News

Komentari 22

Ministarstvo nakon Kalinićeve prozivke da doze Pfizera 'leže': 'Neka se javi u Štampar...'

Ministarstvo nakon Kalinićeve prozivke da doze Pfizera 'leže': 'Neka se javi u Štampar...'

Napominjemo kako Republika Hrvatska nabavlja cjepiva pa tako i od tvrtke Pfizer, u skladu s uvjetima i odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19, navodi Ministarstvo

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba gostujući u N1 Studiju uživo kazao je kako može nabaviti dodatnih 500 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, ali da Ministarstvo zdravstva nije zainteresirano za cjepiva.

Stigao je odgovor iz Ministarstva zdravstva. Poručuju da oni nisu prava adresa za to, a i da Ministarstvo zdravstva ne može samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva, već to radi Europska komisija.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Potaknuti medijskim napisima o inicijativi gdina Pavla Kalinića, koji navodi da je nabavio 500.000 doza cjepiva Pfizer preko kontakata Grada Zagreba te ih ponudio Ministarstvu zdravstva, ističemo kako smo uputili gospodina Kalinića na Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba ‘Andrija Štampar’ koji je najmjerodavniji sugovornik po ovom pitanju.

Napominjemo kako Republika Hrvatska nabavlja cjepiva pa tako i od tvrtke Pfizer, u skladu s uvjetima i  odredbama Sporazuma o zajedničkoj nabavi cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koji je u ime država članica, pa tako i u ime Hrvatske, potpisala Europska komisija.  Svaka eventualna preraspodjela doza cjepiva između država članica, treba se odvijati u dogovoru s državama članicama, tvrtkom Pfizer i Europskom komisijom.

Slijedom toga, Ministarstvo zdravstva postupa sukladno gore navedenoj proceduri te nije u mogućnosti samoinicijativno nabavljati i distribuirati cjepiva.

Podsjećamo gospodina Kalinića kako je nakon niza razgovora vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku osigurano dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine. Ujedno, Europska komisija u dogovoru s članicama EU-a radi na ubrzanju isporuke i osiguraju dodatnih doza Pfizera za drugo tromjesečje ove godine”, stoji u priopćenju.

Najčitaniji članci