Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
512 komentara

Mesić: Tuđman je precijenjen, mogao je svatko biti na čelu

Bivši predsjednik je katoličku crkvu u Hrvata označio institucijom koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi

Pixsell
Foto: Pixsell
512 komentara

Državna samostalnost Hrvatske došla je 'praktično' sama od sebe, to je bila povijesna neminovnost jer druga mogućnost nije ni postojala - rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za DPA. Vrednujući ulogu Franje Tuđmana kao "Oca nacije", kojemu su u mnogim gradovima postavljeni spomenici u nadnaravnoj veličini, Mesić je ustvrdio kako je njegova uloga posve precijenjena.

 - Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države - rekao je Mesić. 

 - Napravio je puno, i to velikih grešaka -  dodaje Mesić. Privatizacija poduzeća za vrijeme rata bila je pogrešna i  kriminalna. Ona je uništila našu kompletnu industriju, zbog čega Hrvatska i danas pati - pojasnio je.

 Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države, kaže Mesić

  - Prema Tuđmanovu nalogu 200 bogatih obitelji trebalo je potaknuti razvoj Hrvatske, no ta svojevremeno zdrava državna poduzeća dodijeljena su za sitne pare špekulantima. Novi vlasnici nisu imali pojma i uništili su ih - kazao je. 

Hrvatska, prema mišljenju bivšeg šefa države, treba pomoć stranog kapitala radi novog razvoja tehnologije i proizvodnje.

Za kraj Jugoslavije, Mesić proziva Slobodana Miloševića. "On je htio etnički čistu državu i odbio moj prijedlog oročene konfederacije", kaže Mesić, zadnji predsjednik SFRJ.

 - Zato je jako važno da cijela južna Europa postane član Europske unije. Sa otvorenim granicama unutar unije manjine bi izgubile svaki razlog za svađu ili rat sa susjedima - dodao je bivši predsjednik. 

'Crkva otežava put u Europu'

Mesić je katoličku crkvu u Hrvata označio institucijom koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi. Smatra skandaloznim da su hrvatski biskupi držali mise i postili za osuđene hrvatske generale.  

- To je skandal - rekao je Mesić. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message