Obavijesti

News

Komentari 30

Milardović: Europska unija je puna rupa kao švicarski sir

Milardović: Europska unija je puna rupa kao švicarski sir
2

Profesor Marinko Ogorec boji se da je teroristički napad u Bruxellesu samo početak, a s njim se složio i Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije

VIDEO

Trenutno stanje od opasnosti od terorizma u Hrvatskoj je stabilno, razina sigurnosti podignuta je na 3.stupanj radi prevencije, rekao je u Otvorenom na HRT-u Mladen Pemper, voditelj Službe terorizma u Ravnateljstvu policije. 

- Hrvatska policija izmjenjuje informacije s Interpolom i Europolom. Crvenog alarma u Hrvatskoj u posljednje vrijeme nije bilo. Naši građani ne trebaju strahovati - siguran je Pemper. 

Profesor Marinko Ogorec kaže da je takvu vrstu terorističkog napada koji se jutros zbio u Bruxellesu teško prevenirati.  

- Najveću ulogu u prevenciji imaju obavještajne službe, ali apsolutne zaštite definitivno nema - smatra Ogorec.  

Novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec složio se da je ovo vrsta terorizma koji je teško spriječiti, a da je najvažnija suradnja obavještajnih službi između država.  

Vezano za ideju o obavještajnoj službi na razini Europske unije, Ogorec kaže da je definitivno potrebna veća koordinacija i rješavanje problema nepovjerenja među obavještajnim službama različitih država. 

- Ovo je bio napad na simbole, tj. napad na Europsku uniju. EU funkcionira kao švicarski sir, tj. puna je rupa, što možemo vidjeti po vremenu koje joj je bilo potrebno za konsolidaciju u pogledu migracijske krize - ocijenio je Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije.  

- Prije dvadesetak dana Europska unija kapitulirala je pred Velikom Britanijom koja je tražila poseban status. To ne pomaže koheziji EU, već daljnjem fragmentiranju, tj. rastapanju po modelu posebnosti - uvjeren je Milardović. 

Krasnec kaže da Europska unija ionako nikad nije kapacitirana da bude super država. Spomenuo je novi fenomen unutar EU - pojam stranih boraca, tj. državljana EU koji su radikalizirani ondje gdje su se trebali integrirani, odlazili su u Siriju gdje su se borili na strani džihadista te se potom neprimjetno vraćali natrag u Europu.  

- U Belgiji postoje hermetički zatvorene zajednice imigranata koji nikad nisu osjećali da je Belgija njihova država i nemaju povjerenja u institucije, zato što integracija nije uspjela. Ono što je potrebno je deradikalizacija - smatra Krasnec. 

Ogorec smatra da migrantska ruta destabilizira prostor, kratkoročno jer neke terorističke strukture mogu neprimjetno stići, a dugoročno zbog problema integracije.  

- Za neuspješnu integraciju kriva je i sama Europa, a umjesto nje na kraju je nastala getoizacija, primjerice Turci u Njemačkoj - smatra Ogorec.  

Milardović kaže da je postojala radna, ali ne i ljudska integracija. 

- Na kraju je najveća žrtva Europa koja će platiti zbog svojeg konceptualnog vrludanja - uvjeren je Milardović. U odnosu na izbjegličku krizu, gospodar EU je Turska koja drži ključeve i može diktirati. Dugoročne posljedice za Europu Milardović naziva katastrofalnima jer će doći, predviđa Milardović, do sužavanja sloboda te povećanja kontrole i nadzora nad građanima.

Ogorec kaže da su mnogi ljudi spremni dobrovoljno odreći se nekih ljudskih prava samo da bi bili sigurniji. Ogorec se boji da je teroristički napad u Bruxellesu samo početak, a s njim se složio i Milardović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu