Obavijesti

News

Komentari 100

Mađari uvoze cjepivo iz Kine, a Pfizer zatražio dozvolu za svoje

Mađari uvoze cjepivo iz Kine, a Pfizer zatražio dozvolu za svoje

Italija je potvrdila 34.283 novozaraženih Covidom-19 u zadnjih par dana i najveći broj žrtava od travnja, 753 umrlih, Velika Britanija bilježi blagi pad, a Francuska blagi pad oboljelih na intenzivnoj skrbi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.44

 Turska je u petak objavila da je u protekla 24 sata imala 141 smrtni slučaj povezan s koronavirusom, što je najveći broj dosad, uoči stupanja na snagu restrikcija kojima se treba zaustaviti širenje epidemije.

Nakon ovih novih žrtava o kojima je izvijestilo ministarstvo zdravstva, broj umrlih zbog pandemije popeo se u Turskoj na 12.084, a više od 435.000 slučajeva je službeno dijagnosticirano. Prethodni crni rekord zabilježen 19. travnja bio je 127 umrlih.

Najnoviji podatci su objavljeni nedugo prije nego u petak navečer na snagu stupi niz mjera kojima se želi zaustaviti širenje epidemije.

Tako će restorani i barovi moći isključivo prodavati hranu za van a Turci neće moći izlaziti vikendom od 20.00 do 10.00 sati.

Usto, trgovački centri, velike trgovine i frizeri moraju prestati s radom u 20.00 sati počevši od petka, a kina će biti zatvorena do kraja godine. Nastava će se organizirati na daljinu do kraja prosinca.

Najavljujući u utorak te restrikcije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio da će vlada, nastavi li se epidemija pogoršavati, morati "razmisliti o još strožim mjerama".

Liječničke udruge tvrde da je stvaran broj zaraženih i umrlih u Turskoj mnogo veći od onoga koji je objavilo ministarstvo zdravstva.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, Erdoganov politički protivnik, pozvao je prošlog tjedna da se proglasi karantena u gospodarskom središtu zemlje koje je  posebno teško stradalo.

Po njegovim riječima, broj ljudi koji svakodnevno umiru u Istanbulu viši je od broja koji vlada svakodnevno objavljuje za čitavu zemlju.

22.30

U Kanadi bi moglo biti i 60.000 zaraženih na dan

Kanada bi do kraja prosinca mogla prijeći granicu od 20.000 novozaraženih koronavirusom na dan ne učini li se ništa na ograničavanju društvenih kontakata, pokazuju nova predviđanja koja su u petak objavile zdravstvene vlasti.

Dogodi li se novo popuštanje, zemlja s 38 milijuna stanovnika mogla bi po najcrnjim predviđanjima imati čak 60.000 novozaraženih na dan, rekla je čelnica kanadske Agencije za javno zdravstvo Theresa Tam na tiskovnoj konferenciji.

Golemi rast broja slučajeva mogao bi nadići bolničke kapacitete, rekao je premijer Justin Trudeau u petak i pozvao da ostaju u kućama što je više moguće.

Trudeau je, nakon obraćanja Therese Tam, rekao da "normalnog Božića, sasvim otvoreno, neće biti".

"Broj slučajeva u zemlji naglo raste... doista riskiramo da se poveća broj slučajeva a bolnice se nađu pretrpane", rekao je.  

"Ne bude li dovoljnog smanjenja broja kontakata, očekujemo da bi do kraja prosinca moglo biti 20.000 dijagnosticiranih slučajeva na dan, uz porast broja hospitalizacija i umrlih", rekao je Howard Njoo, zamjenik Therese Tam.

"Moramo žurno smanjiti stopu infekcije diljem zemlje", istaknuo je.

Kanada je u petak imala 317.000 zaraženih i 11.273 umrla od početka pandemije, navode mjesna glasila. Usto, gotovo 4800 slučajeva i 65 umrlih prijavljeno je u prosjeku u zadnjih sedam dana, što je znatan porast.

Mnoge pokrajine, na zapadu (Britanska Kolumbija, Alberta), u središtu i na istoku zemlje (Qebec, Ontario) trenutačno prijavljuju porast broja zaraženih.

Nunavut koji je prvi slučaj zabilježio 6. studenog, sada ih ima više od 70, a na tom je teritoriju na krajnjem sjeveru u srijedu uvedena dvotjedna karantena.

Porast broja prijavljenih slučajeva u Kanadi, povezan uglavnom s okupljanjima, doveo je do porasta hospitalizacija.

Do kraja studenog moglo bi biti od 11.870 do 12.120 umrlih zbog epidemije, navodi kanadska Agencija za javno zdravstvo, prenosi agencija France Presse.

"Pažljivo razmislite o svojim odlukama jer o tome ovisi nečiji život. Je li moje putovanje toliko važno? Moram li danas izaći?", poručila je ministrica zdravstva Patty Hajdu.

Vlasti su usto pozvale Kanađane da budu oprezni u planiranju blagdana i da odmah danas ograniče svoje kontakte.

