Obavijesti

News

Komentari 67

Masakr 1918. u Zagrebu: Uzeli su živote 15 hrvatskih mladića

Masakr 1918. u Zagrebu: Uzeli su živote 15 hrvatskih mladića
4

Na Trgu bana Jelačića tog 5. prosinca 1918. ležala su tijela 15 domoljuba. Pali su kao prve žrtve surovosti režima velikosrpske Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

VIDEO

Samo pet dana prije nego je smrtonosna paljba na glavnom zagrebačkom trgu odnijela živote 15 hrvatskih domoljuba i ranila mnoge druge proglašena je Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca. Narod nije bio oduševljen pa je u podne 5. prosinca 1918. godine stigla povorka ogorčenih građana na čelu s nenaoružanim pripadnicima 25. i 53. pješačke domobranske pukovnije kao reakcija na proslavu ujedinjenja, koju su jugounitaristi organizirali na Trgu. Došli su demonstrirati protiv ujedinjena sa Srbijom i klicali su hrvatskoj republici  

Kad je povorka došla na Jelačićev trg, na njih su iz okolnih zgrada otvorili vatru pristaše Narodnog vijeća Države SHS - mornari, sokolaši i drugi dragovoljci. Bez milosti ili znaka upozorenja pucalo se na narod iz mitraljeza Shwarzlose.

braniteljski portal - Mitraljez Shwarzlose iz kakvog je pucano na prosvjednike, standardno oružje austrijske vojske

Trg se napunio mrtvima i ranjenima. Radi tog krvoprolića u Zagrebu je zavladalo ogorčenje. No svi su morali šutjeti jer bi u protivnom bili uhićeni. Novine su također morale šutjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Krvavi četvrtak - nije ga se smjelo spominjati

Tadašnji šef policije Grga Budislav Anđelinović saznao je da će doći do prosvjeda pa je smišljeno postavio na neke od kuća naoružane vojnike. Iako je bio Hrvat on je paljbu zapovjedio, a time se poslije čak javno i hvalio. Poznata je njegova izreka

- Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da trebam prvi da počnem, smatrao sam da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama ponosim - kazao je Anđelinović u beogradskoj Skupštini 1921. godine očito svjesno želeći proliti krv da bi se u Beogradu mogao hvaliti kako je on umirio Zagreb.

Wikipedia

Nakon pokolja na gradskim se ulicama pojavila brojna vojska novog režima. Ubrzo je uvedeno pravo izvanredno stanje - lokalima je ograničeno radno vrijeme, zabranjeno je javno okupljanje i oglašavanje. Nitko nije smio pisnuti protiv novog režima.

Razloge pobune sami vojnici kasnije su ovako objašnjavali: "U uzornom redu stupahu postrojbe u pravcu Jelačićevog trga uz ogromnu pratnju rodoljubnog građanstva. Naša je namjera bila proglasiti slobodnu hrvatsku republiku. Uz to se putem izražavalo veliko narodno ogorčenje protiv Srba povicima: "Dolje srpska dinastija! Dolje kralj Petar! Dolje srpski militarizam!". Isto tako se klicalo slobodnoj Hrvatskoj i Stjepanu Radiću 

Grga Anđelinović - istaknuti orjunaš i režimski političar

Iako je kao mladić Anđelinović, rođeni Hvaranin, bio vatreni hrvatski domoljub, a čak je pokrenuo i uređivao listove poput Mlade Hrvatske ili Hrvatske krune, nakon Prvog svjetskog rata radi veliki zaokret i postaje jedan od najvećih zagovornika bezuvjetnog ujedinjena Hrvatske sa Srbijom. Zajedno sa Svetozarom Pribičevićem prijetio je Stjepanu Radiću ubojstvom, huškajući na njega ulicu i prijeteći mu linčom. 

Jugoslavenska vlada 1928 . Grga Anđelinović (u drugom redu, s brkovima i brojem 6)

Od ujedinjena na dalje Anđelinović je istaknuti orjunaš i režimski političar, za što je bio nagrađivan visokim dužnostima. Nakon raspada Jugoslavije 1941. otišao je u emigraciju i priključio se četničkim krugovima, a navodno je surađivao i sa četničkim vojvodom popom Momčilom Đujićem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu