Obavijesti

News

Komentari 31

'Migranti moraju naučiti jezik, a kriminalci neće moći ostati'

'Migranti moraju naučiti jezik, a kriminalci neće moći ostati'
1

Merkelin pristup otvorenih vrata 2015. urušio je njezinu popularnost i doveo do gubitaka na regionalnim izborima izazvavši njezinu odluku u listopadu da se odrekne dužnosti stranačkog čelnika

VIDEO

Nova čelnica njemačkih Kršćanskih demokrata (CDU) zacrtala je u nedjelju plan za izmjenu stranačke migracijske politike prije europskih izbora sljedeće godine signalizirajući da može prekinuti s liberalnim pristupom njezina mentora Angele Merkel.

Konzervativna stranka je u petak izabrala Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Merkel na njezinu čelu učinivši je tako čelnim kandidatom za sljedeću kancelarku Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva.

Ipak, tijesna pobjeda nad konzervativnijim Friedrichom Merzom pokazala je podjele u najvećoj njemačkoj stranci koje Kramp-Karrenbauer mora nastojati prevladati prije glasovanja za Europski parlament i izbora u četiri savezne njemačke države 2019.

Jedna od najvećih podjela je oko migrantske politike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Želim sazvati 'radnu raspravu' o migraciji i sigurnosti sa stručnjacima i kritičarima migrantskih i izbjegličkih politika kako bi se radilo na konkretnim poboljšanjima - rekla je Kramp-Karrenbauer tjedniku Bild am Sonntag.

"Naš će se program za europske izbore temeljiti na tim rezultatima".

Božinović u Marakešu: Nećemo dopuštati ilegalne migracije
Božinović u Marakešu: Nećemo dopuštati ilegalne migracije

Merkelin pristup otvorenih vrata 2015. urušio je njezinu popularnost i doveo do gubitaka na regionalnim izborima izazvavši njezinu odluku u listopadu da se odrekne dužnosti stranačkog čelnika. Ona namjerava nastaviti dužnost kancelarke sve do narednih saveznih izbora 2021.

Glasujući za Kramp-Karrenbauer CDU se odlučio za kontinuitet ali je nova čelnica rekla njemačkoj javnoj televiziji kako to ne isključuje neke promjene.

- Stojite na ramenima svojega prethodnika. Što je dobro nastavlja se a tamo gdje ima prostora da se stvari promijene, mi ćemo napraviti promjene - rekla je televiziji ARD.

"To je problem koji se mora rješavati na globalnoj razini"

Mada je Kramp-Karrenbauer bila manje kritična prema Merkelinoj migrantskoj politici nego njezini suparnici u natjecanju za mjesto čelnika stranke, ona je ipak govorila da migranti moraju učiti njemački, a da oni s kriminalnim dosjeima ne mogu ostati. Naglasila je kako CDU ne smije predugo razmišljati o tom pitanju koje mu nanosi štetu.

Jedan od njezinih glavnih zadataka na izborima u tri istočne savezne države bit će vratiti birače koji su se okrenuli populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) koji je  iskoristio strahove od masovne imigracije.

Ušavši u parlamente svih 16 saveznih država i s popularnošću od oko 14 posto AfD je glavna oporba u saveznom parlamentu Merkelinoj velikoj koaliciji koju čine CDU, njegov konzervativni bavarski saveznik CSU i socijaldemokrati (SPD).

Merkel, auf Wiedersehen: CDU je izabrao novu šeficu stranke
Merkel, auf Wiedersehen: CDU je izabrao novu šeficu stranke

Istraživanje javnoga mišljenja Emnid pokazalo je popularnost konzervativnog bloka od 29 posto, što je za 1 postotni bod više nego prošli tjedan ali niže nego 32.9 posto na prošlogodišnjim izborima što je već tada bio njihov najniži rezultat od 1949. SPD se srozao na 15 posto s 20.5 posto na izborima.

Bivši SPD-ov kancelar Gerhard Shroeder je rekao listu Handelsblattu da je CDU pogrešno odabrao.

- Merz je davao izgleda da se dvije glavne stranke udalje jedna od druge čime bi frakcije na ljevici i desnici oslabile. To nije važno samo za CDU i SPD nego za cijelu Njemačku - rekao je on.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto