Obavijesti

News

Komentari 83

Milan Bandić prihvatio ono što su prodavači zemljišta željeli

Milan Bandić prihvatio ono  što su prodavači zemljišta željeli
1

Kada je Zagreb mijenjao milijune vrijedna zemljišta s privatnim tvrtkama, bez provjeravanja je prihvaćao procjene koje je radio vještak plaćen od tih tvrtki

VIDEO

Kada je Grad Zagreb mijenjao milijune kuna vrijedna zemljišta s privatnim tvrtkama, bez provjeravanja je prihvaćao procjene vrijednosti koji je radio vještak plaćen od istih tih tvrtki. Gradonačelnik Milan Bandić u pritvoru je zbog jedne takve zamjene s tvrtkom Bramgrad, ali nisu otvorene istrage o desecima drugih, poput onih u kojem je vještak Mirko Kožulj procijenio zemljište na 270 eura za kvadrat u udaljenom Sesvetskom Kraljevcu. Iako su  i Porezna uprava, mediji i stručnjaci tvrdili da je zemljište precijenjeno, Grad se pravdao da je toliko procijenio sudski vještak.

Ono što je dosad bilo nepoznato je da je procjene platio vlasnik zemljišta kojem je u cilju postići što višu cijenu za svoje vlasništvo, a nije neovisna i nije ju naručio Zagreb. 

- Mirko Kožulj nikad nije radio nikakva vještačenja za Grad Zagreb niti za bilo koji gradski ured i odjel. Njega su angažirali isključivo privatni pravni subjekti, bilo fizičke osobe, bilo pravne osobe i  njegova vještva, da malo nešto pojasnimo, su jednostavno orijentir u promišljanju tih pravnih subjekata u donošenju njihovih poslovnih odluka. Ništa drugo – rekao je Boris Vinčić, odvjetnik prozivanog vještaka Mirka Kožulja za HRT-ovu emisiju Labirint.

Radio po pravilima struke

Vinčić je također izjavio da je njegov klijent radio po pravilima struke, ali da je  potpuno neozbiljno da netko tko mijenja zemljište, a to je Grad Zagreb, obzirom na visinu vrijednost zemljišta, ne angažira i druge vještake i fakultete.

 A to tada nije učinjeno. U svim spornim odlukama se pozivaju samo na vještačenje Kožulja koje je platio i naručio prodavač zemljišta.

Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem je mijenjao inače kroz godine zemljišta vrijedna preko milijardu kuna. Sporna zemljišta koje je procjenjivao Kožulj nalaze se i u Sesvetskom Kraljevcu. U zamjeni iz travnja i lipnja 2007. godine s tvrtkom Studio X, Kožulj je zemljište procijenio na visokih 270 eura. Porezna uprava je utvrdila da je isto zemljište samo četiri mjeseca prije prodano za 100 eura. Podnijeli su i prijavu USKOK-u da je Zagreb oštećen za 45 milijuna kuna u  zamjeni zemljišta kojim je Grad dobio 44.000 četvornih metara u naselju Iver u Sesvetskom Kraljevcu.

Nisu provjeravali procjene vještaka

Da nešto s računicom nije jasno, dokazuje podatak da je iste te godine, u srpnju 2007. godine, vještak Kožulj zemljište u istom naselju procijenio na 185 eura po kvadratu. Ta zamjena je poznata kao afera Krašograd. Kožulj je radio vještačenja i na nizu drugih spornih zamjena.

U upravi Zagreba su nam danas neslužbeno potvrdili da nitko nije provjeravao procjene vještaka iako su one naručene od prodavatelja. Na opasku da nisu radili u interesu grada, odgovor je bio uobičajen: "Mi ne možemo dovoditi u sumnju procjenu ovlaštenog vještaka.Niti jedan zakon ne propisuje da se mora tražiti više vještačenja".


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)