Obavijesti

News

Komentari 51

Milanović: Ne možemo tvrditi da je nešto naše bez ugovora

Milanović: Ne možemo tvrditi da je nešto naše bez ugovora
1

Iznad svega poštujemo svoje interese, ali i međunarodno pravo. To su naša načela i toga se pridržavamo, a drugi neka govore, neka krstare, neka plove, kaže premijer

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović komentirao je brojne napise koji su zadnjih dana preplavili javnost o graničnom sporu s BiH i mogućem prepuštanju hrvatskog teritorija našim susjedima.

- Hrvatska nema uređene granice sa svojim susjedima, ima provizorij. Želimo to riješiti, ali ne na svoju štetu. Problem je kompleksan, nije jednodimenzionalan. Dok ne napravimo dvostrane ugovore mi nemamo jasno definirane granice. Vjerujemo da znamo što je hrvatsko, ali dok ne verificiramo sporazume ili to riješe arbitraže nemamo formalno jasno definirane granice. Ne tražimo tuđe, ne možemo tvrditi da je nešto naše, dok to ne riješimo bilateralnim ugovorom. To se 20 godina nije radilo dovoljno aktivno - rekao je premijer.

Milanović je ponovio kako Hrvatska ima neriješenu granicu i sa Slovenijom, i s BiH, ali  i s Crnom Gorom i Srbijom. 

'Nećemo maltretirati susjede zbog našeg superiornog položaja'

- Još jednom naglašavam da sve što radimo, radimo na vlastitu inicijativu. Po pitanju granica sa zemljama koju nisu članice EU inicijativu imamo mi. No, s njima ćemo razgovarati kao razumni ljudi, a ne kao da su oni naši sluge. Taj razgovor mora biti  na pošten i odgovoran način. Ne ucjenjujemo i ne vidimo naš superioran položaj kao sredstvo da ih maltretiramo. Poštujemo svoje susjede, ali iznad svega poštujemo hrvatski interes, ali i međunarodno pravo - rekao je Milanović. 

Međunarodno pravo, dodaje premijer, moćan je hrvatski saveznik i Hrvatska traži njegovo poštivanje prema svima – i prema Sloveniji i prema BiH. 

- Jedino tako možemo biti ozbiljna država i samo tako nas mogu shvaćati ozbiljno, ali vodeći računa što mislimo da je hrvatsko i gdje su naše granice - rekao je Milanović. 

U odnosu prema svima, dodaje premijer, moramo imati ozbiljan odnos prema preuzetim obavezama. 

'Spor s BiH  isključivo je stvar Zagreba i Sarajeva'

- Samo tako nas mogu shvatiti ozbiljno. Slučaj s BiH je isključivo stvar odnosa između Zagreba i Sarajeva. Nitko izvana s tim nije imao nikakve veze, ni Europska komisija, ni bilo tko drugi. Niti se bilo gdje o tome razgovaralo. Što ćemo dogovoriti ovisi o nizu stvari, pa i o koherentnosti politike u BiH - smatra premijer  i dodaje kako su međunarodne obaveze ozbiljna stvar. 

- I potpisani međunarodni ugovori su ozbiljna stvar. Možete se povući iz njih, ali onda opet treba sve ispočetka i moguće je da ishod bude potpuno drugačiji, i vremenski i sadržajno.  Znam što je za Hrvatsku međunarodno pravo i znam koliko je važno da držimo jednake kriterije prema svima. Samo tako ćemo moći tražiti od drugih da se prema nama odnosi na isti način. U protivnom smo u problemu. Ništa ne prejudiciram, ali želim naglasiti koja su naša načela, i čega ćemo se pridržavati. Druge neka govore, neka krstare i neka plove - zaključio je Milanović aludirajući na prozivke šefa HDZ-a Tomislava Karamarka .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju
Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih
ZATVORILI CESTU ZA PROMET

Teška nesreća kod Baške Vode: Sletjeli s ceste autom, poginuo mladić. Još dvoje je ozlijeđenih

Na mjestu nesreće je uz policiju stigla i Hitna pomoć te vatrogasci