Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

'Mi se zalažemo za edukaciju o cijepljenju, nikako za represiju'

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević kazala je da njezin ured nije tražio zatvorsku kaznu za roditelje koji ne cijepe dijete, te da se zalažu prvenstveno za edukaciju roditelja o važnosti cijepljenja.

Zagreb: Konferencija za medije povodom Dječjeg tjedna
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
33 komentara

 - Represija na kraju, samo u drastičnim slučajevima. Vrlo je mala šansa da će bilo koji roditelj završiti u zatvoru zbog necijepljenja. Potrebno je raditi na osvješćivanju, edukaciji i informiranju roditelja o važnosti cijepljenja -  istaknula je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija nakon što su njezini prijedlozi izmjena Kaznenog zakona potaknuli široku društvenu raspravu.

 U pojedinim medijima je tako interpretirano da je Ured pravobraniteljice tražio da se odbijanje cijepljenja djeteta kažnjava zatvorom, no pravobraniteljica ističe da je to izvađeno iz konteksta njihovih prijedloga. 

 - Pitanje cijepljenja je izvađeno iz konteksta. Zalažemo se primarno za edukaciju i informaciju, senzibiliziranje roditelja koji bez nekog opravdanog razloga ne žele cijepiti dijete. Činjenica je da odbijanje cijepljenja djeteta bez opravdanog razloga predstavlja kršenje prava djeteta, roditelji time ugrožavaju svoje dijete, ali i drugu djecu. Ta odgovornost roditelja sada je u sferi prekršajne odgovornosti, dakle roditelj koji ne cijepi dijete može biti prekršajno kažnjen s 2000 kuna. U tim prekršajnim presudama nigdje se roditelju ne nalaže obveza cijepljenja djeteta. Tako da su česte situacije da roditelj kaže - platit ću kaznu, ali dijete i dalje neću cijepiti. Zato mislimo da će možda prijetnja kaznenim progonom utjecati na roditelje da cijepe dijete -  rekla je pravobraniteljica te dodala da je mala šansa da roditelj zbog toga završi u zatvoru.

PRAVOBRANITELJICA: 'Nismo tražili zatvor, ali odbiti cjepivo je povreda prava djece'

Tražili smo da kao kazneno djelo treba tretirati svako grubo zanemarivanje skrbi o zdravlju djeteta, cijepljenje je jedna segment, pojasnila je pravobraniteljica.

Zaštite djece od seksualnih predatora

U javnoj raspravi o  izmjenama Kaznenog zakona njezin je ured zatražio i pooštravanje mjere zaštite djece od spolnog uznemiravanja i nasilja.

 - Smatramo da ne postoji odgovarajuća razina zaštite djece od seksualnih predatora. Primamo pritužbe očajnih roditelja čija su djeca bila žrtve spolnog zlostavljanja i iskorištavanja. Roditelji su očajni zbog niskih kazni počiniteljima. To nije dobra poruka, djeci, počiniteljima ni društvu u cjelini - istaknula je pravobraniteljica.

Stoga u izmjenama kaznenog zakonodavstva traži zabranu izricanja rada za opće dobro osuđenicima za kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Danas počelo cijepljenje protiv gripe PREKRŠILA ZAKON Majka nije cijepila dijete, sud u Koprivnici kaznio ju je s 300 kn

 Traži i da se takvim osobama izreknu sigurnosne mjere, odnosno da im se automatski zabrani rad s djecom nakon presude za seksualno uznemiravanje i iskorištavanje djece i zaštitni nadzor nad osuđenicima nakon što izađu iz zavora.

Situacija je zabrinjavajuća i mislimo da ima prostora za poboljšanje, spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta teško je kršenje djetetovih prava, istaknula je.(ir)


 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message