Quebec, pokrajina koja je najgore prošla u pandemiji, objavila je u četvrtak da će dopustiti okupljanja četiri dana za Božić uz uvjet da njezini stanovnici ograniče kontakte tjedan prije i tjedan poslije blagdana.

"Odobravam to što je vlada Quebeca počela raditi", dodao je Njoo pozivajući građane da "sami procijene rizik".

22.07

Pfizer je danas zatražio hitno odobrenje za svoje cjepivo od američkih regulatora, ali i u Europi, Australiji, Kanadi, Japanu i Australiji. Iz kompanije su izvijestili da im je trebalo samo 248 danma otkad su objavili plan suradnje s BIoNTechom do podnošenja zahtjeva. AP piše da se u Pfizeru nadaju da će početkom prosinca cjepivo doći u upotrebu.

22.05

 Mađarska bi idućih mjeseci mogla dobiti do milijun doza kineskog cjepiva za covid-19, objavio je u petak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon razgovora s kineskim kolegom.

Mađarska je ranije objavila da planira uvesti i rusko cjepivo Sputnik V.

Europska komisija je u četvrtak ocijenila da je to brine, otvarajući novi front u ionako napetim odnosima s Budimpeštom.

Mađarka je u kontaktu sa sve tri kineske tvrtke koje rade na cjepivu i one će uskoro poslati dokumente u Mađarsku na temelju kojih će lokalne vlasti odlučiti hoće li ih odobriti, rekao je Szijjarto.

"Procedura uvoza je već u tijeku. Ako se laboratorijski testovi u Mađarskoj pokažu pozitivnima, 500.000 do milijun doza moglo bi stići u idućih nekoliko mjeseci", rekao je ministar mađarskoj agenciji MTI.

Vlada premijera Viktora Orbana najavila je da će ovaj tjedan početi uvoziti manje količine ruskog cjepiva Sputnjik V., što bi moglo dovesti do uvoza većih količina i masovne proizvodnje u Mađarskoj.

Prema pravilima EU-a, sva cjepiva mora odobriti Europska agencija za lijekove EMA prije nego što se puste na tržište bilo koje od 27 članica Unije.

Na pitanje o Orbanovom planu uvoza cjepiva Sputnjik V glasnogovornik Europske  komisije rekao je da se "postavlja pitanje o cijepljenju u državi članici cjepivom koje nije provjerila EMA".

21.40

Krizni stožer predložio vladi Srbije strože mjere, odluka u subotu

Član Kriznog stožera srbijanske vlade Predrag Kon izjavio je u petak da je medicinski dio stožera napisao prijedlog novih strožih epidemioloških mjera i dostavio ga predsjednici Vlade Ani Brnabić, a očekuje da će ih ona priopćiti u subotu.

Kon je večeras za Radio-televiziju Srbije (RTS) istaknuo kako je sjednici Kriznog stožera bila takva situacija da je medicinski dio insistirao na tome da se ne može izaći sa sastanka bez rigoroznijih mjera.

Zato smo nastavili sa radom i napisali prijedlog koji je dostavljen predsjednici Vlade, rekao je Kon za RTS, ne navopdeći o kakvim se mjerama radi osim da su "rigoroznije" od postojećih.

Na pitanje šta će se desiti ako Vlada ne prihvati prijedlog, Kon je odgovorio kako je "teško moguće" da će se to dogoditi.

Tiskovna konferencija Kriznog stožera, najavljena dana za 15 sati, odložena je bez obrazloženja, uz najavu da će mjere biti objavljene u subotu.

Beograd je u petak s 2208 pozitivnih na koronavirus ponovno bio prvi na popisu gradova s najviše zaraženih, u danu kad je Srbija zabilježila novi uzastopni rekord po broju umrlih i novoinficiranih i prijavila 30 smrtnih slučajeva i 6254 pozitivnih.

Kon je za RTS upozorio i da će ispraćaj patrijarha srpskog Irineja, koji je jutros umro u 91. godini od posljedica zaraze koronavirusom, biti rizičan. 

"Veliki je rizik ispraćaj i pokop partijarha Irineja. Moja je dužnost da to kažem - takav skup nije epidemiološki prihvatljiv, ali ga nitko ne može zabraniti", rekao je Kon i uputio apel svima koji će, unatoč upozorenjima, nazočiti sprovod poglavara SPC-a da koriste masku, vode računa o distanci i pokušaju izbjeći svaku mogućnost zaraze.

Poglavar SPC-a bit će pokopan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu u nedjelju, a sveta liturgija počet će u devet sati.

Dan ranije, u subotu, kovčeg će biti izložen na odru u katedralnoj beogradskoj crkvi Svetog arhangela Mihalila.

Patrijarh Irinej predvodio je 1. studenog u Podgorici liturgiju mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohoju, koji je koncem listopada preminuo od posljedica infekcije covidom-19.

Četiri dana kasnije, 4. studenog, patrijarh Irinej primljen je na covid odjel Vojno-medicinskog centra "Karaburma" u Beogradu nakon što je pozitivno testiran na korona virus, a nakon što mu se stanje u četvrtak pogoršalo, preminuo je u petak ujutro.

Komentari 100