News

Komentari 30

Mihail Gorbačov: 'Američka misija u Afganistanu bila je od početka osuđena na propast'

Mihail Gorbačov: 'Američka misija u Afganistanu bila je od početka osuđena na propast'

Gorbačov je istaknuo da NATO i SAD nisu imali nikakve šanse u Afganistanu te da su loše postupali u svojoj kampanji. Kazao je da je misija NATO-a u Afganistanu od samog početka bila osuđena na propast

Mihail Gorbačov (90), vođa SSSR-a koji je povukao sovjetsku vojsku iz Afganistana 1989. nakon neuspjele desetogodišnje kampanje, kazao je da je misija NATO-a u Afganistanu od početka bila osuđena na propast

Smatrao je sovjetsko prisustvo o Afganistanu političkom pogreškom koja je trošila dragocjene resurse u vrijeme kada je Sovjetski Savez bio u svom sutonu.

Prosovjetska afganistanska vlast opstala je još tri godine nakon povlačenja, ali se nije oporavila od ruske odluke o obustavi pomoći, nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, u siječnju 1992.

Nešto kasnije te godine režim je pao.

Gorbačov je u utorak istaknuo da NATO i SAD nisu imali nikakve šanse u Afganistanu te da su loše postupali u svojoj kampanji, navodi ruska novinska agencija RIA.

"Oni (NATO i SAD) su trebali priznati neuspjeh ranije. Važno je sada izvući pouke iz onoga što se dogodilo i pobrinuti se da se slične greške ne ponove", rekao je Gorbačov za RIA-u.

"To (američka kampanja) je bio neuspjeli pothvat od početka, iako ga je Rusija podržavala u prvim fazama", dodao je.

"Kao i u mnogim drugim sličnim projektima, u središtu su  preuveličana prijetnja i loše definirane geopolitičke ideje. Tome treba dodati nerealne pokušaje demokratiziranja društva koje se sastoji od brojnih plemena", zaključuje Gorbačov.

Najčitaniji članci