Obavijesti

News

Komentari 8

Merkel je porasla popularnost poslije napada u Bruxellesu

Merkel je porasla popularnost poslije napada u Bruxellesu
1

Desno-populistička stranka AfD čiji program se u najvećoj mjeri zasniva na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel je u usporedbi s prošlim tjednom izgubila tri posto glasova

VIDEO

Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel i stranaka demokršćanske Unije CDU/CSU porasla je nakon terorističkih napada na Bruxelles i najveća je od kolovoza prošle godine, proizlazi iz istraživanja instituta Forsa za medijske kuće RTL i Stern čiji su rezultati objavljeni u srijedu.

- Angeli Merkel je u usporedbi s prošlotjednim ispitivanjem popularnost porasla za tri posto te se sada s 52 posto ispitanih koji ju podržavaju kao kancelarku nalazi na najvišem stupnju popularnosti od sredine prošle godine - proizlazi iz ispitivanja javnog mijenja demoskopskog instituta Forsa.

Na pitanje koju stranku bi birali da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, 36 posto je izabralo demokršćansku Uniju CDU/CSU što je jedan posto više nego prošlog tjedna. Koalicijski partner Unije CDU/CSU, Socijeldemokratska stranka Njemačke (SPD) bi osvojila 20 posto, stranka Zeleni 13, Ljevica osam te liberali iz FDP-a sedam posto.
 
Desno-populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) čiji program se u najvećoj mjeri zasniva na protivljenju izbjegličkoj politici Angele Merkel je u usporedbi s prošlim tjednom izgubila tri posto glasova te bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, osvojila 10 posto glasova.
 
Promatrači procjenjuju da je popularnost AfD-u pala zbog dogovora Europske unije s Turskom oko primitka izbjeglica i drastičnom smanjenju broja izbjeglica koje posljednjih dana dolaze u Njemačku.
 
Padu popularnosti tzv. prosvjednih stranka u što politolozi ubrajaju i AfD, i porastu popularnosti vladajuće Unije CDU/CSU su, prema mišljenju direktora instituta Forsa Manfreda Guellnera, osim pada broja izbjeglica, pridonijeli i teroristički napadi na Bruxelles.
 
- Zbog toga što se opasnost od napada povećala nakon događaja u Bruxellesu, građani se, kao što se to pokazalo i nakon napada na Pariz, pojačano okreću velikim strankama za koje se smatra da mogu bolje jamčiti sigurnost građana - objasnio je Guellner.
 
Nakon velikog uspjeha AfD-a na pokrajinskim izborima sredinom ožujka, njemačka kancelarka Angela Merkel je zaključila kako će AfD izgubiti na značenje kada nestane i glavna tema ove stranke a to je izbjeglička kriza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi