Ministar Marić tvrdi: Novo je izdanje euroobveznice izazvalo velik interes investitora' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

Ministar Marić tvrdi: Novo je izdanje euroobveznice izazvalo velik interes investitora'

Ministar Marić tvrdi: Novo je izdanje euroobveznice izazvalo velik interes investitora'
1

Primici od novog izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u srpnju 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak da je novo izdanje euroobveznice polučilo velik interes investitora te da su oni prepoznali hrvatske uspjehe u potvrdi investicijskog kreditnog rejtinga, približavanju eurozoni i borbi protiv koronavirusa.

Marić je istaknuo velik interes ulagača za novu obveznicu, 4,2 puta veći od izdanja, odnosno 8,4 milijarde eura.

"Ne pamtim tako velik interes kvalitetnih investitora diljem svijeta", rekao je Marić.

To znači, ako je rekao, da je "nekoliko velikih i važnih kuća prepoznalo što se napravilo i što se radi u Hrvatskoj" te da je "naš imidž potvrđen u međunarodnim financijskim krugovima". 

Investitori su prema njegovim riječima vrednovali potvrđivanje hrvatskog investicijskog rejtinga, napredak u procesu uvođenja eura i učinkovitost u borbi protiv Covida.

Najavio je da će novom euroobveznicom biti refinancirana dolarska obveznica izdana prije deset godina, koja dospijeva 10. srpnja te se njezina kamata od 6,6 posto zamjenjuje s 1,5 posto, pa je riječ o značajnoj uštedi.

RH izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura
RH izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je u četvrtak to ministarstvo.

Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan".

Transakcija je najavljena u utorak, 9. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za ulagatelje kako bi na taj način pripremilo što šire tržište za transakciju koja se održala 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman: bilo je više od 400 potencijalnih ulagatelja, čemu su dodatno doprinijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga. 

Primici od novog izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi dolara, koja dospijeva u srpnju 2020., pri čemu će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna.

Preostali dio izdanja iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom Covid-19, kako je i predviđeno u izmjenama i dopunama državnog proračuna za ovu godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna
24SATA U BOŠNJACIMA

FOTO Najbolji prijatelj ga ubio sjekirom, upucao, bacio u bunar i 17 dana pravio da ništa ne zna

Obitelj je Marija 17 dana tražila kao nestalu osobu. Za to je vrijeme njegov najbolji prijatelj i ubojica Ivan Kljajić prolazio kraj njihove kuće ni ne osvrnuvši se

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku
POGLEDAJTE VIDEO

Zastrašujuća snimka kako saharski zrak i pijesak prekrivaju cijelu Hrvatsku

GeoSphere Austria objavio je animaciju dolaska saharskog pijeska. Video je na Facebooku objavio Istramet
Dvostruko ubojstvo u Sl. Brodu: Sin (45) usmrtio svoje roditelje?
UHIĆEN 45-GODIŠNJAK

Dvostruko ubojstvo u Sl. Brodu: Sin (45) usmrtio svoje roditelje?

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ubio roditelje u Slavonskom Brodu. Policija je našla tijela 76-godišnjaka i 78-godišnjakinje