Obavijesti

News

Komentari 367

SAD će donirati 500.000 doza Pfizerovog cjepiva siromašnim zemljama kroz COVAX program

SAD će donirati 500.000 doza Pfizerovog cjepiva siromašnim zemljama kroz COVAX program

Donacije će ići kroz program COVAX namijenjen opskrbi cjepivom slabo razvijenih zemalja. Tu inicijativu podupiru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.33

Američka administracija planira donirati 500 milijuna doza Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa gotovo stotini zemalja u iduće dvije godine, izjavio je u srijedu dobro upućeni izvor.

SAD će ove godine kupiti 200 milijuna, a u prvoj polovici iduće godine 300 milijuna doza, rekao je izvor. Sve će donirati siromašnim državama, njih 92, i Afričkoj uniji, rekao je izvor.

Donacije će ići kroz program COVAX namijenjen opskrbi cjepivom slabo razvijenih zemalja. Tu inicijativu podupiru Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Američki predsjednik Joe Biden objavit će plan u četvrtak. On je u srijedu otputovao na samit G7 skupine industrijski najrazvijenijih država svijeta.

13.37

U BiH 57 novozaraženih koronavirusom, preminulo 7 ljudi

U posljednja 24 sata zdravstvene vlasti u Bosni i Hercegovini prijavile su 57 novozaraženih korona virusom, a sve nakon testiranja 2.243 uzorka. U istom periodu preminulo je 7 osoba kod kojih je ranije potvrđen virus.

13.27

SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA

 U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata je zabilježeno 17 novooboljelih osoba,  doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju u KB Split nalazi se 30 covid pozitivnih osoba  dok se pet osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata nema umrlih osoba", kazali su u Stožeru.

"Ukupno 858 osoba nalazi se u samoizolaciji. 

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 471 obrađenog testa danas je 17 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju i to iz Splita šest, Kaštela i Trogira po tri, Gradca dva, te po jedan iz Imotskog, Podstrane i Primorskog Doca.

Od ukupnog broja novooboljelih 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

13.00

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U Varaždinskoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednja 24 sata umrle su dvije zaražene osobe, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 62 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih su tri pacijenta na respiratoru.

Na punktu za cijepljenje u Gospodarskoj školi u Varaždinu i danas je organizirano masovnije cijepljenje Pfizerovim cjepivom, a sve do 18 sati na cijepljenje mogu doći naručeni građani ali i svi zainteresirani koji se nisu prethodno najavili.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj rekao je da je na punktu organiziranom u utorak cijepljeno 1.337 osoba te pozvao građane da se odazovu cijepljenju.

„U četvrtak, 10. lipnja na rasporedu će biti isključivo građani koji su naručeni na cijepljenje drugom dozom Pfizera, a koji su prvu dozu primili 29. travnja”, rekao je Bosilj.

Podsjetio je da će u petak, 11. lipnja, biti organiziran Dan otvorenih vrata, kada će se cjepivom Pfizer ponovno moći cijepiti svi zainteresirani građani bez naručivanja dok će se u subotu, 12. lipnja, svi zainteresirani moći cijepiti cjepivom AstraZeneca.

12.52

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je lokalni stožer civilne zaštite u srijedu.

Prema izvješću stožera civilne zaštite Karlovačke županije zaprimljenom u srijedu, među 88 osoba testiranih PDR testom, tri su osobe, sve s područja Karlovca, bile pozitivne.

Među 161 osobom testiranom brzim testom za detekciju antigena jedna je osoba, s područja Slunja, bila pozitivna.

Na liječenju na covid odjelima karlovačke i ogulinske Opće bolnice je 21 osoba, a jedna je otpuštena kao izliječena iz Opće bolnice Karlovac, gdje su tri osobe na respiratorima.

Što se tiče stanja u školama, u osnovnim školama u srijedu bilo sedam pozitivnih učenika, šest zaposlenika, a u samoizolaciji je 78 učenika (četiri razreda) i jedan zaposlenik.

U srednjim školama pozitivni su na koronavirus po jedan učenik i jedan zaposlenik škole, a u samoizolaciji su 12 učenika i jedan zaposlenik škole.

Komentari 367