Obavijesti

News

Komentari 14

Ministar Marić: Oprez je nužan, ali nema potrebe za panikom

Ministar Marić: Oprez je nužan, ali nema potrebe za panikom
1

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u srijedu kako je trenutno gotovo nemoguće procijeniti koliko bi negativni efekti mogli biti na hrvatsko gospodarstvo i turizam zbog korona virusa

VIDEO

Svi skupa trebamo biti oprezni, ali mirni. Nema potrebe za paničnim reakcijama, poručio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić, koji je i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite, osnovanog nakon prvog potvrđenog slučaja korona virusa u Hrvatskoj.

Naglasio je kako je trenutno teško procijeniti utjecaj epidemije na hrvatsko gospodarstvo jer za takvo što nedostaju ključni podaci.

- U ovom trenutku gotovo je nemoguće napraviti procjenu bilo koje vrste. Procjene koliki bi efekt mogao biti se pojavljuju, no ključne varijable ne postoje, odnosno koliko će duboka biti epidemija i koliko će trajati. Financijski i gospodarski dio sigurno ne možemo zanemariti. Prva i osnovna zadaća Stožera je pitanje ljudskih života i zdravlja, ali naravno da ne možemo zanemariti i ove druge elemente. No naša zadaća je da pratimo sve okolnosti i u okviru naših mogućnosti činimo što je moguće više da se ti potencijalni negativni efekti  u što manjem obujmu vide - istaknuo je Marić.

Što se tiče praznih polica u dućanima, dodao je kako je i sam tome svjedočio, ali i kako vjeruje da su trgovački lanci spremni za pojačanu potrošnju. 

- Vjerujem da su i oni spremni, a ako se neka polica isprazni da imaju zalihe kako bi ih popunili - rekao je Marić.

Što se tiče turizma, naglasio je kako se problem s korona virusom dogodio početkom godine, u razdoblju u kojem je turizam najmanje osjetljiv, ali da ipak može biti utjecaja na rezervacije za sezonu. No, vjeruje da to neće biti značajno.

Istaknuo je i da je iz dalekoistočnih zemalja u Hrvatsku lani došlo manje od milijun turista, od ukupno više od 20 milijuna, ali da sada treba voditi računa i o utjecaju epidemije na dolaske iz Italije i drugih europskih zemalja. 

- No sezona je sasvim sigurno dobro pripremljena, turizmom se bave iskusni profesionalci - rekao je. 

Nije isključio dodatna izdvajanja iz državnog proračuna za troškove borbe protiv koronavirusa. 

- Bude li potrebe, za to služi proračunska pričuva koja je za izvanredne okolnosti. Ako bude potrebe za dodatnim respiratorima i slično, reagirat ćemo u istom trenutku, naravno - rekao je. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.