Obavijesti

News

Komentari 28

Milanović na komemoraciji za Račana: Bio je dobar čovjek, nije imao ni straha ni panike...

Milanović na komemoraciji za Račana: Bio je dobar čovjek, nije imao ni straha ni panike...

Prije 15 godina preminuo je prvi predsjednik SDP-a i bivše premijer Ivica Račan. Brojni su došli odati mu počast na komemoraciju u Lisinskom

VIDEO

U maloj dvorani Vatroslav Lisinski organizirana je komemoracija u povodu 15. godišnjice smrti Ivice Račana

Osim predsjednika SDP-a Peđe Grbina, počast Račanu došli su odati brojni članovi stranke, bivši ministri u njegovoj Vladi, bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, ali i Davor Božinović kao predstavnik Vlade. Došao je i prvi slovenski predsjednik Milan Kučan.

Intimna ispovijest o zadnjim danima života Ivice Račana
Intimna ispovijest o zadnjim danima života Ivice Račana

Peđa Grbin na početku je pročitao poruku koju je poslala Račanova udovica, Dijana Pleština u kojoj je navela da Ivica Račan je samo da nedostaje obitelji i prijateljima, ali i Hrvatskoj. Predsjednik SDP-a za Račana je kazao kako je bio kompas hrvatske političke scene, nositelj promjena, glasnik volje i otac hrvatske demokracije. Od Ivice Račana i danas možemo i moramo puno učiti kao političari i ljudi, kazao je napominjući kako je Račan bio veliki državnik, političar i čovjek. 

Milan Kučan je u svom govoru rekao kako mu je Ivica Račan bio prijatelj. Prisjetio se stvaranja Hrvatske i Slovenije, a događaje '90-ih usporedio je s ratom u Ukrajini. Naveo je kako vrlo vjerojatno nakon ovog rata neće biti pobjednika te da će gubitnik biti mir. 

- Siguran sam da bih o svemu ovome govorio s Ivicom. Bio je moj prijatelj, prijatelj Slovenije i prijatelj ujedinjene Europe. Bio je čovjek čvrstoga kova - rekao je Kučan. 

Na komemoraciju je došao i bivši predsjednik SDP-a i aktualni predsjednik države Zoran Milanović. Prisjetio se prvog susreta s Račanom u Bruxellesu, u kako je rekao, jednoj malo boljoj menzi. Naveo je kako su Račan i SDP od njega stvorila političara od kojeg je naučio kako je poštenje važno iako ono nije jamstvo uspjeha.  

"Ivica Račan sigurno ne bi bio zadovoljan slikom Hrvatske"
"Ivica Račan sigurno ne bi bio zadovoljan slikom Hrvatske"

- Bio je dobar čovjek, good guy. Bio je iskren. Ne mogu to sažeti u išta jasnije - kazao je.

Prisjetio se i dana kad je ušao u njegovu sobicu na Iblerovom trgu, kada je znao da je bolestan.

- Nimalo straha, drame, očaja, egzistencijalne panike, ništa. 'Čuj, imam rak, idem ja sad pa se vidimo'. Mene je to zbunilo. Nakon toga sam ga vidio još samo jednom, 19. dana prije smrti. Svaki dan nakon toga i nakon što sam izvojevao neke političke pobjede nije prošlo niti jedan dan da se gledajući u zrcalo, kako starim i kako se mijenjam, ne pomislim da nije bio njega, konteksta tog čovjeka, onoga što je stvorio i načina na koji je svima nama, prije svega meni, otvorio mjesto - ne bi bilo ni mene - rekao je Milanović napominjući kako je Ivica Račan bio i borac. 

Upitao se i što bi danas Ivica Račan mislio o Europi koja se promijenila, jer nema više velikih socijaldemokratskih ni demokršćanskih i pučkih stranaka, ni onoga što je on smatrao standardnom vrijednošću.

- Što bi mislio o ratu u Ukrajini, o ruskom napadu na Ukrajinu. Sigurno ne bi bio jednodimenzionalan i sigurno ne bi prepisivao iz ruske propagande niti iz histeričnih britanskih konzervativnih tabloida. Imao bi nekakav svoj pogled na to i dobro bi promislio - zaključio je Milanović.

Skup je završio uz Račanovu omiljenu pjesmu ''Tvoja zemlja'' Vice Vukova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...