News

Komentari 51

Ministar će biti Darko Horvat, potpredsjednik Vlade Tolušić?

Ministar će biti Darko Horvat, potpredsjednik Vlade Tolušić?

Imenovanje Darka Horvata posvemašnje je iznenađenje. Riječ je o Karamarkovom kadru, čovjeku kojega je bivši predsjednik stranke rukama i nogama gurao na poziciju ministra gospodarstva

Iz izvora bliskih vrhu vlade potvrđeno nam je da će Tomislav Tolušić postati potpredsjednik Vlade, dok će mjesto ministra gospodarstva preuzeti Darko Horvat.

'Riječ je o integraciji stranke', nastavlja naš izvor, dodajući da su postignutim rješenjem svi zadovoljni. Drugi izvor tvrdi da je time međimurski HDZ još jače integriran stranački život.

Imenovanje Darka Horvata posvemašnje je iznenađenje. Riječ je o Karamarkovom kadru, čovjeku kojega je bivši predsjednik stranke rukama i nogama gurao na poziciju ministra gospodarstva, ali ga nije mogao imenovati na to mjesto jer je ono prema koalicijskom dogovoru pripalo Mostu. Horvat je onda postao ministar malog poduzetništva.

U političkim krugovima smatra ga se čovjekom izuzetno bliskim MOL-u i Mađarima. Tomislav Karamarko i Darko Horvat u nekoliko su navrata inzistirali na tome da se obje arbitraže s Molom prekinu. Horvat je bio zagovornik uključenja Hrvatske u projekt nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj.

Tomislav Tolušić nekoć je također kotirao kao Karamarkov čovjek, ali ga poznavatelji prilika u stranci vide kao Brkićeva pulena. Njegov uspon znak je slabljenja Plenkovićeve pozicije u stranci nakon nametanje Istanbulske konvencije - neko vrijeme Tolušić je kotirao kao Plenkovićev rival za mjesto predsjednika stranke -  dok je imenovanje Horvata moguće povezati s jačanjem ruskog utjecaja u Hrvatskoj.

- Sberbanka i VTB imat će ključnu riječ u budućem Agrokoru, uspije li nagodba pod ovim uvjetima, pa ih nije pametno ljutiti. Ruski utjecaj u Hrvatskoj sigurno će nakon ovoga jačati.

Kako se Plenković odlučio baš za njih - ili su mu nametnuti -  nije poznato, ali teško je povjerovati da su mu oni prvi izbor,. Mjesto ministra i potpredsjednika vlade navodno je odbilo nekoliko kandidata.

- HDZ je ovim savladao još jednu krivinu, sad će dalje voziti stabilno do prve iduće, a nju nećemo dugo čekati, kaže naš zadnji sugovornik upućen u stranačku dinamiku.

Najčitaniji članci