News

Komentari 0

Migranti će u Meksiku morati čekati saslušanje za useljavanje

Migranti će u Meksiku morati čekati saslušanje za useljavanje

SAD će poduzeti mjere kako bi ublažio zabrinutosti Meksika u vezi humanitarnih posljedica te politike, kazali su dužnosnici, uključujući cjepiva za migrante te izuzeća za više kategorija ranjivih skupina

Bidenova administracija ponovno će provoditi kontroverznu Trumpovu politiku po kojoj tražitelji azila moraju čekati u Meksiku da ih saslušaju američke imigracijske vlasti, u skladu s nalogom saveznog suda, kazali su u četvrtak američki i meksički dužnosnici.

Migranti će također biti pitani boje li se progona ili mučenja u Meksiku prije nego li budu uključeni u program i imat će pristup pravnoj pomoći, rekli su američki dužnosnici.

Biden je ukinuo MPP program (Migrant Protection Protocols) ubrzo nakon svoje inauguracije u siječnju. Ali savezni sudac presudio je da pritom nije poštivao potrebnu proceduru te je u kolovozu naredio da se politiku ponovno vrati na snagu.

Vlada je za to trebala pristanak Meksika.

Meksički dužnosnik rekao je da je američka vlada prihvatila sve njihove uvjete.

Istodobno, Bidenova administracija i dalje radi na tome da tu politiku ukine.

MPP je bio temelj stroge imigracijske politike bivše administracije predsjednika Donalda Trumpa. Deseci tisuća ljudi bili su vraćeni u Meksiko da čekaju mjesecima, ponekad i godinama, kako bi ih saslušale američke imigracijske vlasti u improviziranim sudnicama u blizini granice.

Politiku će se ponovno početi provoditi na jednom američkom graničnom prijelazu u ponedjeljak na manjoj skupini migranata, a potom će se proširiti na San Diego, Kaliforniju i El Paso, Laredo te Brownsville u Teksasu.

Biden je obećao da će njegov pristup imigraciji biti humaniji. No njegova administracija nastavila je provoditi Trumpovu javnozdravstvenu odluku pod nazivom Title 42 koja omogućuje pograničnim vlastima da brzo protjeraju migrante ne dajući im priliku da zatraže azil. Gotovo dvije trećine od rekordnih 1,7 milijuna migranata uhvaćenih na granici ove fiskalne godine protjerano je na osnovi te odredbe.

Najčitaniji članci