Ministarstvo neće pozivati učenike na cijepljenje, ujesen opet modeli A, B i C, te mjere | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 10

Ministarstvo neće pozivati učenike na cijepljenje, ujesen opet modeli A, B i C, te mjere

Ministarstvo neće pozivati učenike na cijepljenje, ujesen opet modeli A, B i C, te mjere
1

Epidemiolozi očekuju da će mladi više dolaziti na cijepljenje prije nove školske godine. Na riječkom području cijepljeno je stotinjak djece, primarno s kroničnim bolestima, ali sve više se javljaju i zdravi mladi

VIDEO

Htjeli bismo se cijepiti i ne bojimo se posljedica. Više se bojimo mogućnosti da i sljedeća godina prođe u online nastavi, kaže nam nekoliko zagrebačkih srednjoškolaca.

A što nas očekuje u sljedećoj školskoj godini s korona virusom?

Prema odgovorima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, te iz razgovora s ravnateljima, sve će ovisiti o tome kako će se pandemija razvijati.

Konkretno, na upit hoće li iz ministarstva ići preporuka roditeljima da cijepe djecu stariju od 12 godina savjetnik ministra Božo

Pavičin odgovara kako je to i dalje u domeni zdravstva te ministarstvo zasad neće davati takve preporuke.

- Zasad je prerano govoriti o idućoj godini, ali sigurno je da modeli nastave A, B i C, kao i epidemiološke preporuke, ostaju na snazi - poručio je Pavičin.

'To ne možemo mi reći'

A ravnatelji smatraju da to nikako ne spada u njihovu nadležnost.

Kako nam je istaknulo nekoliko ravnatelja, s obzirom na to da su mišljenja roditelja, ali i nastavnika, o cijepljenju duboko podijeljena, a istodobno nema jasnih uputa od nadležnih u zdravstvu, oni ne mogu nikome davati takve upute.

Ni među nastavnicima procijepljenost nije najbolja, ističu.

- Smatram da će najesen sve ovisiti o tzv. imunitetu krda, odnosno o tome koliko će nas biti procijepljenih i onih koji su preboljeli virus. Ako nas bude dovoljno da se virus nema kamo širiti, i u školama će biti dobra situacija. U Danskoj i Sloveniji upravo se to dogodilo i sad već proglašavaju kraj epidemije. Bilo bi dobro da se i kod nas to dogodi - kaže nam Damir Jelenski, ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Dok god od nadležnih ¸u zdravstvu dolaze miješane poruke, ne možemo očekivati da će svi prihvatiti cijepljenje, slaže se i njegov kolega, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić.

Uglavnom se cijepe djeca starija od 14 godina

Na cijepljenje, pak, dolazi sve više djece.

Na riječkom je području cijepljeno stotinjak djece, kaže dr. Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica školske medicine pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Cijepe primarno djecu s kroničnim bolestima, koja ulaze u rizičniju skupinu za Covid-19, ali im, dodaje, dolaze i zdrava djeca.

- U većoj mjeri to su oni stariji, od 14-15 godina, mlađih, od 12 ili 13 godina, je manje. Ta su djeca s roditeljima prije razgovarala o cijepljenju, znaju o čemu je riječ, pogotovo su informirani ovi stariji. Nema nikakve prisile od strane roditelja, ništa takvog nismo dosad primijetili - kaže liječnica.
 

Suza i protivljenja nema. Prije nekoliko dana na cijepljenju je imala desetak djece od 12 do 15 godina, od kojih je, dodaje, bilo samo troje kroničnih bolesnika, ostalo su bila zdrava djeca.

Doktorica napominje kako su, pogotovo starijoj djeci, najveći motiv izlasci i druženje, sigurnost prilikom izlaska.

Preporuke HZJZ-a kažu da se prioritetno cijepi bolesnu djecu, pozivi idu preko škola, ali kako roditelji djecu prijavljuju i preko centralne platforme te u ordinacijama obiteljskih liječnika, cijepe i zdravu djecu.

Svi dobivaju Pfizerovo cjepivo. Epidemiolozi očekuju da će mnogo više djece dolaziti na cijepljenje u kolovozu, uoči nove školske godine.

Iako u ministarstvu smatraju da je još prerano govoriti o sljedećoj školskoj godini, zapravo je krajnji čas da se škole počnu pripremati za, nadajmo se, post-covid razdoblje, u kojem bi bilo dobro da izbjegnemo online nastavu i samoizolacije smanjimo na najmanju mjeru. A da se pritom u škole vrati normalno ozračje, posebice ako se toliko stroge mjere neće provoditi u ostatku društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu
VIDEO: 'VRATIT ĆEMO BOSNU'

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu

Mi smo TikTokeri, Ivko i Bujo! Ovo mora izaći u javnost, govori Bujanec i poteže iz boce na jako bizarnoj snimci na kojoj s čovjekom koji je vozio Bartulicu tvrdi da će vratiti Bosnu Hrvatskoj

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene
POD NADZOROM POLICIJE JE

Strava u Zagrebu: Hodao gol po ulici i sjekirom razbijao aute, u kući mu pronašli tijelo žene

U kući u kojoj prebiva, pronađeno je tijelo najvjerojatnije starije članice obitelji, za koje u ovom trenutku nije moguće utvrditi uzrok smrti s obzirom na zatečeno stanje tijela, priopćili su iz PU zagrebačke
Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'
24SATA NA MJESTU STRAVE

Muškarac koji je razbijao aute u Vrapču živio s mrtvom majkom? 'Dotukla ga je isključena struja'

Kako doznajemo od susjeda, muškarac je već duže vrijeme živio s tijelom svoje mrtve majke. Policija je i ranije dolazila na vrata kuće u kojoj je živio, ali im nije otvarao, pričaju susjedi