Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
28 komentara

Maslina stara 1.500 godina je obrana: Dat će 20 litara ulja

Pažljivo je njeguju: Obujam debla joj je šest m, a u krošnji koja doseže visinu od dvadesetak m i promjera oko 22 m. Ove godine dala je čak 150 kg plodova

Miranda Cikotić/PIXELL
Foto: Miranda Cikotić/PIXELL
28 komentara

U antičko doba donesena je u Hrvatsku, najvjerojatnije iz Grčke, i još daje zdrave plodove.

Tako je i nedavno u Kaštel Štafiliću obrana jedna od najstarijih maslina u Hrvatskoj, stara oko 1500 godina. Obujam debla joj je šest metara, a u krošnji koja doseže visinu od dvadesetak metara i promjera oko 22 metra rodilo je oko 150 kilograma maslina. To će biti dovoljno za 20-ak litara ulja, što je obično njezin prosjek.

 
- Ne smijemo se penjati po stablu jer ona živi preko kore. Unutrašnjost joj je šuplja, a grane dugačke pa bismo je mogli ugroziti da se počnemo penjati po njoj. Zato nam stigne vatrogasno vozilo i beremo uz pomoć košare. Ove godine smo se modernizirali pa plodove ‘obaramo’ na zemlju strojem na teleskopskom štapu. Inače, maslina je jako zdrava, svake je godine, osim rezidbe, prskamo pesticidima, točnije bakrenim sredstvima za dezinfekciju stabla, kao zaštitu od bolesti i nametnika. Nije to velika kemija – rekla nam je dr. sc. Tatjana Klepo iz Instituta za jadranske kulture te članica Društva Bijači koji brinu o zdravlju ove masline. 

Dodaje kako nije moguće precizno utvrditi njezinu starost te da odstupanje može biti i plus-minus 200 godina. 


- Njezina precizna starost nije najbitnija. Uzeli smo neku srednju vrijednost. Jedinstvena i preživjela je unatoč tome što je huligani svakih nekoliko godina pokušaju zapaliti. Nevjerojatno mi je da je netko želi uništiti – kaže Tatjana. 

Maslina je u ograđenom prostoru istoimenog dječjeg vrtića, a ulje koje dobiju koristi se za punjenje suvenirskih bočica. Tijekom proljeća se obrezuje, a odrezane grane koriste za izradu suvenira.

Početkom ‘90-ih Skupština općine Kaštela proglasila ju je spomenikom prirode. Olea Europea, tj. mastrinka ili divlja maslina rijetka je na širem području regije, a pretpostavlja da je posađena kad je područje Kaštela bilo poljoprivredno.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message