Obavijesti

News

Komentari 78

Ministar Orepić smijenio šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu

Ministar Orepić smijenio šefa PNUSKOK-a Marija Bertinu
1

Mario Bertina je bio Ostojićev 'čovjek od povjerenja' još u vrijeme vlade Ivice Račana kada je Ranko Ostojić bio na čelu Ravnateljstva policije. Most ga je prozivao za prisluškivanje

VIDEO

Mario Bertina više nije šef Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK). S dužnosti ga je razriješio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Prema Zakonu o policiji, njegovo je razrješenje morao zatražiti isti čovjek koji ga je i bivšem ministru Ranku Ostojiću predložio da ga imenuje na to mjesto - ravnatelj policije Vlado Dominić.

Bertina je prije svega bio prvi čovjek od povjerenja Ranka Ostojića koji ga je, a ne Dominić, doveo na to mjesto. Nije tajna kako je upravo taj dvojac dogovarao policijske akcije s čijim detaljima često nije bio upoznat ni sam ravnatelj. Aktualni ministar Orepić tvrdi da odlazak Bertine nije nikakva politička osveta niti da je pri njegovoj smjeni podlegao pritiscima, a poznato je kako je na tome inzistirao Tomislav Karamarko.

- U kontekstu najavljenog brzog preustroja i organizacije MUP-a, cilj mi je bio rasteretiti tu, ionako zahtjevnu dužnost s teretom koji je uz nju vezan - potpuno nejasno je Orepić objasnio razlog smjene.

Najavio je da će biti još smjena te da želi prilagoditi sustav i ljude onome čemu teže. Kako se doznaje, Orepić bi uskoro, ako već nije, mogao zatražiti i prijevremeni odlazak ravnatelja Vlade Dominića. I Bertina i Dominić zadnjih su dana podnosili niz očitovanja ministru, a riječ je o optužbama za zloporabu položaja i ovlasti na njihov račun. Orepić, doznajemo, provjerava sve navode. Bertinu su pojedinci iz Mosta optužili kako je nezakonito pratio Božu Petrova, a ovih je dana objavljen i dokument PNUSKOK-a iz kojeg je vidljivo da su pratili i Slavka Linića.

Mario Bertina je bio Ostojićev 'čovjek od povjerenja' još u vrijeme vlade Ivice Račana kada je Ranko Ostojić bio na čelu Ravnateljstva policije. Radio je na operaciji 'Magla' kao i na međunarodnoj operaciji 'Cash' tijekom koje su se tražili pomagači u bijegu generala Ante Gotovine.

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja nedavno je optuživao Bertinu i Ostojića da su naredili da se prisluškuje čelnika Mosta Božu Petrova. Ostojić je to demantirao.  

Marko Prpić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca