Obavijesti

News

Komentari 25

Michelov novi plan: Paket EU pomoći težak 450 milijardi eura

Michelov novi plan: Paket EU pomoći težak  450 milijardi eura

Novi Michelov plan koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijardi bespovratne pomoći i 300 milijarda u zajmovima. Četiri "štedljive zemlje" nezadovoljne su Michelovim prijedlogom

VIDEO

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstavio je novi prijedlog za sporni paket oporavka Europske unije u pokušaju da prevlada nesuglasice između zemalja članica koje na sastanku u subotu pokušavaju postići dogovor.

Cjelokupni paket od 750 milijardi eura ostao bi nepromijenjen, prema novome prijedlogu koji treba približiti stajališta članica.

No drukčije bi se rasporedio omjer između bespovratne pomoći i zajma.

Plan za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura - 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Novi Michelov plan koji su novinari dobili na uvid, predlaže sada 450 milijardi bespovratne pomoći i 300 milijarda u zajmovima.

Četiri "štedljive zemlje" nezadovoljne su Michelovim prijedlogom.

Austrija i Danska traže da (Višegodišnji financijski okvir) bude još manji - 1050 milijardi eura, a Nizozemska i Švedska nisu iznijele konkretnu brojku, ali im je Michelov prijedlog od 1074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni prijedlogom da se sredstava dodjeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

"Ne treba razvodnjavati ideju o paketu za oporavak"

EU leaders summit in Brussels

Ideja da se snažno i brzo odgovori na ekonomske posljedice koronakrize velikim paketom koji uključuje bespovratnu pomoć i povoljne zajmove vrlo je kvalitetna i njezino razvodnjavanje ne bi bilo dobro, izjavio je subotu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čelnici zemalja članica Europske unije pokušavaju ponovno u subotu dogovoriti novi sedmogodišnji proračun i plan za oporavak pošto su pregovori zapeli zbog inzistiranja Nizozemske da se o isplati sredstva odlučuje jednoglasno.

Plenković je nizozemsku poziciju nazvao "lošom". 

- Cijeli smisao ideje o 500 milijardi eura bespovratne pomoći i 250 milijardi kroz povoljne zajmove bio je dati snažan i brz odgovor odmah, kako bi se ubrzao ekonomski oporavak i ako se iz nekog razloga, poput ovoga, to pokuša razvodniti, onda to više nije to" - rekao je Plenković uoči početka nastavka samita.

Plenković je rekao da u nastavku samita očekuje novi prijedlog predsjednika Europskog vijeća i novi početak pregovora.

- Vjerujem da će većina članica učiniti napor da se dođe do dogovora, a ne mogu reći sa sigurnošću hoće li neke zemlje ostati na svojim čvrstim stajalištima - rekao je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..