Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
40 komentara

Merkel: Rusi vode 'hibridni rat' protiv njemačke vojske u Litvi

Zemlje NATO saveza optužile su Moskvu da se koristi taktikama "hibridnog ratovanja", od diverzije preko "informatičkog rata" do propagande, ne bi li oslabila zapadne zemlje

Christian Democratic Union (CDU) and Christian Social Union (CSU) meeting in Berlin
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
40 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak da njezina zemlja jača svoju obrambenu sposobnost kako bi odgovorila na "hibridni rat" koji, po njezinoj ocjeni, Rusija vodi protiv njemačkih vojnika raspoređenih na istočnom boku NATO-a.

"Ovdje ste pred situacijom koja sačinjava drugi dio ruske vojne doktrine: pojam hibridnog rata", rekla je Merkel njemačkoj vojnoj sastavnici raspoređenoj u Litvi u okviru NATO-vih snaga koje trebaju odvratiti Rusiju od bilo kakva napada.

Zemlje Sjevernoatlantskog saveza optužile su Moskvu da se koristi taktikama "hibridnog ratovanja", od diverzije preko "informatičkog rata" do propagande, ne bi li oslabila zapadne zemlje a da pritom ne potakne sveobuhvatan vojni odgovor NATO-a.

Rusija je pak više puta zanijekala da je izvela takve napade, uzvrativši da savez potiče utrku u naoružanju.

"Hibridni rat nije nešto na što smo naučeni. To ovdje jasno vidite na poseban način", dodala je Merkel, bez drugih pojedinosti.

"Zato smo u Njemačkoj s razlogom osnovali posebnu informatičku postrojbu u okviru njemačkih snaga kako bi se osposobili na tom polju", dodala je, obraćajući se njemačkim vojnicima stacioniranim u Rukli, na sjeverozapadu litavske prijestolnice Vilniusa.

Njemačka je lani rasporedila u Litvi više od 500 vojnika u okviru NATO-ove misije sa zadaćom da umiri istočnoeuropske zemlje članice NATO-a.

Njemački vojnici su odmah nakon dolaska bili na meti lažnih optužaba za silovanje, a mediji su pisali da su Rusi napadali i pametne telefone NATO-vih vojnika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message