Obavijesti

News

Komentari 73

Ministar Filipović najavio: 'Od sutra će biti jeftinije gorivo. A hrana? Sve opcije su na stolu'

Ministar Filipović najavio: 'Od sutra će biti jeftinije gorivo. A hrana? Sve opcije su na stolu'

Iako su prošlog tjedna ograničili cijene na dva tjedna, obzirom na pojeftinjenje cijena naftnih derivata na Mediteranskom tržištu, u novo su ograničenje išli tjedan dana ranije. Izjednačene su cijene i na autoputu

VIDEO

Vlada je jutros imala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka temeljem koje će benzin pojeftiniti od sutra za 99 lipa, dizel za 54 lipe, a plavi dizel za 20 lipa, istaknuo je ministar gospodarstva Davor Filipović. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Ministar Filipović najavio: 'Od sutra će biti jeftinije gorivo. A hrana? Sve opcije su na stolu' VIDEO

Iako su prošlog tjedna ograničili cijene na dva tjedna, obzirom na pojeftinjenje u novo su ograničenje išli tjedan dana ranije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kada smo vidjeli kretanja na tržištu Mediterana prema kojima je cijena naftnih derivata u prošlom tjednu pala, odlučili smo promptno reagirati - rekao je.

PRATITE UŽIVO: Izjava ministra Filipovića

Pa će tako od sutra cijena litre benzina pasti s 13,02 na 12,03 kuna, dizela s 13,43 na 12,89, a plavog dizela s 9,45 na 9,25 kuna. 

Trgovačka marža i trošarine, dodao je, ostaju iste. 

- Brojni su izazovi pred nama i nitko ne zna što nas čeka, ali svi trebaju biti sigurni da će Vlada raditi sve da se zaštiti standard građana i gospodarstva - naglasio je.

Podsjetio je i kako sutra ide u Bruxelles na izvanredno Vijeće ministara energetike na kojem će sudjelovati i ukrajinski ministar, a na kojem će se donijeti Uredba za smanjenje potražnje i potrošnje plina u narednom razdoblju.

Na pitanje hoće li na sutrašnje Vijeće Hrvatska doći sa svojim prijedlozima mjera štednje energije, obzirom da se niz zemalja pobunio protiv prijedloga EK, Filipović je istaknuo kako se Hrvatska može uklopiti u mjere štednje koje su predviđene na razini od 15 posto uštede plina te da će aktivno sudjelovati u diskusiji.

- Nadam se da ćemo doći do kompromisa i da ćemo zajednički ići u cijelu ovu izazovnu situaciju. I do sada je bilo različitih mišljenja, no zato smo tamo kako bi razgovarali i kako bi se postiglo kompromisno rješenje - rekao je.

Neke zemlje već su donijele preporuke za građane i institucije kako štedjeti energiju. Filipović najavljuje kako će ih Vlada izdati ovog tjedna na sjednici kad se usklade s Europskom komisijom. Na opasku da su državne institucije već mogle krenuti s uštedama i biti primjer, Filipović je rekao da se u njegovu ministarstvu i inače ponašaju racionalno.

Naglasio je i kako Vlada priprema veliki paket mjera pomoći građanima i poduzetnicima na jesen. No, detalje još nije htio otkriti.

- Paket se razrađuje. Vjerujem da će taj paket biti nešto što će pomoći našim sugrađanima da se ublaži ovaj udar i teška situacija. Učinit ćemo sve, ali baš sve da se pomoć usmjeri prema našim građanima i gospodarstvu - dodao je.

Upitan hoće li se ograničavati i cijene hrane, kao što se to čini po pitanju goriva, Filipović je ponovio mantru kako su sve opcije na stolu.

- Što god bude u interesu građana, to će Vlada i raditi - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS