Obavijesti

News

Komentari 171

Milan Bandić više nema kamo s tisućama tona opasnog mulja

Milan Bandić više nema kamo s tisućama tona opasnog mulja
5

Nakon velike afere koju su otkrila 24sata pri kraju 2017., veći dio mulja, kojeg Zagreb proizvodi 100 tona svaki dan, izvozi se u Mađarsku. Sada Mađari više ne žele uvoziti taj mulj...

VIDEO

Od početka rujna ponovno se gomila mulj od pročišćavanja otpadnih voda u Zagrebu. Zagreb proizvodi 100 tona otpadnog mulja svaki dan i sad opet nema kamo s njim.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:19

Podsjetimo, tad smo otkrili da su tvrtke Girk Kalun i Carbo otpadni mulj iz pročistača vozili i na međimurska polja.

A Zagreb im je plaćao 50 milijuna kuna da mulj odvezu u postrojenje za obradu i spaljivanje u Drnišu. Mulj od pročišćavanja vode cijeloga grada može sadržavati i opasne elemente, poput teških metala, žive, ali i, primjerice, radioaktivni jod iz bolnica. Kad je afera izbila, na teren su izašle inspekcije, utvrdile su da je mulj nezakonito i mimo dozvola odlagan na polja, tvrtke su dobile kazne, ali su i dalje nastavile surađivati sa Zagrebom. Samo su u posao uveli treću tvrtku, mađarski Fehervari, koji je dio mulja izvozio u Mađarsku. Sve dok u toj zemlji nije pukla afera zbog uvoza otpadnog mulja ne samo iz Hrvatske nego i iz drugih zemalja.

Iako su nam iz mađarske vlade potvrdili da više neće dopuštati uvoz mulja iz Hrvatske, za to ne znaju niti u Ministarstvu zaštite okoliša RH niti u Gradu Zagrebu, koji vodi Milan Bandić.

Mirka Jozić, pročelnica zagrebačkog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zastoj u odvozu mulja opravdala je “tehničkim problemom”.

- Izvršitelji su najavili privremenu stanku u otpremi mulja zbog tehničkih razloga, nakon čega se nastavlja s izvršenjem ugovora prema ugovornim količinama i rokovima. Zbog najavljene obustave otpreme mulja izvršitelj je pojačanim odvozom u prethodnom razdoblju oslobodio dio deponije na lokaciji pročistača, na koji će se privremeno skladištiti novonastali mulj do nastavka izvršenja ugovora - odgovorila je, među ostalim, pročelnica Jozić.

Navela je i da “nema saznanja niti su službeno obaviješteni i o kakvim zabranama izvoza otpada u Mađarsku ili bilo koju drugu državu EU”.

Iako tvrtka Fehervari ima dozvolu za izvoz, prema informacijama iz Mađarske, postoji velik javni pritisak da se mulj više ne dovozi i da je zato privremeno stopiran uvoz. Također, prestanak odvoza su, doznajemo, opravdali “višom silom” bez dodatnih obrazloženja.

A sve je u Mađarskoj počelo ovog ljeta, kad je otkriveno da je vlada Viktora Orbana dala dozvole za uvoz stotine tisuća tona mulja u Mađarsku.     

Mađarski oporbeni političari snimili su kamione iz Slovenije koji voze mulj u njihovu zemlju na odlaganje u stare rudnike. Niti jednoj slovenskoj tvrtki nisu produljili dozvole od početka rujna. A to čeka i nas.

Iz vlade Viktora Orbana to su i jasno odgovorili za 24sata.

- Vladine agencije više ne izdaju dozvole za uvoz otpadnog mulja. Gotovo sve postojeće dozvole će isteći najdalje u za šest mjeseci - odgovorili su iz mađarske vlade zaključujući da to znači kako se u njihovu zemlju više neće moći izvoziti mulj.

Iz Zagreba su nam odgovorili da je od ožujka 2018. godine, kad je potpisan aneks ugovora prema kojem dio mulja ide u Mađarsku, pa do kraja kolovoza ove godine u tu zemlju izvezeno više od 73.000 tona, ili u prosjeku 4873 tone mjesečno.

Nakon što smo dobili potvrdu iz Mađarske da će taj mulj morati ostati u Hrvatskoj, pokušali smo dobiti i komentar Mirke Jozić što će biti alternativa za zbrinjavanje mulja, ali nam se nije javila.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike također nam je prije potvrde iz mađarske vlade odgovorilo da za zabranu ne znaju.

- Nismo primili obavijest mađarskog nadležnog tijela o ograničavanju isporuke muljeva od obrade komunalnih voda - stoji u njihovu odgovoru.

Navode da dvije tvrtke u Hrvatskoj imaju dozvole za izvoz mulja u Mađarsku, a da dozvole vrijede do lipnja 2020. godine. A oni su naveli i podatak da je Hrvatska 2017. godine u Mađarsku izvezla 39.210 tona, a lani 52.110 tona mulja.

Ističu da se, u slučaju zabrane, mulj može obraditi i u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj postoje tvrtke koje posjeduju dozvolu za obradu mulja od komunalnih voda postupkom korištenja kao goriva (ne izravno spaljivanje) ili drugi način proizvodnje energije - smatraju u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koje vodi Tomislav Ćorić.

Zagreb: Stranka rada i solidarnosti predstavila  prijedlog za povečanje plaća u obrazovanju

Zagreb će očito morati pronaći drugi način zbrinjavanja svog mulja. Kad je izbila afera prije dvije godine, prvo je Jozić najavila da će raskinuti ugovore s Girk Kalunom i Carbom, koji su kršili propise, ali su se poslije predomislili, pa je unosni posao od 50 milijuna kuna ostao u te dvije tvrtke, ali su samo 30 posto vrijednosti ugovora prepustili spomenutoj mađarskoj tvrtki Fehervari.

Nevjerojatno je da je Grad ostavio u poslu te tvrtke koje su bile izgubile i dozvolu za spaljivanje mulja nakon što je afera izbila. No Jozić je to tad opravdala interesom grada.

- U slučaju novog natječaja imali bismo šest mjeseci odgode. Ne preferiramo niti jednu tvrtku nego gledamo isključivo interes grada i koliko će nas što koštati - opravdala je Jozić odluku.

Inače, možda cijelog ovog problema ne bi bilo da je Zagreb još prije dvije godine prihvatio tri milijuna kuna jeftiniju ponudu tvrtki Kemokop i Našicecement. Oni su mulj htjeli voziti i spaljivati u cementarama. Ali odbijeni su jer su dali jamstvo ponude koje prekratko vrijedi. Čak i kad su produljili jamstvo, odbijeni su.

- U Gradu Zagrebu pogodovali su Girk Kalunu i Carbou na tom natječaju - rekao nam je tad Hrvoje Čipčić Bragadin, odvjetnik koji zastupa Kemokop i Našicecement.     

Pokretanje videa...

00:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 171

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje
OPREZ!

Ako dobijete ovakvu poruku, nemojte je otvarati! Hrvatska pošta poslala važno upozorenje

Preko SMS poruka širi se lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija