News

Komentari 47

Milanović o EU fondovima: Za svaki euro koji nismo iskoristili želim vidjeti tko je odgovoran

Milanović o EU fondovima: Za svaki euro koji  nismo iskoristili želim vidjeti tko je odgovoran

Moramo shvatiti da smo tu gdje smo i da se stvari neće bitnije mijenjati. Lonjsko polje neće biti naseljeno stotinama tisućama novih ljudi, neće se rađati stotine tisuća novih mladih Hrvatica i Hrvata, rekao je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je u Popovači na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada pozdravio opredjeljenje toga grada da se maksimalnim korištenjem bespovratnih sredstava iz EU fondova ostvaruju brojni projekti nužni za gospodarski i demografski oporavak.

„Vaš mali, lijepi i ugodni grad je upravo ono što treba biti. Borite se za svoju pravicu, da se čuje vaše ime, borite se za svoj novčanik, a to radite preko europskih fondova“, rekao je predsjednik Milanović stanovnicima Popovače čestitajući im Dan Grada- blagdan nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage.

Istaknuo je da iz članstva u Europskoj uniji trebamo probati izvući korist za sebe.

"Zato je za mene jedini kriterij u svakom gradu, općini i u državi, jesmo li iskoristili zadnji euro koji smo mogli iskoristiti. Ali za svaki koji nismo iskoristili, ja želim vidjeti tko je odgovoran i to ne kao predsjednik države nego kao građanin“, rekao je Milanović  istaknuvši da to dugujemo sami sebi jer u protivnom, opet smo u nekakvoj velikoj tvorevini na koju nemamo utjecaja.

„Ovo govorim da vam sa svoje strane ukažem na ono što ja držim jako bitnim u ovom razdoblju u kojem se još uvijek oporavljamo od svih tranzicija i svih trauma koje smo prošli kao jedno mlado društvo, a opet staro i zrelo društvo, društvo koje stari po prosjeku godina. Moramo shvatiti da smo tu gdje smo i da se stvari neće bitnije mijenjati. Lonjsko polje neće biti naseljeno stotinama tisućama novih ljudi, neće se rađati stotine tisuća novih mladih Hrvatica i Hrvata“, rekao je predsjednik Milanović. Zaključio je kako moramo čuvati svoje resurse, njima pametno upravljati te oplemeniti prostor kojeg imamo.   

Na kraju je čestitao gradonačelniku Josipu Miškoviću (HSP) na "vječnom" mandatu, jer je gradonačelnik već 16 godina.

Govoreći o ostvarenim i planiranim projektima, Mišković je spomenuo završen dječji vrtić, reciklažno dvorište, novu tržnicu, organizaciju komunalnih servisa, te regionalni vodovod, koji je došao do svakog naselja. Još je preostalo, kako je rekao, dovršiti aglomeraciju, odnosno odvodnju-  54 kilometra kanalizacije, proširenje poslovne zone, te prijemni centar na ulazu u Park prirode Lonjsko polje kod Osekova.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posmrtno nedavno umrlom Josipu Kovaču - Đoniju, osnivaču likovnog Moslavačkog kruga- za doprinos kulturnom životu grada, posebno slikarstvu. Godišnje su nagrade dodijeljene ravnateljici Dječjeg vrtića Jasni Nociar i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, a javna priznanja DVD-u Stružec i Udruzi kuhara, koji su se posebno angažirali u pomoći stanovništvu nakon potresa. 

Nazočne su pozdravili i suradnju ponudili dožupan Mihael Jurić uime premijera Andreja Plenkovića, te saborski zastupnik Marin Piletić uime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

U programu su sudjelovale članice pjevačke skupine OŠ Popovača, te tamburaški sastav Ratimira jože Prosolija.