Obavijesti

News

Komentari 0

Međimurski krumpir-kalamper postao zaštićena robna marka

Međimurski krumpir-kalamper postao zaštićena robna marka
2

Kako bi smjeli koristiti naziv Međimurski kalamper, proizvođači će morati tražiti dozvolu. Udruga međumurskih proizvođača krumpira kontrolirat će tko i kako koristi taj zaštićeni naziv koji je od 30. listopada robna marka.

VIDEO

"Međimurski kalamper" je 30. studenog ove godine postao i službeno zaštićena robna marka. Međimurska je županije u ožujku ove godine pokrenula inicijativu s ciljem zaštite jednog od najprepoznatljivijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda, a to je "Međimurski kalamper".

Vlasnik robne marke je Međimurska županija koja je Ugovor o korištenju dala Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, a župan Matija Posavec je imenovao stručno vodstvo koje odlučuje o dodjeli prava korištenja robne marke, vodi registar korisnika i provodi nadzor korištenja robne marke.

- U Međimurju, naročito na području općine Belica, krumpir se intenzivnije proizvodi od pedesetih godina prošlog stoljeća. Međimurski proizvođači pratili su i primjenjivali nove tehnologije i prilagođavali se zahtjevima proizvođača, tako da je krumpir vrlo brzo postao sinonim i zaštitni znak međimurske poljoprivrede. Do danas je krumpir ostao simbol općine Belica i hranitelj velikog broja obitelji koje žive na području općine, a i šire. U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60.000 tona krumpira, što zadovoljava 70 posto hrvatskih potreba. U Međimurju se oko 800 proizvođača bavi uzgojem krumpira, te je 2000. godine osnovana Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, koji je od danas službeno zaštićena robna marka - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Za sad su zahtjev za dodjelu prava uporabe robne marke "Međimurski kalamper" uputili Premuš - obrt za poljoprivredu i proizvodnju i trgovinu, Poljoprivredni obrt vl. Anđelko Krnjak, OPG Damir Mesarić, OPG Matija Mesarić, OPG Mirjan Dodlek, kojima je dodijeljeno pravo uporabe i korištenja robne marke. Registracijom žiga "Međimurski kalamper" koji je sada zaštićena robna marka, svi proizvođači na području Međimurja, zasigurno će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, te zaštititi i unaprijediti gospodarski, socijalni, kulturni, ekološki interes i ciljeve proizvođača merkantilnog krumpira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina