Obavijesti

News

Komentari 271

Izbjeglice: Cilj nam je doći bilo gdje, samo da tamo nije rat...

Izbjeglice: Cilj nam je doći bilo gdje, samo da tamo nije rat...
17

Beograd: Prema riječima Vučića, u Srbiju svaki dan dođe više od 2.000 novih izbjeglica. Samo u parkovima u središtu Beograda dnevno boravi oko tisuću ljudi

VIDEO

Nikada rijeka izbjeglica iz ratom poharanih Afganistana, Iraka, Sirije i Somalije nije na svom putu u bolji život bila sigurnija nego u srijedu prijepodne u središtu Beograda. Parkovi u okolini autobusnih kolodvora i željezničke postaje, prekrcani stotinama izbjeglica koji se tamo nalaze danima pripremajući se za posljednju dionicu puta u Njemačku ili Nizozemsku ili Belgiju, kako su već naumili, bili su budno čuvani brojnim policijskim snagama.

POGLEDAJTE VIDEO IZBJEGLICA U BEOGRADU:

Pokretanje videa...

24sata Video 01:12

Posjetio ih je Vučić

Nenajavljeno i iznenada, napaćene izbjeglice p osjetio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Pored brižnih riječi, a Vučić im je obećao "gostoprimstvo i toplinu kakvu nisu nigdje sreli", aktivisti brojnih udruga su neprestano donosili razno voće, vodu, deke... Bio je to uistinu opuštajući dan nesretnicima koji mjesecima na putu od svojih napuštenih domova ne znaju za ništa drugo osim za strah i neizvjesnost. Vučić im je poželio da "pronađu svoju sreću".

POGLEDAJTE VIDEO POSJETE PREMIJERA VUČIĆA:

Pokretanje videa...

24sata Video 01:04

U Srbiju svaki dan dođe više od 2.000 novih izbjeglica

Prema riječima srbijanskog premijera, u Srbiju svaki dan dođe više od 2.000 novih izbjeglica , a samo u parkovima u središtu Beograda dnevno boravi oko tisuću ljudi odmarajući se za nastavak puta. Krov im je otvoreno nebo, sretnici su koji su se smjestili pod rijetkim krošnjama, šatore imaju tek rijetki, a u okolne hotele smjestili su se oni koji na, najčešće, krijumčarskim "putevima spasa" nisu izgubili svoje dokumente. Beogradski hotelijeri, naime, imaju strogi naputak ne primati nikoga bez identifikacijskih dokumenata.

POGLEDAJTE KAKO IZBJEGLICE PROVODE NOĆ:

Pokretanje videa...

24sata Video 00:57

Fatima Othman (45) je još prije mjesec dana iz palestinskog geta Yamouk u Siriji krenula u Njemačku. Ilegalno se prebacujući iz Turske u Grčku, bila je u prekrcanom čamcu koji je potonuo. Za sebe i još četvero članova obitelji tu vožnju je bila platila 5.000 dolara.

Ma, platili bi mi tu vožnju ponovo, jer nemamo alternativu. Ono što me posebno zaprepastilo u toj jednosatnoj drami koju smo proživljavali nasred mora plutajući u čamcu punom vode bio je odnos grčkih i turskih vlasti koji se nisu mogli dogovoriti u čijoj smo nadležnosti bili. Dok su se dogovorili, čamac je skroz potonuo, a s njim i sve što smo ponijeli na put. Sada na sebi imam samo što su mi dali iz neke udruge. Kad se, opet, sjetim da neki iz tog čamca nisu ni preživjeli, bolje mi je da šutim i nastavim dalje – živa sam, priča Fatima.

"Zbližila nas je nesreća"

Na osunčanom dijelu parka pored Lastina autobusnog kolodvora Muhamed Koga (20) iz Sirije žonglirao je s nogometnom loptom zabavljajući svoje najmlađe supatnike. Putuje iz gotovo potpuno razrušenog Alepa, a vjeruje da će u dalekoj Švedskoj nastaviti nogometnu karijeru.

Fur Khan (23) iz Bagdada , student engleskog jezika, ležao je na zemlji okružen većom grupom prijatelja – iz Sirije.

Zbližila nas je nesreća. Na ovom putu smo svi isti, rat je univerzalno zlo. Želim doći u Austriju i uvjeren sam da me ništa neće spriječiti da u toj zemlji postignem bolji život. Zar je problem tražiti tako nešto, kaže Fur dodajući da ni sam ne zna koliko je već potrošio novca do Beograda.

Muhameda Al Shrifija (25) iz Bagdada susreli smo preko puta parka u golemom redu za bankomat. Iz Iraka, gdje je prodavao mobitele, otišao je prije dva mjeseca, a zaliha ušteđevine za put u bolji život već je dramatično okopnila.

Cilj mi je doći u Belgiju, nadam se da ću moći financijski izdržati još nekoliko isplata lokalnim vodičima koji će nas provesti do Subotice i dalje u Mađarsku. Ako sam izdržao nevrijeme koje nas je zamalo potopilo između Turske i Grčke, onda ne vjerujem da išta više može biti zapreka okončanju putovanja. Zid na mađarskoj granici? Nakon svega što smo prešli, nema tog zida koji nas može zaustaviti, priča Muhamed.

Youssouf Ahmad (25) iz Somalije i Yamal Al Din (35) iz Sudana držali su se za ruke dok su šetali okolo tražeći trgovinu u kojoj je Youssouf kanio kupiti mlijeko za svog dvogodišnjeg sinčića.

Dosta mi je više ratova, pa u mojoj zemlji rat ne prestaje već 25 godina. Na putu smo već pune dvije godine. Dugo smo boravili u Turskoj, ali ni tamo nije rješenje za nas. Ja vodim cijelu grupu od 20 članova svoje obitelji. Sestra mi je prije dva mjeseca rodila na ovom putu. Ako smo preživjeli ukrcaj na vlak u Makedoniji pa, nakon toga, pješačenje 50 kilometara s makedonske granice do prvog grada u Srbiji, onda za nas riječ 'problem' više nikada ne može postojati, priča Youssouf.

U Turskoj je preživljavao kao konobar, spreman je raditi bilo šta, a cilj mu je doći – bilo gdje, "samo da tamo nije rat".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...