Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
124 komentara

Milan Bandić će biti bez ikakve kontrole: Vjeruju mu na riječ?

Ako Milan Bandić izađe iz istražnog zatvora i postane protokolarni gradonačelnik Grada Zagreba, nije jasno tko će pratiti što radi te s kim i o čemu razgovara

Davor Puklavec/Pixsell
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
124 komentara

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec je u četvrtak prihvatio jamčevinu za Milana Bandića koji se nalazi u Remetincu. No isto tako odredio mu je mjeru zabrane obavljanja dužnosti.

- Radi se o presedanu s obzirom da se radi o izabranom dužnosniku. To za Milana Bandića znači da bi on mogao biti samo protokolarni gradonačelnik. To konkretno znači da nikakve operativne funkcije ne bi mogao poduzimati. S druge strane ima mjeru zabrane kontaktiranja sa svjedocima. Zakon o kaznenom postupku kaže da te mjere, prvenstveno mislim na mjeru zabrane obavljanja profesionalne dužnosti gradonačelničke funkcije nadzire tijelo koje nadzire tu dužnost. Po mojoj ocijeni moglo bi se raditi samo o Skupštini grada Zagreba koja sukladno statutu Grada zapravo može u određenim situacijama izglasati nepovjerenje gradonačelniku pa bi isključivo Skupština kao predstavničko tijelo moglo biti ovlašteno provoditi ovu mjeru - kaže glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić

Što ako se on kao protokolarni gradonačelnik nekom prigodom nađe sa svjedocima s kojima ne smije kontaktirati?

- Ukoliko je rješenjem određena mjera zabrane približavanja određenim osobama onda mora biti određeno i na kojoj se udaljenosti on tim osobama može približiti. To može biti 50,100, 200 metara...Takve situacije on mora apsolutno izbjegavati. Ako prekrši uvjete jamstva, odnosno bilo koju od mjera opreza dovodi se u opasnost da mu jamstvo propada i prelazi u proračun, a s druge strane izlaže se opasnosti da automatski završi u istražnom zatvoru.

No, Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek nije na popisu svjedoka s kojim Bandić ne smije komunicirati.

- Bandić ne smije kontaktirati s osobama koje su taksativno navedene u rješenju. S druge strane s obzirom da mu je izrečena zabrana obavljanja funkcije gradonačelnika on nakon što to rješenje postane pravomoćno mora pred sucem dati obećanje da neće ni na koji način ometati istragu. Bilo kakav eventualni kontakt s njegovom zamjenicom, a koji bi sadržajno imao veze s funkcioniranjem grada mogao bi se tumačiti kao povreda ove mjere opreza - rekao je Devčić.

Sa zamjenicom će smjeti razgovarati o cvijeću

Bandić će, pojednostavljeno, moći razgovarati sa svojom zamjenicom Sandrom Švaljek o cvijeću, ali ako joj sugerira da cvijeće posadi na neki trg ide nazad u pritvor. Stručnjaci su potpuno podijeljeni oko toga je li sud trebao pustiti Bandića, ali se slažu da je pravna praksa neuređena i da je treba popraviti.

- Odluka suca pokazuje da nismo svi jednaki pred zakonom – kaže pravni stručnjak Josip Kregar aludirajući da se nije isto sud ponašao u slučajevima Čehok i Lovrić-Merzel. Za njega je napravljen opasni presedan. Profesor upravnog prava Ivan Koprić smatra da bi puštanje gradonačelnika uz zabranu obavljanja dužnosti ipak bilo manje zlo od toga da ga se prisiljava na ostavku.

- Kao što se politika ne smije miješati u sudstvo, tjeranjem na ostavku se sudstvo miješalo u politiku – kaže Koprić koji napominje da ipak ne radi o idealnom rješenju. Gradonačelnik je izravno izabran i nigdje u zakonu ne postoji uporište da mu se zabrani obavljati dužnost. Koprić kaže da bi zato trebalo promijeniti zakone i odrediti kada se može i na koji rok suspendirati čelnik lokalne jedinice. Smatra da bi trebalo postojati posebno tijelo, koje bi o tome odlučivalo, nešto poput DSV-a koji odlučuje o suspenziji sudaca.

Jamčevina 15 milijuna kuna

Podsjećamo sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odredio je kako će se Bandić moći braniti sa slobode ako uplati 15 milijuna kuna jamčevine, obeća da neće kontaktirati sa 100-ak svjedoka a zabranio mu je i obavljanje zakonite profesionalne dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba. Na ovu odluku Uskok je najavio žalbu, a za pretpostaviti je da će se odvjetnici devetero okrivljenih u aferi Agram žaliti na visine jamčevina, a Bandićevi odvjetnici i na jamčevinu od 15 milijuna kuna u gotovini. Oni su ponudili 22,5 milijuna kuna u nekretninama. O žalbama će, najvjerojatnije sljedeći tjedan odlučiti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message