Obavijesti

News

Komentari 156

Zelenski: Više od šest milijuna Ukrajinaca ostalo je bez struje

Zelenski: Više od šest milijuna Ukrajinaca ostalo je bez struje
11

Najmanje su četiri osobe poginule, a deset je ranjeno u četvrtak u ruskom raketiranju Hersona, iz kojeg su se ruske snage povukle prije dva tjedna

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.53

Južna Koreja šalje generatore Ukrajini

Dok se Ukrajina suočava s neprekidnim ruskim napadima na svoju energetsku infrastrukturu, pomoć Europske unije i Južne Koreje mogla bi pomoći u naporima ratom razorene zemlje da ublaži nestašice struje i nestanke struje.

Ukrajinski dužnosnik Volodimir Kudritski najavio je da će Južna Koreja osigurati 20 visokonaponskih generatora, dok je ukrajinski nacionalni operater električne mreže rekao da radi na omogućavanju isporuke električne energije iz Europe.

- Potrebni su posebni mehanizmi za jamčenje tog uvoza, budući da je cijena električne energije u Europi viša nego u Ukrajini - rekao je.

Oleksandr Kornienko, prvi zamjenik predsjednika ukrajinskog parlamenta, također je objavio u petak da će Južna Koreja osigurati 20 visokonaponskih generatora i pet mini-bagera. Č

arter let za isporuku generatora zakazan je za 12. prosinca, iako još nije određen datum za isporuku mini-bagera, navodi Rada u priopćenju.

Kornienko je rekao da Ukrajina jako cijeni potporu koju je Južna Koreja već pružila i koju planira pružiti.

21.54

Zelenski: Više od šest milijuna Ukrajinaca je bez struje

Više od šest milijuna kućanstava ostalo je bez struje u Ukrajini u petak, dva dana nakon masovnih ruskih napada na tu zemlju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Večeras (petak) prekid u opskrbi električnom energijom nastavlja se u većini oblasti i u Kijevu. Više od šest milijuna kućanstava ukupno" pošto ih je bilo 12 milijuna u srijedu, kada su se dogodila masovna raketiranja, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

Kijev - s nekih 600.000 kućanstava što su tijekom večeri ostala bez struje - s okolicom te oblasti Odesa (na jugu), Ljviv, Vinicja (zapad) i Dnjipropetrovsk (istok) najpogođeniji su prekidom opskrbe, dodao je, pozivajući Ukrajince na štednju struje na područjima na kojima se opskrba normalizirala. 

24sata

Strategija Moskve koja se sastoji u razaranju ukrajinskih energetskih postrojenja koje se može pratiti od listopada nakon vojnih poraza na terenu, "ratni je zločin", ocijenili su zapadni saveznici Ukrajine.

"Zločinom protiv čovječnosti" nazvao ju je predsjednik Zelenski koji je ranije tijekom dana posjetio Višhorod, sjeverno od Kijeva, gdje je u zračnim udarima u srijedu šest osoba poginulo, a desetci su ranjeni.

Ruska vojska ispalila je u srijedu oko 70 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, tvrdi Kijev. Kao i u prethodnim napadima, mete su uglavnom bili energetski objekti.

Kremlj otvoreno priznaje da ruski napadi teško pogađaju ukrajinske civile. Ukrajinsko vodstvo moglo bi lako okončati patnje civila "ispunjavanjem zahtjeva ruske strane", rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija ne granatira javne objekte, ustvrdio je Peskov. "Nije bilo i nema napada na društvene objekte", rekao je Peskov, unatoč razaranjima bolnica, škola i domova. 

21.04

Von der Leyen razgovarala sa Zelenskim: EU šalje generatore Ukrajini

Europska unija će intenzivirati napore u pomaganju Ukrajincima koji pokušavaju zadržati opskrbu strujom i grijanjem, objavila je večeras predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, nakon što je telefonski razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Poručila kako je EU spremna "što je prije moguće" dostaviti značajne donacije zemalja članica te iz rezervi EK. Navodi kako je EU spremna iz Litve isporučiti Ukrajini 200 transformatora srednje veličine te veliki autotransformator. Iz Latvije bi u Ukrajinu trebao biti poslan jedan veliki autotransformator, a iz Rumunjske 40 velikih generatora struje.

Svaki od tih generatora može proizvoditi dovoljno struje za opskrbu bolnice manje ili srednje veličine, navela je predsjednica EK.

Dodala je da EU izražava "punu solidarnost" s ukrajinskim narodom, koji se suočava s "namjernim i barbarskim" bombardiranjem civilne infrastrukture po zapovijedi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

20.22

IAEA: Četiri ukrajinske nuklearne elektrane ponovno su spojene na mrežu

UN-ovo tijelo za nadzor nuklearnih elektrana potvrdilo je da su četiri ukrajinske nuklearne elektrane ponovno priključene na nacionalnu elektroenergetsku mrežu nakon što su početkom ovog tjedna potpuno izgubile vanjsko napajanje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je da ju je Ukrajina obavijestila da su njene elektrane Rivne, Južna Ukrajina i Hmelnicki ponovno spojene na mrežu. Černobil ponovno ima struju, dodaju.

19.34

Šef regionalne vojne uprave: Rusi granatirali grad u regiji Herson

Ruske snage pogodile su projektilima okrug Čuhujev u regiji Harkiv, napisao je na Telegramu Oleh Siniehubov, šef regionalne vojne uprave.

- Ruske snage lansirale su rakete S-300 na okrug Čuhujev. Prema prvim informacijama nema ozlijeđenih - napisao je.

Komentari 156