Obavijesti

News

Komentari 129

Milijarda kuna otišla na luksuz: Putovanja, odjeća, štikle, jahte

Milijarda kuna otišla na luksuz: Putovanja, odjeća, štikle, jahte
1

Ako su točni Ramljakovi izračuni, Agrokor je svaki mjesec servisirao obitelj s 15 milijuna kuna. Putovalo se u Dohu i na Tajland, trošilo na Jimmy Cho cipele...

VIDEO

Agrokor i njegove tvrtke ipak su služile kao svojevrsna kasica prasica za obitelj Todorić. Razvidno je to iz izvještaja revizije, a indirektno je potvrdio i sam Ivica Todorić na jučerašnjem blogu. 

Dva su kraka kako je odlazio novac. Prvi je posudba Agrokora od 650 milijuna kuna osobno Ivici Todoriću, a njegovoj tvrtki Agrokor projekti još 192 milijuna kuna. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:56

Tvrtka kojoj je Todorić vlasnik posudila je novac svojem vlasniku da je kupi. Upravo je to model koji dosad nije bio poznat javnosti i koji podsjeća na privatizacije 90-ih, kad su dionice tvrtke bile založene za novac kojim će se te dionice kupiti, a tajkuni su preuzimali kompanije bez kune svojeg uloga. A on novac nije vratio, a izgleda da ga i neće vratiti. 

Todorić je jučer objavio da Ramljak laže da se ne zna gdje je taj novac i da nije utrošen nenamjenski. 

- Pozajmica od 650 milijuna kuna je otišla EBRD-u za isplatu njihova udjela kad su otkupljene dionice Agrokora - napisao je jučer Todorić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:12

EBRD (Europska banka za obnovu i razvitak) još prije 11 godina kupila je nešto više od osam posto dionica Agrokora i tako osigurala oko 850 milijuna kuna Agrokoru za širenje. No s vremenom su polako, ali znatno skuplje prodavali svoje udjele. Prema dosadašnjim informacijama, vjerovalo se da je Agrokor otkupljivao svoje dionice, ali sad je jasno da ih je kupio osobno Ivica Todorić. A novac za otkup mu je posudila njegova tvrtka. Slična stvar je i s dodatnih 192 milijuna kuna pozajmice za Todorićevu tvrtku Agrokor projekti. Todorić je priznao da je to otišlo za plaćanje kamate za kredit koji je osobno dignuo za preuzimanje Mercatora. Riječ je o tzv. PIK kreditu. 

- Taj novac je transferiran za kamate. Dakle, ni jedan euro nije ostao na mojem računu - branio se Todorić. 

Međutim, istodobno priznaje da ga nikad i ne planira vratiti tvrtki koju je stvorio te koja sad grca u dugovima. 

- Da me Vlada nije neustavnim ‘lex Agrokorom’ onemogućila u vođenju i restrukturiranju koncerna, obveze bi se podmirile iz stvorene vrijednosti moje kompanije - objavio je Todorić na blogu. 

Kako je objasnio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, Todorić je obećao ove pozajmice, koje zajedno iznose nevjerojatnih 842 milijuna kuna, vratiti tako da Agrokor umjesto njega uzme buduću dobit. Dobiti ne samo da nema, nego su stvoreni gubici. 

- Pravo je prebačeno na njegovu nizozemsku tvrtku umjesto koje bi Agrokor trebao dobiti dividendu. Provjerili smo tu tvrtku, to je prazna školjka. Novac nikad neće biti naplaćen - rekao je Ramljak, kojega Todorić optužuje da širi senzacionalističke informacije. No postoji i drugi krak u kojemu se novac tvrtke trošio na privatne potrebe, a to je zakonom strogo zabranjeno. O tome Todorić nije u dva dana dosad rekao ni riječ osim da nije izvukao novac. U detalje nije ulazio. 

Riječ je o kupovanju luksuzne odjeće, putovanja, plaćanja jahti, helikoptera, obuće, troškova u vrhunskim ljetovalištima... Ako su točni Ramljakovi izračuni, Agrokor je svaki mjesec servisirao obitelj s 15 milijuna kuna. 

