Obavijesti

News

Komentari 54

Miletić: Građani u Istri gledaju udesno samo kad prelaze cestu

Miletić: Građani u Istri gledaju udesno samo kad prelaze cestu
1

Miletić je na konferenciji za novinare u Puli zahvalio svim građankama i građanima koji su u nedjelju izašli na izbore, posebice onima koji su svoje povjerenje ukazali Amsterdamskoj koaliciji i IDS-u te svim partnerima

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak u Puli ustvrdio je kako su nedjeljni rezultati izbora za Europski parlament još jednom dokazali da Istra razmišlja otvoreno, tolerantno i napredno, da u Istri radikalizam ne prolazi i da Istrijani gledaju udesno samo kad prelaze cestu.

Miletić je na konferenciji za novinare u Puli zahvalio svim građankama i građanima koji su u nedjelju izašli na izbore, posebice onima koji su svoje povjerenje ukazali Amsterdamskoj koaliciji i IDS-u te svim partnerima.

Miletić: Zaigrali smo nacionalnu utakmicu i uspjeli

Naglasio je da je lista Amsterdamske koalicije u Istri osvojila gotovo 42 posto ukupnih glasova to jest više glasova nego sve liste koje su osvojile mandate zajedno. IDS u Istri je, kaže Miletić, osvojio gotovo pet puta više glasova od Živog zida i sedam puta više od HDZ-a, dok je nositelj liste Valter Flego u Istri dobio 19.038 preferencijalnih glasova što je 16 puta više glasova od kandidatkinje SDP-a iz Istre. 

"Desnica je u Hrvatskoj ojačala, a u prostor populističkih igrača ušao je novi akter s izrazito radikalnim stavovima. No, Istra odskače od tog obrasca te smo u tom smislu pokazali da je Istra svijet za sebe i drugačija od ostatka Hrvatske, i na to sam izuzetno ponosan. Istra je još jednom pokazala kako razmišlja otvoreno, tolerantno i napredno. Mi smo vjerovali od prvog dana da možemo i u konačnici smo uspjeli te zahvaljujući našim građanima dokazali da radikalizam u Istri ne prolazi te da Istrijani gledaju udesno jedino onda kada prelaze cestu", istaknuo je Miletić i dodao da je IDS prvi put zaigrao jednu nacionalnu utakmicu bez velikog partnera te je kao lider koalicije dobio zastupnika u Europskom parlamentu. 

Novi euro parlamentarac Valter Flego koji se jučer vratio iz svog prvog službenog posjeta Bruxellesu otkad je izabran za zastupnika pojasnio je koji će mu biti prvi koraci u novom poslu - dogovor oko prioriteta u EU u narednih pet godina i definiranje partnera u pregovaranju te je istaknuo kako tu ne dolaze u obzir nikakvi ekstremisti, radikali ni populisti. 

Flego: Područja interesa u EU parlamentu su regionalni razvoj, zaštita okoliša, poljoprivreda..

"ALDE grupa ovih će pet godina imati 108 članova, nikad toliko, ozbiljno smo narasli i uvjerljivo smo treća snaga u Europskom parlamentu, s odličnim trendom rasta, za razliku od prve dvije snage, pučana i socijalista, koji su izgubili velik dio zastupnika u odnosu na prošli mandat", istaknuo je Flego te dodao kako će mu prioriteti i područje interesa svakako biti regionalni razvoj, zaštita okoliša, poljoprivreda, industrija, istraživanja i inovacije te promet i turizam.

Miletić je na pitanje novinara rekao da u IDS-u očekuju nastavak suradnje sa strankama i partnerima iz Amsterdamske koalicije jer je, kako je rekao, "poruka zajedništva definitivno poruka koja donosi rezultate" te će stoga uskoro razgovarati o budućnosti koalicije i o budućim izborima.  

Miletić: Tek sad ćemo razgovarati o predsjedničkom kandidatu

Na pitanje hoće li IDS podržati predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića, odgovorio je da je fokus dosad bio na europskim izborima i da će o tome tek razgovarati.

"Razgovarat ćemo sada i o tome, želja je da jedan cijeli liberalno-lijevi centar ima jednog zajedničkog kandidata. No, da bi ste nekoga podržalo taj netko se najprije mora kandidirati. Ovo je sve na razini špekulacije, no vrlo jasno i decidirano mogu poručiti kako će koalicija sjesti i razgovarati. Ono što je za nas u IDS-u sigurno je to da kandidaturu Kolakušića nećemo podržati jer s obzirom na njegove, po nama, opasne radikalne stavove koje se odnose na koncentraciju kompletne političke moći, od predsjednika države, premijera, ministra pravosuđa i ministra unutarnjih poslova..Meni to više djeluje na neku vrst diktature nego parlamentarne demokracije. Stoga za nas ta opcija nije prihvatljiva", rekao je Miletić. 

Zamoljen da komentira najavu premijera Andreja Plenkovića koji bi 30. svibnja ponovno proglasio Danom državnosti, Miletić je istaknuo kako je u dosadašnjoj "mladoj hrvatskoj povijesti već bilo puno premještanja određenih datuma koji jesu državni praznici".

"Svaki prijedlog treba temeljito razmotriti i vidjeti argumente. Tako ćemo i mi to sagledati, no ne znam što samim premještanjem datuma dobivamo. Mislim da ima puno bitnih stvari koje muče ovu zemlju nego tematika premještanja državnih praznika", poručio je predsjednik IDS-a.