News

Komentari 32

Ministar Dobrović: Ne morate žuriti s ugradnjom razdjelnika

Ministar Dobrović: Ne morate žuriti s ugradnjom razdjelnika

Zakon je obvezao zgrade ugradnjom razdjelnika s ciljem povećanja energetske efikasnosti. Zadatak je možda bio dobar, ali način na koji je proveden je bio jako loš, kazao je

 O cijeni struje, razdjelnicima, ali i o budućnosti Ine i planu gospodarenja otpadom, u RTL-u Danas govorio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović

- Mi se suočavamo s posljedicama loše i štetne politike Milanovićeve Vlade. Način na koji su integrirani obnovljivi izvori energije dovode u pitanje opstojnost cijeli energetski sustav u smislu pokrivanja troškova. Mi znamo da proizvođači imaju povlaštene ugovore. Kad pogledamo zakon o obnovljivim izvorima energije iz 2015. je povećao te kvote za vjetar sa 420 na preko 750 megavata. To nas dovodi da hrvatski operater električne energije nema sa čime izbalansirati veliki trošak koji mora platiti proizvođačima. Kome ćemo uzeti? To je složena situacija. Uključili smo razgovor sa svim dionicima, rade se različiti modeli. Sigurno je da građanima struja neće poskupiti - rekao je Dobrović.

Nije rekao koliko će računi za struju pojeftiniti. To, kako je rekao, ovisi o modelu koji će se primijeniti.

-  Idemo za tim da napravimo što manji teret za građane.

Kada je riječ o razdjelnicima, Dobrović ponovno krivnju svaljuje na neodgovornu politiku Milanovićeve vlade.

- Zakon je obvezao zgrade ugradnjom razdjelnika s ciljem povećanja energetske efikasnosti. Zadatak je možda bio dobar, ali način na koji je proveden je bio jako loš. Što se razdjelnika tiče, ne treba hitno slijediti odredbe prošloga zakona - kazao je ministar.

Dobrović je komentirao i situaciju oko Ine.

- Važno je znati da Vlada smatra Inu strateškom tvrtkom. Ono što je važno je da se danas Ini pristupa s jedinstvenom politikom i to jača hrvatsku poziciju. Mislim da su naše prilike puno bolje.

 

 

Najčitaniji članci