News

Komentari 4

Ministarstvo o tragediji: 'Dom je privatan, ne financiramo ga'

Ministarstvo o tragediji: 'Dom je privatan, ne financiramo ga'

'Dom za starije u kojem se dogodila tragedija upisan je u evidenciju fizičkih osoba koje profesionalno pružaju socijalne usluge, ali s njima nemamo sklopljen ugovor', poručuju nam iz Ministarstva

U požaru u Domu za starije i nemoćne 'Zelena oaza' u zagorskom Andraševcu jutros je poginulo šestero ljudi, a policija na terenu provodi očevid kako bi utvrdili uzroke vatrene buktinje.

Dvorišni drveni objekt, u kojem su bili smješteni nepokretni i slabo pokretni štićenici, u potpunosti je izgorio. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko - zagorske županije Marijan Lovrenčić kaže kako je vatrogasna postrojba po dojavi centra 112 stigla na požarište u Andraševcu. Tvrdi kako su izašli van u roku od minute te je 12 vatrogasaca zateklo požar na Domu za starije i nemoćne u već razbuktaloj fazi. 'Da je poziv stigao ranije, bilo bi drugačije', poručio je.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovorili su kako 'Zelena oaza' nije u njihovoj nadležnosti jer je privatna institucija te sve dozvole dobiva od lokalne samouprave.

- U RH je registrirano ukupno 748 pružatelja usluga za starije osobe. Od toga su 3 državna doma, 45 županijskih, a preostalih 700 su pružatelji usluga drugih osnivača.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, financira državne domove u cijelosti kao proračunske korisnike i djelomično decentralizirane domove. Ministarstvo ima sklopljene ugovore s pružateljima usluga drugih osnivača, pa tako osim s 45 decentraliziranih domova za starije osobe, ministarstvo ima sklopljene ugovore sa 110 pružatelja usluga drugih osnivača.

Navedeni Obiteljski dom u kojem se dogodila tragedija u kojoj je život izgubilo šest osoba zbog čega izražavamo iskrenu sućut i duboko žaljenje upisan je u evidenciju fizičkih osoba koje profesionalno pružaju socijalne usluge, ali Ministarstvo s njima nema sklopljen ugovor o pružanju socijalnih usluga, te ne financira taj obiteljski dom - poručili su nam iz Ministarstva.

Najčitaniji članci