Obavijesti

News

Komentari 70

U Saboru maske obavezne, uvodi se i elektroničko glasanje za one u samoizolaciji i izolaciji

U Saboru maske obavezne, uvodi se i elektroničko glasanje za one u samoizolaciji i izolaciji
1

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je na presici uoči izvanredne sjednice sabora da će maske od sutra biti obavezne u sabornici te se više neće smatrati preporukom

VIDEO

Nakon ljetne stanke, zastupnici se sutra vraćaju u saborske klupe. Na zahtjev Vlade, Predsjedništvo Sabora sazvalo je izvanrednu sjednicu kako bi se raspravio konačni prijedlog Zakona o obnovi nakon potresa i već idući petak izglasao. No, obzirom na povećan broj zaraženih korona virusom, ali i činjenicu da je zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović pozitivan, u klupe se ipak ne vraćaju svi. Kako je nakon sjednice Predsjedništva izvijestio predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, u sabornici tijekom rasprave može biti 41 zastupnik.

- Radit ćemo kao i u prošlom sazivu Sabora i aktivirat ćemo ponovno članak 243a, koji propisuje da će tijekom sjednica u sabornici biti manji broj zastupnika. Bit će ih 41, a do tog broja smo došli na temelju odluke koja važi za postavljanje pitanje na aktualnom prijepodnevu, kada se broj zastupnika dijeli s četiri. Tako da će u sabornici HDZ imati 16 zastupnika, SDP devet, Domovinski pokret tri, Most i Zeleno-lijevi blok po dva, nacionalne manjine, IDS, Suverenisti, HNS, HSS, HSU, HSLS, Reformisti, SDSS, SIP, Pametno, Glas po jedan, kao i još jedan zastupnik bez Kluba, plus predsjedavajući - pojasnio je Jandroković. 

Obvezne maske

Dok su tijekom srpnja maske u sabornici bile preporuka, sada je ipak Predsjedništvo donijelo odluku da njihovo nošenje postaje obveza.

- Od sada ćemo se toga striktno držati. Osigurali smo fizički razmak i uz nošenje maski jednu solidnu zaštitu od prenošenja bolesti - rekao je Jandroković izrazivši nadu da neće biti bolesnih zastupnika u sabornici.

- Ali moramo voditi računa da postoji i takva mogućnost - dodao je.

Obzirom da su u srpnju imali problema sa zastupnicom iz reda Domovinskog pokreta, Karolinom Vidović Krišto, koja je uporno odbijala nositi masku, pitanje je što ako ju ona ili netko drugi ipak odbije nositi. 

- Ovo je sada odluka predsjednika Sabora koja obvezuje na temelju Poslovnika. Dogovorili smo se da će se na ulazu u Sabor tražiti da svi imaju maske. No to nije jamstvo da će ju onaj tko uđe s njom i nositi tijekom zasjedanja. Pa će predsjedavajući prvo upozoriti zastupnika da ju stavi, a ako to ne učini, onda će tu osobu zamoliti da napusti sabornicu. Ako ni nakon toga osoba ne postupi po zahtjevu predsjedavajućeg, tada ćemo dati opomenu s isključenjem za taj dan i zamoliti stražu da osobu koja ne želi imati masku izvede iz sabornice. Nećemo biti agresivni, ali moramo štititi zdravlje zastupnika - rekao je naglasivši kako se maske ne nose samo da zaštitiš sebe, nego i druge.

- I zato ćemo biti rigorozniji nego do sada. Epidemiološka situacija je takva da traži od nas ozbiljno, odgovorno i, u konačnici, solidarno ponašanje - rekao je.

Elektroničko glasanje za one u izolaciji ili samoizolaciji

Petkom će se glasati u više prostorija. Jedan dio zastupnika će glasati u sabornici, a preostali dio iz još dvije dvorane. Ali uvodi se i elektroničko glasanje za one koji se nađu u samoizolaciji ili izolaciji. 

- Naše informatičke službe već rade na tome. Oni će se moći videovezom uključiti u proces glasovanja, bit će vidljivi na ekranu. Spriječit ćemo zlouporabu toga da ne bi netko eventualno izbjegao doći u Sabor, a glasovao videovezom, tako što će morati priložiti potvrdu o tome da je bolestan i u samoizolaciji - poručio je dodavši kako je novost da će se od sada zastupnici za raspravu morati prijaviti osobno na stolu predsjednika Sabora. 

Opovrgnuo je kao razlog uvođenja elektronskog glasovanja to što HDZ ima klimavu većinu od 76 ruku. 

- U ovom trenutku mi nemamo tu vrstu problema. Ali moramo razmišljati o tome što nam nosi jesen i budućnost, ne možemo procijeniti koliko će zastupnika eventualno biti zaraženo, koliko će ih biti u samoizolaciji, ali moramo osigurati da Parlament normalno radi. Možda će biti 10 zastupnika u samoizolaciji, može netko biti bolestan na sjednici, mi to ne znamo, ali mi smo zakonodavno tijelo, moramo donositi zakone i bilo bi vrlo loše za državu da zakonodavno tijelo zbog samoizolacije ili zaraze ne može obavljati svoj posao - rekao je podsjetivši kako su i u prošlom sazivu donijeli odluku o elektroničkom glasanju kako bi se prevenirala ta situacija.

- Sada već imamo jednog kolegu koji je bolestan i imamo naznake da se takve stvari mogu događati - dodao je.

Temperaturu na ulazu u Sabor neće za sada mjeriti, ali ovisno o epidemiološkoj situaciji će se i u Saboru korigirati mjere i načini rada.

