Obavijesti

News

Komentari 116

'Nakon 2021. ja više neću biti kancelarka, idem s čela CDU-a'

'Nakon 2021. ja više neću biti kancelarka, idem s čela CDU-a'
1

Angela Merkel je navodno tako odlučila nakon drastičnog gubitka glasova na pokrajinskim izborima u saveznoj pokrajini Hessen. Ipak, navodno je izrazila želju da ostane na mjestu kancelarke

VIDEO

Angela Merkel objavila je da nakon 2021. godine više neće biti kancelarka.

- Nakon što moj mandat završi, više se neću kandidirati ni za jednu političku funkciju, rekla je Merkel.

Najavila je i da će idućih dana dati ostavku na mjesto predsjednice stranke CDU.

Nakon što je objavila da se početkom prosinca više neće kandidirati za poziciju predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) Merkel je rekla kako želi ostati na kancelarskoj funkciji ali samo do završetka aktualnog izbornog razdoblja 2021.

Drastični gubici za stranke vlade Angele Merkel u Hessenu
Drastični gubici za stranke vlade Angele Merkel u Hessenu

Angela Merkel ovim potezima povlači posljedice iz drastičnog gubitka demokršćanskih glasova na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i Hessenu.

U obje savezne pokrajine stranke demokršćanske Unije CDU/CSU izgubile su po desetak postotnih bodova u usporedbi s posljednjim izborima.

Merkel je u oba slučaja priznala da su za loše rezultate krive nesuglasice unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije na saveznoj razini koju od nastanka u proljeće potresaju unutarnji sukobi.

Lokalni izbori u Hessenu: Novi veliki test za Angelu Merkel
Lokalni izbori u Hessenu: Novi veliki test za Angelu Merkel

Merkel se na čelu CDU-a nalazi od 2000. a na čelu njemačke vlade od 2005.

Za mjesto predsjednika CDU-a kao kandidati u obzir dolaze sadašnja glavna tajnica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, ministar zdravlja Jens Spahn, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Juergen Laschet te bivši šef demokršćanskog zastupničkog kluba Friedrich Merz.

Kramp-Karrenbauer i Laschet slove kao bliski suradnici Angele Merkel i njezinog liberalnog kursa dok Spahn i Merz predstavljaju konzervativniji dio stranke koji se nikada nije slagao s politikom Angele Merkel koja je stranku u 18 godina predsjedanja odvela ulijevo.

- Izbori u Bavarskoj i Hessenu i drastični gubitak glasova za CDU su jasna poruka birača da tako više ne ide dalje. Gubitak glasova prvenstveno izražava nezadovoljstvo radom savezne vlade. Ja kao kancelarka nosim odgovornost za uspjehe, ali i za neuspjehe - rekla je Angela Merkel na konferenciji za tisak u stranačkom stožeru u Berlinu.

- Ovo je trenutak za vladajuće stranke Unije CDU/CSU i SPD-a da se zapitaju što treba učiniti da bi se iznova steklo povjerenje birača i održalo jedinstvo zemlje - rekla je Merkel. Ona je istaknula da je, nakon čitavog niza negativnih poruka, od neuspjelog pokušaja stvaranja koalicije sa Zelenima i liberalima, preko mukotrpnog formiranja koalicije sa socijaldemokratima pa do unutarnjih svađa i loših rezultata na izborima, nemoguće samo tako krenuti dalje kao da se ništa nije dogodilo.

- Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila - rekla je Merkel objašnjavajući svoju odluku o povlačenju s političkih dužnosti 2021.

Ona je istodobno objasnila kako je moguće zadržati kancelarsku poziciju uz istodobno povlačenje s dužnosti predsjednice stranke.

- Svjesna sam da je ovo neuobičajena i rizična konstelacija, ali mislim da bi bilo neodgovorno sada prekidati rad vlade koja je, unatoč razmiricama, dosad postigla mnogo. Nakon što sam odvagnula razloge za ili protiv došla sam do zaključka da je ovako najbolje - rekla je Merkel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...