Obavijesti

News

Komentari 204

Milanović: Tamo gdje je žnjora nema žnjore, nema preko veze

Milanović: Tamo gdje je žnjora nema žnjore, nema preko veze
2

Premijer Zoran Milanović na konferenciji Smart Government 2015 kazao je da je svjestan da je Hrvatska u nekim stvarima ispred, a u nekim iza drugih zemalja

VIDEO

U Zagrebu se održava konferencija Smart Government 2015 u organizaciji Lidera, a taj koncept podrazumijeva korištenje naprednih tehnologija, s razine centralne i lokalne države, kako bi se unaprijedili interni poslovni procesi u cilju smanjenja administrativnih prepreka za tvrtke i unaprjeđenja kvalitete života građana. Cilj konferencije je svake godine usporediti do kuda je Vlada došla po pitanju implementacije IT tehnologije i e-usluga za građane.

Premijer Zoran Milanović rekao je da je u četiri godine svog mandata pokušao provesti filozofiju koja kaže "Tamo gdje je žnjora nema žnjore". Odnosno "nema preko žnjore". Kazao je kako je ova informatizacija države mogla biti provedena i prije osam godina jer nije bilo tehnoloških zapreka, no dodaje da to očito nekome nije odgovaralo.

- Gdje nema žnjore, tamo je žnjora - ustvrdio je premijer.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Kazao je da je svjestan da je Hrvatska u nekim stvarima ispred, u nekim iza ostalih zemalja spomenuvši da smo npr. ispred u fiskalizaciji koju neke zemlje nisu ni provodile jer su na takvom stupnju bogatstva da im to nije trebalo.

Hrvatska je, kaže, zemlja visokog srednjeg dohotka i taj projekt joj je bio potreban. Napomenuo je da je danas, s projektima informatizacije države koje je provela njegova Vlada, moguće besplatno se naručiti kod liječnika na specijalistički pregled, odnosno da se više ne mora putovati do bolnice što inače košta.


- Tu vidim već dva prsta prijevoznika koji su time izgubili zaradu kao što su i kirijaši razbijali vlakove i radili nerede u Austro-ugarskoj u vrijeme uvođenja željeznice. To su poremećaji inertnih pravila za koje se mislilo da su zauvijek tu i da će vrijediti, no svijet se mijenja. Hrvatska je danas vrlo uređena, informatizirana država - izjavio je premijer navodeći da je to dobro za posao, ali i za povjerenje među ljudima. Žao mu je što ova tema neće biti dio kampanje, ali želja mu je da Hrvatska ima socio-ekonomski imunitet te poručio da je njihov cilj da Hrvatska bude među 10 država u Europi po kriterijima 'Doing bussinesa'. Napomenuo je da Europska komisija i Eurostat procjenjuju poslovnu klimu prema pet kriterija, a to su industrija, usluge, osobna potrošnja, povjerenje potrošača i građevina. A prema tim kriterijima Hrvatska je posljednjih mjeseci prva u Europi, pohvalio se premijer.

- Eto, sjetio sam se svih pet, a nisu nam u programu - dometnuo je Milanović i nasmijao prisutne u maloj dvorani Lisinski.

Podsjetio je da informatizacija države podrazumijeva i izdavanje građevinske dozvole.

- Neki u svom gospodarskom programu imaju da će se građevinske dozvole izdavati u tjedan dana, jedan sat je i dalje kraće. Danas se dozvola može dobiti u jedan sat ako imate sve dokumente, to prije nije bilo tako - zaključio je Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije