News

Komentari 137

Ministarstvo branitelja o Raosu: 'Njegovo obraćanje nije bilo predviđeno'. Vlada se ogradila

Ministarstvo branitelja o Raosu: 'Njegovo obraćanje nije bilo predviđeno'. Vlada se ogradila

Na izjave Matka Raosa, izaslanika ministra branitelja, reagirali su i iz Ministarstva, ali i iz Vlade koja je poručila kako na obljetnici nije bio njihov izaslanik te da se od tih izjava ograđuju

Nakon što je SDP u nedjelju osudio izjavu izaslanika ministra branitelja brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu, reagirali su i iz Banskih dvora. 

- Nije bio tamo Vladin izaslanik niti je govorio u ime Vlade RH. Ograđujemo se - poručili su kratko. 

Ubrzo su se oglasili iz Ministarstva hrvatskih branitelja. 

- Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno - priopćili su. 

- Također, ističemo kako je g. Raos izjavu dao u svoje ime, a ne u ime Ministarstva te se ograđujemo od iste - dodali su. 

'Da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni Hrvatske' 

Raos je ranije u nedjelju prilikom polaganja vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima IX. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu izjavio: "Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske."

Desetog travnja 1941. proglašena je kvislinška Nezavisna Država Hrvatska.

U priopćenju koje je poslao SDP stoji kako stranka osuđuje skup u Splitu kao i izjave izaslanika ministra branitelja. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni - poručili su te pozvali ministra i Vladu da se ograde od skupa i riječi izaslanika. 

Iako su se Vlada i ministarstvo ogradili, politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako to u ovom slučaju nije dovoljno.

- Ništa nije dovoljno osim da se jasno kaže kako je to dan hrvatske nacionalne sramote. Sve drugo je po mojem sudu premalo - poručio je politički analitičar.

Najčitaniji članci