Obavijesti

News

Komentari 62

Merkel odlučuje: Ostaje li u igri ili se vraća branju borovnica...

Merkel odlučuje: Ostaje li u igri ili se vraća branju borovnica...
1

Njemačka kancelarka Angela Merkel, jedna od najmoćnijih žena svijeta u nedjelju bi trebala objaviti hoće li se natjecati za četvrti mandat na izborima sljedeće godine...

VIDEO

Angela Merkel (62) je visoka 168 centimetara, nosi broj cipela 38, a odjeće 42-44. Rođena je u znaku raka. Kao mala je svirala flautu i iako je nije baš bila sportski tip, sanjala je o tome da postane balerina. Dok je bila dijete brala je borovnice i prodavala ih. Skupljala je razglednice. Prijateljice su je zvali Kasi zbog djevojačkog prezimena Kasner. Prvi put se napila na proslavi mature, a za sve je bio kriv viski. Omiljeno su joj cvijeće ljiljani i kokotić.

Petkom suprugu ostavlja ceduljicu s popisom za trgovinu. Ne voli jesti kolač od šljiva, ali ga radi jer ga njezin muž voli jesti. Merkel rado jede pečenu patku i kebab. Dok je bila ministrica žena i mladih pušila je kutiju cigareta dnevno...

Reuters/Pixsell

U nedjelju će objaviti važnu vijest

Angela Merkel je već godinama jedna od najmoćnijih žena svijeta. Tri su je puta birali za njemačku kancelarku. U nedjelju bi trebala objaviti hoće li se natjecati za četvrti mandat na izborima sljedeće godine.

Prema istraživanjima Merkel, nekada omiljena i popularna, zadnjih mjeseci sve više gubi potporu birača. Zadnji lokalni izbori u rujnu u njemačkoj saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern bili su poražavajući za Merkel i njezinu stranku. Poražena je od desničarske stranke AfD što se doživljava kao poraz izbjegličke politike Angele Merkel.  

Izvrsno govori ruski

Angela je rođena kao prvo dijete evangelističkog teologa Horsta Kasnera i njegove supruge, nastavnice latinskog i engleskog jezika Herlind Kasner. Preko djeda po ocu, Angela je poljskog porijekla. Merkel je rođena u Hamburgu, a nekoliko tjedana nakon njezinog rođenja obitelj se preselila u DDR. Angela je kasnije dobila brata i sestru. Bila je odlična učenica, a posebno uspješna u učenju ruskog jezika i matematike.

U osmom razredu je sudjelovala na državnoj Olimpijadi ruskog jezika i osvojila je treće mjesto. Nagrađena je putovanjem u Moskvu. Dvije godine kasnije osvojila je prvo mjesto na natjecanju ruskog.

U Leipzigu je studirala fiziku. Godine 1977. udala se za Ulricha Merkela koji je također studirao fiziku. Sa suprugom se odselila u istočni Berlin i tamo je radila na institutu za fizikalnu kemiju. Razveli su se 1982. godine.

U politici je brzo napredovala

Politikom se počela baviti uoči ujedinjenja Njemačke. CDU-u je pristupila 1990. godine. Brzo je napredovala. Od 1991. do 1998. bila je ministrica, prvo žena i mladih, a onda i okoliša. Od 1998. do 2000. godine bila je glavna tajnica CDU-a.

Njezin mentor bio je bivši njemački kancelar Helmut Kohl koji ju je znao nazivati "svojom djevojčicom". Godinama kasnije i on će Merkel oštro kritizirati zbog njezine izbjegličke politike. Šefica CDU-a Merkel je postala u travnju 2000. godine. Opoziciju je vodila do 2005. godine kada, 22. studenog, postaje prva njemačka premijerka u povijesti zemlje.

Za drugog supruga, kvantnog kemičara Joachima Sauera se udala 1998. godine. Zadržala je prezime Merkel. Par nema zajedničke djece, ali Sauer ima dva sina iz prvog braka. 

Vanjska politika

Merkel je u svojoj politici zagovarala ujedinjenu Europu. Jednom je rekla kako sanja o tome da EU bude savez država.

REUTERS

Uoči rata u Iraku simpatizirala je američku politiku, ali je zagovarala da se Sadamu Huseinu da 'posljednji' ultimatum kako bi se izbjegao sukob u toj državi. Merkel je 2008. održala govor u izraelskom Knessetu. Govor je počela na hebrejskom. Tada je izjavila da Njemačka ima povijesnu odgovornost prema Izraelu.

Godine 2011. svrstala se na stranu opozicije protiv sirijskog predsjednika Bašara-al Asada. Rekla je da Nijemci neće sudjelovati u napadima u Siriji. Kasnije je rekla da želi jedinstveni stav EU-a oko Sirije. Umiješala se i u rješenje ukrajinskog konflikta.

Što se Gadafija i sukoba u Libiji tiče, Merkel je bila mišljenja da Gadafi ugnjetava vlastiti narod, ali je upozorila na to da se ne započinje nešto što se ne može dovršiti. Njegovala je dobre odnose s SAD-om, pogotovo za mandata Baracka Obame.

Reuters

Ipak, kakav će odnos imati s Trumpom to će se tek vidjeti. Trump je u kampanji govorio da je Merkel sramota za Njemačku da bi je kasnije nazvao velikim svjetskim liderom. Nakon što je Trump pobijedio, Merkel mu je čestitala. Rekla je da SAD i Njemačku povezuju vrijednosti kao što su demokracija, sloboda, poštovanje zakona i poštovanje svake osobe bez obzira na porijeklo, boju kože, spol i spolnu orijentaciju ili političke poglede.

- Na temelju tih vrijednosti Donaldu Trumpu nudim suradnju - rekla je Merkel u čestitki.

Odnos Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao bi se nazvati turbulentnim. Dok se jednom trenutku čini da su u dobrim odnosima, u sljedećem trenutku oni su već narušeni. To pokazuju i fotografije njihovih susreta. Putin se prema Merkel znao ponašati vrlo zaštitnički, ali ju je znao i plašiti svojim psom.

REUTERS

Ekonomija doživjela procvat

Što se tiče unutarnje politike, pod vodstvom Merkel njemačka je ekonomija doživjela procvat usprkos krizi eura. Nezaposlenost je rapidno padala, a prema zadnjim podacima nezaposlenost u Njemačkoj je na novoj rekordno niskoj razini. Njemačka je veće desetljećima poznata kao država koja prima najveći broj imigranata u Europi. Posebno je popularna (bila) među iseljenicima iz Hrvatske, ali i među Turcima. Njemačka sigurno dio svojeg gospodarskog čuda može zahvaliti jeftinoj radnoj snazi stranih radnika. Merkel je zagovarala multikulturalizam, a onda je na iznenađenje svih 2010. rekla da je multikulturalizam "mrtav".

Izbjeglička politika

Uoči izbjegličkog vala Merkel je govorila kako Njemačka neće moći primiti sve izbjeglice i kako će se neke morati vratiti. Čak je i u jednoj emisiji rasplakala djevojčicu koja je izbjeglica.

screenshot/YouTube

Samo nekoliko mjeseci kasnije Merkel je promijenila priču. Na njoj ustraje i dalje. Kaže kako Njemačke neće odustati od politike otvorenih rata za migrante. Prošle godine u Njemačku je ušlo oko milijun ljudi. Ipak, prihvatila je mjeru koja olakšava protjerivanje osoba za koje ne postoje pravne osnove za ostanak u zemlji. I od drugih članica EU-a je tražila da poštuju kvote i prihvate dio izbjeglica.

Bila je skvoterica

Njemačka je kancelarka u mladosti bila skvoterica. Živjela je u mladosti u stanu u istočnom Berlinu u koji je uselila ilegalno. Kada je došla u Berlin, uselila se u prvi stan koji je našla prazan, priznala je kasnije u intervjuu. Tada nitko nije imao imao nadzor nad stambenim fondom i vlasti nisu imale uvida u stanje i razinu iskorištenosti stanova. Rekla je da je to učinila u nevolji i da je plaćala stanarinu jer su vlasti rado uzimale svaki novac bez obzira na okolnosti. 

Gola Angela ili osveta?

Mediji su 2013. godine objavili fotografiju iz 1973. godine na kojoj se tvrdilo da su Angela Merkel i njezine dvije prijateljice. Djevojke su snimljene kako potpuno gole šeću plažom.

24sata

Mlada Angela na fotografiji navodno ima 18 godina, a fotografija je uslikana u bivšoj Istočnoj Njemačkoj gdje je Merkel odrasla. Zanimljivo je i kako je fotografija na nekim portalima bila objavljena 1. travnja pa ostaje nejasno da li se radilo o fotomontaži, odnosno o prvotravanjskoj šali. 

Prema teorijama zavjere Merkel je u DDR-u bila špijunka koja je radila za Zapad. 

Muž na nju ima veliki utjecaj?

Nakon rastave Merkel je jedno vrijeme živjela sama, a onda je godinama bila u izvanbračnoj zajednici s doktorom kvantne kemije i sveučilišnim profesorom Joachimom Sauerom (67). Upoznali su se dok je Merkel kao mlada fizičarka radila u Berlinu. Ne zna se da li je Sauer zbog Merkel ostavio svoju bivšu suprugu. Par se vjenčao uoči njezinog ulaska u visoku politiku. Nitko za to nije znao nego je par samo objavio mali oglas u Frankfurter Allgemeine Zeitungu.

REUTERS

U oglasu je pisalo: "Oženili smo se. Angela Merkel i Joachim Sauer". Merkel nikada ne nosi vjenčani prsten. Par se ne pojavljuje baš često u javnosti. No navodno Sauer na Merkel ima puno veći utjecaj nego što se misli. I sama Merkel je jednom priznala da njezin suprug zna "baciti oko" na rukopise njezinih govora. Jednom je rekla i da joj on često pripremi doručak prije nego što ide na posao.

'Ona je kao kompjuter' 

Prijatelji kažu da Merkel misli kao kompjuter. Angela voli slušati Richarda Wagnera, jesti peperminte, piti šest šalica kave na dan, vino te kuhati juhu od krumpira. Voli se šetati i dugo spavati. Kad je na godišnjem odmoru sa suprugom ide na skijanje, u duge šetnje, na otok Ischia, u Uckermark u svoju vikendicu gdje uzgaja krumpire i jagode. 

Reuters/Pixsell

Jednom je prilikom na skijanju ozlijedila nogu. No nije dugo izbivala s posla te je svoje dužnosti obavljala sa štakama. 

Reuters

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu