News

Komentari 92

Milanović u Mostaru: Moj posao i dužnost je hrvatski identitet

Milanović u Mostaru: Moj posao i dužnost je hrvatski identitet

Vaš identitet, većine vas, moj identitet i moja dužnost i moj posao je hrvatski identitet. Da mislim drugačije, ne bih se kandidirao za predsjednika, rekao je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak nastavlja svoj prvi boravak u BiH. U Mostar ide na poziv rektora sveučilišta, a najavljeno je da će nakon toga posjetiti i Ljubuški, Tomislavgrad i Livno. 

- Drago mi je da ste sveučilište, da rastete i napredujete. Imate "prozor za pogled u prošlost i vrata za budućnost" - rekao je Milanović na Sveučilištu u Mostaru nakon sastanka s rektorom i prorektorima. 

- Ovo je hrvatsko sveučilište, ali je dobro da se tako ne zove. Neke stvari se ne trebaju izraziti riječima i slovima. Ono je i univerzalno sveučilište, jedino je sveučilište, nije univerzitet. Ima visoke ambicije, s obzirom na teške okolnosti u kojima radi, dobro surađuje s hrvatskom državom i to je dužnost, pa ako hoćete i pametna politika Hrvatske, da pomaže ovom sveučilištu - poručio je. 

- Vaš identitet, većine vas, moj identitet i moja dužnost i moj posao je hrvatski identitet. Da mislim drugačije, ne bih se kandidirao za predsjednika. Interes hrvatske države i naroda ti mora biti važan ako želiš biti predsjednik - rekao je Milanović. 

- U ovom trenutku hrvatski narod ne može izabrati svog člana Predsjedništva. Ta je stvar simbolična, ali ljudi su zbog nje radili najljepše, ali i najgore stvari. To je temelj dogovora i zajedničkog života. U Hrvatskoj imamo sustav zaštite nacionalnih manjina kakve nema vjerojatno ni jedna zemlja u Europi. Toliko manjina, od kojih nisu autohtone, od kojih su neke toliko malobrojne, Hrvatska je u tom smislu naprosto standard iznad. Ali za predstavnike etničke grupe mogu glasati samo pripadnici te etničke grupe. Kako se to postaje? Pa tako da se deklarirate kao takav, to nije sramota, to piše u izbornim knjigama - rekao je Milanović. 

- Da bih glasao za manjine u Hrvatskoj, moram biti pripadnik te manjine. Analogija je ogromna. Ova je država zamišljena po modelu etničkog predstavljanja, kako je prije 15-ak godina rekao Haris Silajdžić. Dokle god je to sustav upravljanja, uzeti pravo tom narodu da bira svog predstavnika nije ispravno i nije pošteno - zaključio je Milanović. 

Zoran Milanović: Nadam se da Komšić više neće biti izabran

Nakon predavanja studentima u Mostaru hrvatski predsjednik Zoran Milanović odgovarao je i na pitanja novinara pa je prokomentirao i to što njegove izjave u BiH u posljednje vrijeme izazivaju burne reakcije.

-Ja nisam komentator da komentiram svoje izjave. Duboko poštovanje prema Bosni i tuga prema žrtvama i njihovim obiteljima, ali Hrvatima se ukralo pravo da biraju svog člana predsjedništva. Što tu nije jasno? Ja moram da bih bio kozmopolit simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam, ja nisam nacionalist i ne očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova. Detalji izbornog zakona me ne zanimaju. Treba li ga mijenjati? Ne znam! Zašto? Zato je novo što treba napraviti je poštivanja Ustava BiH. Deset godina nikome nije palo na pamet da Hrvatima bira člana Predsjedništva i onda se netko toga dosjetio - kazao je Milanović, a novinari su ga tražili da prokomentira i odluke Stožera o ograničenjima pri ulasku iz BiH u Hrvatsku.

- Ja bih to drugačije. Samo ću to reći, a u inozemstvu ne komentiram odluke izvršnih tijela Republike Hrvatske - kazao je Milanović.

U BiH su novi izbori sljedeće godine, a Milanović je morao odgovarati i na pitanje: Što ako se opet dogodi izbor Komšića, a hrvatski budu izbačeni iz Doma naroda i Vlade.

- Nadam se da se to neće dogoditi. To je protivno duhu i slovu Daytonskog sporazuma kojega je i Hrvatska potpisnica. Hrvatska je ukorijenjena u to i jedino što i tražimo je da se taj sporazum poštuje. U svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosio neki dokument o BiH inzistirat ću da se spomene poveznica na okvirni Daytonski sporazum. Izvorni Dayton i konstitutivni narodi, a ne da ih se spominje samo kada treba istaknuti da Hrvati i Bošnjaci podržavaju članstvo u NATO-u, a Srbi ne. To piše. Odjednom postoje i Srbi, i Bošnjaci, i Hrvati, a tri pasusa dalje nema ih. To je čak i nemaštovito. Sad će biti procjena napretka BiH prema NATO-u za dva dana i ako ne bude reference na konstitutivne narode i Dayton neće biti zajedničke izjave. Bit će papir predsjedavajućeg. To je ništa - kazao je Milanović, koji je naglasio kako se u ovom posjetu BiH nije želio susretati s braniteljima da se ne bi vraćao na rat. ali da se njegov stav o tome zna, aludirajući na dodjeljivanje odličja postrojbama HVO-a.

Međutim, predstavnici jedne od prvih postrojbi HVO-a Poskoka iz Širokog Brijega, mimo protokola, došli su mu i dodijelili zahvalnicu i sat, što je hrvatski predsjednik primio.

Trodnevni posjet počeo u Vitezu

Poslijepodne Milanović susrest će se s gradonačelnikom Mostara te zatim i gradonačelnikom Ljubuškog.

U 20 sati predsjednik održat će sastanak i radnu večeru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, trodnevni radni posjet Bosni i Hercegovini predsjednik Zoran Milanović počeo je u Vitezu – susretom s hrvatskim predstavnicima gospodarskog, političkog i kulturnog života središnje Bosne. Naglasio je da će dosljedno inzistirati na zaštiti prava Hrvata u BiH te poštovanju Daytonskog sporazuma sve dok je on na snazi.

Najčitaniji članci