Obavijesti

News

Komentari 10

Ministarstvo neće pozivati učenike na cijepljenje, ujesen opet modeli A, B i C, te mjere

Ministarstvo neće pozivati učenike na cijepljenje, ujesen opet modeli A, B i C, te mjere
1

Epidemiolozi očekuju da će mladi više dolaziti na cijepljenje prije nove školske godine. Na riječkom području cijepljeno je stotinjak djece, primarno s kroničnim bolestima, ali sve više se javljaju i zdravi mladi

VIDEO

Htjeli bismo se cijepiti i ne bojimo se posljedica. Više se bojimo mogućnosti da i sljedeća godina prođe u online nastavi, kaže nam nekoliko zagrebačkih srednjoškolaca.

A što nas očekuje u sljedećoj školskoj godini s korona virusom?

Prema odgovorima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, te iz razgovora s ravnateljima, sve će ovisiti o tome kako će se pandemija razvijati.

Konkretno, na upit hoće li iz ministarstva ići preporuka roditeljima da cijepe djecu stariju od 12 godina savjetnik ministra Božo

Pavičin odgovara kako je to i dalje u domeni zdravstva te ministarstvo zasad neće davati takve preporuke.

- Zasad je prerano govoriti o idućoj godini, ali sigurno je da modeli nastave A, B i C, kao i epidemiološke preporuke, ostaju na snazi - poručio je Pavičin.

'To ne možemo mi reći'

A ravnatelji smatraju da to nikako ne spada u njihovu nadležnost.

Kako nam je istaknulo nekoliko ravnatelja, s obzirom na to da su mišljenja roditelja, ali i nastavnika, o cijepljenju duboko podijeljena, a istodobno nema jasnih uputa od nadležnih u zdravstvu, oni ne mogu nikome davati takve upute.

Ni među nastavnicima procijepljenost nije najbolja, ističu.

- Smatram da će najesen sve ovisiti o tzv. imunitetu krda, odnosno o tome koliko će nas biti procijepljenih i onih koji su preboljeli virus. Ako nas bude dovoljno da se virus nema kamo širiti, i u školama će biti dobra situacija. U Danskoj i Sloveniji upravo se to dogodilo i sad već proglašavaju kraj epidemije. Bilo bi dobro da se i kod nas to dogodi - kaže nam Damir Jelenski, ravnatelj zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Dok god od nadležnih ¸u zdravstvu dolaze miješane poruke, ne možemo očekivati da će svi prihvatiti cijepljenje, slaže se i njegov kolega, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić.

Uglavnom se cijepe djeca starija od 14 godina

Na cijepljenje, pak, dolazi sve više djece.

Na riječkom je području cijepljeno stotinjak djece, kaže dr. Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica školske medicine pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Cijepe primarno djecu s kroničnim bolestima, koja ulaze u rizičniju skupinu za Covid-19, ali im, dodaje, dolaze i zdrava djeca.

- U većoj mjeri to su oni stariji, od 14-15 godina, mlađih, od 12 ili 13 godina, je manje. Ta su djeca s roditeljima prije razgovarala o cijepljenju, znaju o čemu je riječ, pogotovo su informirani ovi stariji. Nema nikakve prisile od strane roditelja, ništa takvog nismo dosad primijetili - kaže liječnica.
 

Suza i protivljenja nema. Prije nekoliko dana na cijepljenju je imala desetak djece od 12 do 15 godina, od kojih je, dodaje, bilo samo troje kroničnih bolesnika, ostalo su bila zdrava djeca.

Doktorica napominje kako su, pogotovo starijoj djeci, najveći motiv izlasci i druženje, sigurnost prilikom izlaska.

Preporuke HZJZ-a kažu da se prioritetno cijepi bolesnu djecu, pozivi idu preko škola, ali kako roditelji djecu prijavljuju i preko centralne platforme te u ordinacijama obiteljskih liječnika, cijepe i zdravu djecu.

Svi dobivaju Pfizerovo cjepivo. Epidemiolozi očekuju da će mnogo više djece dolaziti na cijepljenje u kolovozu, uoči nove školske godine.

Iako u ministarstvu smatraju da je još prerano govoriti o sljedećoj školskoj godini, zapravo je krajnji čas da se škole počnu pripremati za, nadajmo se, post-covid razdoblje, u kojem bi bilo dobro da izbjegnemo online nastavu i samoizolacije smanjimo na najmanju mjeru. A da se pritom u škole vrati normalno ozračje, posebice ako se toliko stroge mjere neće provoditi u ostatku društva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"