News

Komentari 4

Medulinski starac i nakon 138 godina melje kao da je mladić

Medulinski starac i nakon 138 godina melje kao da je mladić

Jedinstven: Turisti i mještani su oduševljeni medulinskom vjetrenjačom. Sada mogu uzeti sa sobom domaće brašno. Kažu d aje mlin prava atrakcija

Prvi put u životu vidim vjetrenjaču, a i moja djeca. Vidio sam kako radi mlin na vodu, ali mlin na vjetar nikad. Ovo je prava atrakcija, a takvih primjera treba biti više, rekao je Stane Tršinov (50) iz Slovenije.

U Medulinu je prije nekoliko dana otvoren prvi obnovljeni mlin na vjetar na Jadranu. Oduševljenih turista ne nedostaje pa kroz mlin na dan prođe više od 300 ljudi. Otvorenje mlina ima i humanitarni karakter jer je posvećen prikupljanju priloga za pomoć obnovi vukovarskog vodotornja.

- Svi koji dođu mogu uzeti domaće brašno iz ovog jedinstvenog mlina i ostaviti prilog po želji - kaže Manuela Hrvatin, koja je zajedno s nekolicinom entuzijasta šest godina radila na projektu obnavljanja mlina na vjetar, smještenog na medulinskoj rivi. Medulinska vjetrenjača sagrađena je 1878. godine, a to je jedina obnovljena te jedina s rekonstruiranim mehanizmom mlina i vjetrenjače koji omogućuju izvornu funkciju - mljevenje žita.

Svakoga dana u mlinu se okupljaju turisti i mještani te gledaju kako se po starinski melje žito. Mlin je svaki dan otvoren šest sati.

- Melju se manje količine kukuruza i pšenice, ali je namjera da mlin postane tradicija, da se ne zaboravi kako su naši stari mljeli žito i dobivali odličnu namirnicu - kaže Hrvatin.     

Turisti uživaju gledati kako su radili naši stari     

Obnovljeni mlin bi trebao okupljati mještane, ali i turiste koji sad mogu vidjeti kako se po starinski mljelo žito. Inače, kroz mlin vjetrenjaču na dan prođe više od 300 znatiželjnika. Trenutačno se melju manje količine kukuruza i pšenice.     

Najčitaniji članci