- Prilagođavat ćemo se situaciji i uvijek težiti tome da zaštitimo zdravlje zastupnika i predstavnika medija i osoblja, ali i da možemo efikasno raditi. Ovo je sada prva faza, postrožili smo mjere  u odnosu na ono što smo imali prije - rekao je.

Predsjednik Domovinskog pokreta i potpredsjednik Sabora, Miroslav Škoro, kao i SDP-ov Arsen Bauk te Tomislav Tomašević, predsjednik Zeleno-lijevog bloka, s novim režimom rada u Saboru se slažu. 

- U zaštiti zdravlja nema nekih partijskih, političkih i drugih interesa. Postoji samo interes zdravlja i građana, prema tome smo jednoglasno donijeli odluku da na osnovu savjeta svih stručnjaka i epidemiologa uvedemo obvezno nošenje maski - rekao je Škoro, koji ne vidi kao razlog uvođenja elektronskog glasanja činjenicu da HDZ ima tanku većinu. 

- To je rezultat činjenice da je jedan zastupnik u samoizolaciji jer ima Covid-19. Mi se možemo naći sutra u situaciji da bude i više ljudi, ali funkcioniranje Sabora mora biti neupitno, koliko god je to moguće - kaže naglašavajući da se elektronsko glasanje mora uvesti i općenito za cijelu Hrvatsku.

Klub zastupnika Domovinskog pokreta ima 12 zastupnika, a u sabornici će tijekom rasprave moći biti prisutno tek njih troje. Škoro nema problem s time. 

- Mi smo susretljivi i kooperativni po svakom pitanju. Ovo je situacija koja nije do sada viđena i mi ćemo se prilagoditi i rotirati u sabornici. Ako ima volje, sve se može napraviti - istaknuo je.

Zastupnici SDP-a, istaknuo je Bauk, nosili su maske i prije, stoga ni sada nemaju problem s time, kao niti sa smanjenim brojem zastupnika u samoj sabornici za vrijeme plenarne sjednice.

- Što se tiče elektronskog glasanja, mi nismo protiv toga, ali uz određen uvjet. A to je da bude vizualnog kontakta s osobom koja glasa na daljinu, da vidimo tu osobu kad glasa, da bude jasno da se radi o toj osobi. I tu uopće nije više pitanje većine i manjine nego donošenje onih zakona sa kojima se svi slažu i u tom smislu ovakva odredba će sasvim sigurno pomoći zbog Covida i ako neki zastupnik ne može doći na glasanje - rekao je.

Zeleno-lijevi blok imat će dva zastupnika u raspravi. Inače Klub broji tri člana. Tomašević ima razumijevanja za situaciju u kojoj se cijela zemlja nalazi. 

- I drugi Klubovi su pali na manji broj zastupnika. Zvuči uvjerljivo da treba povećati udaljenost između zastupnika, kako bi se te epidemiološke mjere mogle provoditi. Sve je veći broj zaraženih, puno veći nego kad smo imali konstituirajuću sjednicu u srpnju, tako da mi to podržavamo, kao i to da svi moraju nositi maske. Legitimno je raspravljati o odlukama koje donosi Stožer, ali ako nešto vrijedi za građane, onda itekako treba vrijediti i za saborske zastupnike - kaže Tomašević. 

Predsjednik Mosta, Božo Petrov, upozorava da je trebalo omogućiti zastupnicima, koji su u samoizolaciji, i sudjelovanje u raspravi putem video veze, a ne samo glasanje.

- Elektronsko glasovanje treba omogućiti onima koji nisu u mogućnosti biti u Saboru jer su imunokompromitirani. Ali to ne znači da to treba napraviti ovako selektivno, kako nekima odgovara. Omogućuje se pravo glasanja, ali ne i rasprave. Pa ako već mogu glasovati elektronički, zašto ne bi i raspravljali online - pita se Petrov. 

Ne slaže se ni s načinom na koji je Sabor donio ove odluke. Nije logično, naglasio je još, da se mijenja saborski Poslovnik po mjerama Nacionalnog stožera, koji nije ni rastumačio na temelju kojih to stavova donosi sve te mjere. 

- Mi se nalazimo u situaciji da jedno tijelo koje je stvorila Vlada donosi mjere koje nisu ugrađene u Zakon, a onda Sabor, koji bi trebao biti zakonodavno neovisno tijelo o toj Vladi, prihvaća te mjere kao zakon. Objašnjenje je da mi svi trebamo biti jednaki, i građani i zastupnici. Da, trebamo jednaki, ali ako će već omogućiti zastupnicima da ne trebaju dolaziti u Sabor i imaju pravo na hokejašku izmjenu, onda neka omoguće hokejaške izmjene i građanima na njihovim poslovima, u drugim državnim tijelima i realnom sektoru - poručio je dodavši kako je primjedbe iznio i Predsjedništvu, ali da su mu oni samo rastumačili po kojem Zakonu oni ove mjere u Saboru mogu donositi.

Ovo je, dodao je, "debela reminiscencija diktatorskih sustava kroz koje je Hrvatska prošla."

- Meni to nije normalno. Za mene uvijek svaki čovjek ima pravo postaviti pitanje zašto i na to mu se treba odgovoriti argumentom, a ne zato što ti ja tako kažem - rekao je Petrov, koji želi da članovi Stožera od Sabora traže potvrdu za donošenje mjera i obrazlože na temelju čega ih donose.

- Ista ta služba je rekla kako postoji potreba za samoizolacijom jedne osobe, a isti dan je Capak rekao da ne postoji, pa je dan kasnije završila u samoizolaciji. Ja ne želim takav sustav u kojem meni netko kaže da ja moram poslušati, bez ikakvih argumenata i znanstveno utemeljenih dokaza - istaknuo je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava