Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
57 komentara

'Medicinska sestra' iz Obrovca nije u Komori i ne smije raditi...

Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara rekla je kako je prije nekoliko dana kontaktirala doktora Jusupa koji joj je rekao da mlada žena koja radi u ordinaciji nije medicinska sestra, nego čistačica

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
57 komentara

Postoje vrlo stroga pravila kako liječnik dobiva koncesiju, a po novom zakonu, uz dosadašnju dokumentaciju, liječnici će morati priložiti i uvjerenje o sposobnosti za rad koje izdaje specijalist medicine rada te potvrdu iz centra za socijalnu skrb da mu nije oduzeta poslovna sposobnost, kaže nam dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Jasno je svima da zdravstveno stanje liječnika koji ulazi u koncesiju, kako fizičko, tako i psihičko, u trenutku predaje dokumentacije može biti dobro, no da se isto tako, nakon određenog vremena i pod određenim okolnostima može promijeniti. Zato dr. Balint smatra da možda ne bi bilo loše razmisliti o uvođenju periodičkih liječničkih pregleda za doktore koncesionare svakih pet godina

- Svatko od nas koncesionara ima ugovorne obveze, a njihovo nepoštivanje podliježe sankcijama. Redovne kontrole provode HZZO i Hrvatska liječnička komora - tumači dr. Balint ne želeći komentirati konkretan slučaj dr. Jusupa.

No generalno nam obiteljski liječnici kažu da bi HZZO zapravo trebao biti najodgovorniji kada su u pitanju kontrole te detaljno na terenu pratiti je li stanje u ordinacijama u skladu sa svim pravilima.

'Jusup nam je rekao da je ona čistačica' 

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara kažu da se ne sjećaju ovakvog slučaja, a predsjednica Slava Šepec nam je rekla da je prije nekoliko dana, kada su sve doznali, kontaktirala dr. Jusupa koji joj je rekao da mlada žena, koja se predstavlja kao Veronika Pecolaj Jusup, ne radi kod njega kao medicinska sestra, već kao čistačica. HKMS u međuvremenu čeka i pismeno očitovanje dr. Jusupa.

- Provjerili smo tu ženu i po imenu te ustanovili da nije u registru Komore. Nikada nismo dobili niti jednu dojavu da nešto u toj ordinaciji ne valja. Generalno, svaka medicinska sestra, nakon što dobije diplomu, mora potom od naše Komore dobiti i odobrenje za samostalni rad. Bez toga ne može biti medicinska sestra, a filteri su vrlo strogi - pojašnjava Slava Šepec dodajući da je zvanje medicinske sestre jedino kod kojeg nema prekvalifikacije

Svatko tko želi biti medicinska sestra mora imati 4.600 sati teorijske nastave.

U Hrvatskoj udruzi za prava pacijenata kažu da nikada nisu primili pritužbu na dr. Jusupa i njegov rad, ali su, naglašavaju, vrlo zabrinuti, ne samo po pitanju prava pacijenata i osiguranika u pristupu zdravstvenoj zaštiti već i upitnoj sigurnosti pacijenta u rukama navodnih zdravstvenih djelatnika.   

'Srećom, nikome nije još ugroženo zdravlje' 

- Gotovo zvuči neistinito da bez dobrog sustava praćenja kvalitete bilo koji pacijent može završiti u rukama nekog tko je upitnih kognitivnih sposobnosti za rad na takvom mjestu ili sa potrebnom stručnom kvalifikacijom. Pa tako, primjerice, provođenje terapije, davanje injekcija ili čak neke kompleksnije procese, poput zbrinjavanja rana, može odraditi netko tko za to nema znanja niti uvjeta te direktno uzrokuje incidentne situacije - kažu u Hrvatskoj udruzi za prava pacijenata dodajući da pukom srećom, u ovom slučaju, nikome nije ugrožen život ili zdravlje.

U Udruzi također ističu da se postavlja pitanje što napraviti s ovakvim građanima, poput dr. Jusupa i njegove navodne medicinske sestre, odnosno, hoće li se sustav pobrinuti i za kaznu, ali i za društveno zbrinjavanje, s obzirom da nije izgledno, kažu u Udruzi, da će kazna riješiti ovaj ili neki sličan problem. U protivnom ćemo, mišljenja su, ponovo gledati situacije ovakvog tipa, a ponekad nažalost i sa tragičnim završecima.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message