Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Massoel Shipping: Oteti Hrvat i drugi pomorci nisu ozlijeđeni...

NEIZVJESNOST: Tjedan dana nakon otmice hrvatskog pomorca i još 11 taoca sa broda MV Glarus još se ne zna njihova sudbina. Brod MV Glarus sa sedam članova posade je sada na sigurnom

Foto: www.vesselfinder.com
3 komentara

Možemo potvrditi da je kontakt sa osobama koje drže dvanaestero talaca uspostavljen i iz njega se da zaključiti da su članovi posade svi zajedno, da su dobro i neozlijeđeni, potvrdili su iz švicarske brodarske tvrtke Massoel Shipping koja radi na oslobađanju pomoraca.

Brod Glarus napadnut je prije tjedan dana, oko 45 nautičkih milja jugozapadno od otoka Bonny u Nigeriji. Na njemu je bio Hrvat s još 19 članova posade. Gusari su se domogli njih 12. Zbog njihove i zaštite sigurnosti njihovih obitelji i dalje se s identitetima ne izlazi u javnost, pa su iz Massoel Shippinga koji intenzivno radi na njihovom oslobađanju samo potvrdili da su pomorci dobro. Obitelji pomoraca su blisko upoznate sa tijekom događanja, uz prvi i osnovni prioritet sigurnog oslobađanja talaca.

PIRATI OTELI 12 POMORACA Oteti Hrvat je dobro, ali bi sve moglo potrajati još mjesecima

Tvrtka Massoel neće davati nikakve izjave u vezi daljnjih operacionih pitanja, budući da bi to moglo ugroziti sigurnost zatočenih.

Pirati im upali po ljestvama 

Podsjetimo, Glarus je prevozio pšenicu od Lagosa do Port Harcourta. Pirati su se kako tvrdi tvrtka Massoel, na brod popeli pomoću ljestava te su odrezali žicu na palubi kako bi se domogli ulaza u brod i eventualno mosta. Nakon što je uništila većinu komunikacijske opreme, kriminalna banda napustila je brod s taocima.

GUSARI UPALI NA BROD Oteli ga blizu Nigerije: Švicarci pregovaraju o puštanju Hrvata

S cijelim slučajem upoznat je i hrvatski Sindikat pomoraca. U kontaktu su s kolegama u Massoelu koju rade na oslobađanju taoca.

Sve se radi 'na tiho' 

- To kompanija očito pokušava riješiti na, recimo to tako, tih način, a takve se situacije tako najčešće i rješavaju kako se piratstvo ne bi raširilo - kazao je prošli tjedan Neven Melvan, glavni tajnik sindikata i dodao da su u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata Nautilus. Međutim, ni oni nemaju dodatnih informacija. Inače, gusarskim skupinama najvažnije je dobiti neki novac. Žele da im plate isključivo u američkim dolarima. Obično rade u skupinama od desetak ljudi, a mete su im spori transportni brodovi. Otetu posadu voze u svoja sela. Brod MV Glarus sa sedam članova posade je sada na sigurnom u PortHarcortu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message