News

Komentari 218

Božinović o radu klubova na otvorenom: Moći će raditi za one koji imaju covid potvrde

Božinović o radu klubova na otvorenom: Moći će raditi za one koji imaju covid potvrde

Šef Stožera u Glini je komentirao i brojeve zaraženih u Zadru. Rekao je kako je epidemiološka služba jaka i sposobna te misli da neće biti eksplozije broja zaraženih

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prisustvovao je obljetnici oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području gdje je položio vijenac. Nakon ceremonije komentirao je povećani broj zaraženih u Zadru, piše N1.

POGLEDAJTE VIDEO - kako se testirati kod kuće:

- Nažalost, potvrdilo se da se 7 osoba izravno zarazilo na košarkaškoj utakmici, a kao što su rekli iz Zadarskog zavoda, bilo je i drugih mjesta. Ono što je razlog za optimizam je činjenica da Zadar ima vrlo jaku i sposobnu epidemiološku službu s dr. Medićem. Kad govorimo o Zadru, mislim da će plod njihovog rada dovesti do toga da taj broj neće eksplodirati - rekao je.

Apelirao je i da se ne ide u dijelove i regije Europe gdje je povećana incidencija zaraze.

- Znamo da nam najviše turista dolazi iz Njemačke, a tu je vrlo jednostavna računica, ukoliko je broj novozaraženih veći od onoga koji državu ili regiju svrstava u zelenu zonu, uvode se restrikcije za njihove državljane. U one dijelove i regije Europe gdje imate povećanu incidenciju, ne idite. To ne može biti nikome u interesu - smatra Božinović.

Tražio je i od svih lokalnih vlasti da se angažiraju oko toga da se epidemiološka situacija na njihovom području kontrolira.

- Na sve lokalne vlasti, mislim na stožere, apeliram da se angažiraju oko toga da se epidemiološka situacija na njihovom području kontrolira. Ukoliko se stvar pusti izvan kontrole onda nam se može dogoditi ovo o čemu govorimo danas, a vezano je za Zadar. Nadam se da će se situacija na tom lokalitetu smiriti. Još smo na početku sezone, još ima dovoljno vremena da svi najozbiljnije shvatimo svoju ulogu u nošenju s epidemijom. To nije nemoguće, itekako je moguće. Samo se svi moramo tome posvetiti - kazao je ministar.

Noćni klubovi

Dotaknuo se i rada noćnih klubova.

- Za razliku od prošle sezone, kad su uglavnom bile na snazi preporuke, ali nekako je bio jedan opći osjećaj da je možda i kraj epidemiji, danas smo potpuno sigurni da pogotovo kad nam dođe veći broj ljudi iz inozemstva, epidemija se sigurno neće zaustaviti do jeseni. Zbog toga smo donijeli jasne preporuke. Ono što je novo u odnosu na prošlu godinu, imamo cjepivo s kojim se možemo zaštiti, a imamo i vrlo jednostavne mehanizme kako kontrolirati cijeli događaj. Digitalnu covid potvrdu možete besplatno dobiti. Svatko tko nešto organizira, ne može reći da ne može voditi računa o tome, jer možete u trenutku očitati digitalnu potvrdu - istaknuo je.

Klubovi na otvorenom moći će raditi pod uvjetom da svi koji tamo dođu budu u skupini osoba koje budu u tri uvjeta koja su potrebna za dobivanje covid putovnica, kazao je ministar.

- Unutarnji prostor je prostor koji je itekako pogodan za širenje virusa, s obzirom na to da smo u ljeti i da se više manje sve odvija na otvorenom prostoru, o tome zasad ne razmišljamo. Ukoliko nam bude situacija dobra, ukoliko cijeli ovaj sustav cijepljenih bude takav da bude veliki broj procijepljenih, onda se to može korigirati - dodao je.

Covid potvrde

Ministar kaže da su covid potvrde za građane besplatne, dostupne i jednostavne.

- Cjepiva ima i više nego što je potrebno. Cjepivo nije problem. Digitalne potvrde u roku nekoliko desetaka sekunda svatko može dobiti. Napravili smo ovu aplikaciju koja je široko dostupna. Vi kao građanin možete vidjeti koliko je ova aplikacija jednostavna. Kao i kad se ulazi u kazalište i sportsku dvoranu, morate pokazati kartu, ova digitalna potvrda ne uzima nikome više vremena - rekao je.

Najčitaniji članci