Obavijesti

News

Komentari 6

Mečenčani: Ni na njive ne smiju bez pratnje policije i HGSS-a

Mečenčani: Ni na njive ne smiju bez pratnje policije i HGSS-a
7

Nakon razornog potresa u selima oko Petrinje u tlu su se počele urušavati vrtače. Do sredine veljače pojavilo ih se 90-ak. Sve one su obilježene i ograđene policijskom trakom. Neke su zaprijetile i stambenim objektima

VIDEO

Imali smo predavanje na kojem su bili državni tajnik i geofizičar. Zaključak sastanka je da bi sljedećih mjeseci mogli u polje, ali se moramo najaviti i ići pod nadzorom stručnih službi, tj. civilne zašite, policije, HGSS-a. Za mene osobno, sve može čekati do početka svibnja dok ne krene sijanje kukuruza, a nadam se da će do tada to sve biti riješeno. Prije toga bi trebalo baciti gnojivo, ali ako se ne može traktorom bacit ću ručno. Za sada nema panike, govori nam Jakov Pranjić (53), vlasnik jednog od većih gospodarstava u Borojevićima u općini Donji Kukuruzari. Na imanju uzgaja ovce i janjadi, ima ih oko 150 komada, a prihodi od rada na imanju jedini su mu i od toga živi.

POGLEDAJTE VIDEO: RUPE U MEČENČANIMA

Pokretanje videa...

Vrtače u Mečenčanima zadaju probleme poljoprivrednicima 03:26


Nakon razornog potresa kod Petrinje u selima između Petrinje i Hrvatske Kostajnice, Mečenčanima i Borojevićima u tlu su se počele urušavati vrtače. Do sredine veljače pojavilo ih se 90-ak. Sve one su obilježene i ograđene policijskom trakom.


Neke od njih zaprijetile su i stambenim objektima, te je do sada zbog toga iz svojih domova evakuirano troje ljudi. Najveća rupa od 30 metara otvorila se u središtu sela. U slučaju potrebe u naselju je kod škole, za koje je utvrđeno da je najsigurnije područje, postavljeno nekoliko stambenih kontejnera. Uslijed neobične pojave na terenu stručnjaci svakodnevno provode geofizička istraživanja tla kako bi utvrdili na kojim područjima prijeti opasnost od dodatnih urušavanja, a koja su sigurna. Kada se završe istraživanja radit će se i plan sanacije, a potom i sama sanacija nastalih vrtača. Do tada je mještanima zbog sigurnosti izdano upozorenje zabrane kretanja u blizini vrtača zbog opasnosti od urušavanja tla pogotovu tijekom mogućih naknadnih podrhtavanja, dok je poljoprivrednim proizvođačima izdana upozorenje zabrane obrađivanje poljoprivrednog zemljišta.

'Dronovima bi se mogle naći rupe ispod zemlje nastale iza potresa, ali to je jako skupo'
'Dronovima bi se mogle naći rupe ispod zemlje nastale iza potresa, ali to je jako skupo'


Na lokacijama za koje se utvrdi da su visoko rizične bit će proglašena potpuna zabrana kretanja, a do tada poljoprivrednici u slučaju neodgodivih poslova mogu do svojih polja uz prethodnu najavu općini ili civilnom stožeru koji će im osigurati odlazak na teren pod nadzorom stručnih službi, policije, civilne službe HGSS-a.


- Jedan takav odlazak u polje osiguran je neki dan poljoprivredniku u Mečenčanima kojeg su pratili pripadnici HGSS-a z dok je išao na njive po svoje bale sijena. Za sada je takva situacija, istraživanja se i dalje provode, a zbog opasnosti od urušavanja tla je izdano upozorenje zabrane kretanja. Svi koji imaju neodgodivih poslova na njivama mogu se javiti općini ili civilnom stožeru koji će im dalje preko nacionalnog stožera osigurati stručne službe koje će ih prepratiti na njivu rekao je Ivan Čivičić, zamjenik načelnice općine Donji Kukuruzari. Dodao je da je zbog sigurnosti mještanima zabranjeno kretanje u blizini vrtača. Ako netko ne bude mogao na njivu i sam proizvesti hranu za svoju stoku bit će im osigurana stočna hrana.
- Vjerujem da će se do svibnja ili lipnja ta situacija riješiti, a većina radova na njivi tad i počinje - kazao nam je Čivičić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.