Od 2010. godine u Agrokoru je postojao jedan skriveni, protočni račun koji nije vođen u knjigama niti su troškovi s njega ikad bili vidljivi revizorima dok nije otkriven ove godine. Ukupno je preko njega potrošeno 2,26 milijardi kuna, a Ramljak je rekao da je barem 50 posto otišlo u privatne svrhe. I tako dolazimo do 15 milijuna kuna mjesečno kroz šest godina. Radnik s prosječnom plaćom od 6000 kuna ne može 15 milijuna kuna zaraditi za pet radnih vijekova. 

Iako će ove račune provjeravati forenzičari, neslužbeno se doznaje da su među njima trošak jahte, helikoptera s kojim je obitelj išla po zemlji, ali i na odmore. Među ostalim, s tog računa je odlazio novac kad si je netko u obitelji kupio rublje Victoria’s Secrets, od kojeg pristupačnije verzije rublja stoje 500 kuna. Tu su i cipele Jimmy Choo, jedan od omiljenih luksuznih brendova u Holywoodu, od kojih neki primjerci stoje i 24.000 kuna.

Tajlandski otok Koh Samui

Obiteljski put na predivni tajlandski otok Koh Samui ili putovanje u Dohu također su plaćeni s tog računa. Agrokor je preko njega financirao i ljetovanja na Ibizi ili zimovanje u poznatom skijalištu Alta Badiju. 

Doha

 

Ivica Todorić je bio predsjednik uprave Agrokora s plaćom oko 70.000 kuna, a njegovo troje djece - Ante, Ivan i Iva - bili su članovi uprave s plaćama od 50.000 kuna ili višima. Ali to im očito nije bilo dovoljno za luksuzni život koji su vodili, ali i pomno skrivali od javnosti. Todorić je inače silno u javnosti želio ostaviti sliku skromnog i radišnog čovjeka, a njegova djeca su se trudila izbjegavati skandale. Ili barem ih prikriti od javnosti. 

Ako je jedna polovica od 2,2 milijarde kuna otišla na privatni život, druga nije. Iz nje je Todorić kroz godine trošio milijune za navodnu pripremu izlaska tvrtki Agrokora na burzu. Ali i tu se osigurao. Rekao je da će novac koji je potrošio vratiti tvrtki jednom kad proda dionice na burzi. Međutim, ako ih ne proda, sav trošak pada na Agrokor. Tako je kocern potrošio još 1,1 milijardu kuna na Todorićev neuspjeli pokušaj. Malo je reći da bi vlasnik, da se neki direktor u tvrtki tako ponašao, dao mu otkaz. Ali Todorić je sam sebi bio Gazda. 

Ovi svi troškovi samo su dio čudnih puteva novca koji je odlazio iz Agrokora. DORH je jučer samo priopćio da još radi na slučaju. Ministar financija Zdravko Marić je upitan kako nije znao za sve sad otkrivene nepravilnosti dok je radio u Agrokoru samo kratko rekao da on nije bio zadužen za sastavljanje financijskih izvješća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'
TODORIĆ NA BLOGU

'Čekalo se da Knighthead kupi obveznice i odbili Sber banku'

Ivica Todorić na blogu tvrdi da je Knighthead kupovao obveznice i nakon 9. travnja, a da je na sastanku u travnju odbijena Sber banka, jer se čekalo da Knighthead kupi potrebnu količinu obveznica

NOVA OBJAVA NA BLOGU

Ivica Todorić: Koga zastupa Dolički, Agrokor i Knighthead?

Todorić piše kako pod pritiskom javnosti Dolički brani svoj ugovor i svoj roll up, "zanemarujući činjenicu da se, kao i njegov poslodavac Ramljak, nalazi u neviđenom konfliktu interesa"
DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića
traži ga policija

DORH izdao europski uhidbeni nalog protiv Ivice Todorića

Sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, DORH je izdao europski uhidbeni nalog protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina, priopćili su