Obavijesti

News

Komentari 2

Ministarstvo obrazovanja ipak je našlo sredstva za asistente

Ministarstvo obrazovanja ipak je našlo sredstva za asistente
1

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je objavilo kako sve ide prema planu te da su ipak za asistente pronašli rješenje i financijska sredstva

VIDEO

Isplata sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2016./2017. školsku godinu ide prema planu. Sredstva za pomoćnike u nastavi bit će već danas tijekom dana, a najkasnije sutra ujutro isplaćena udrugama, objavilo je u četvrtak Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iako su samo dva dana prije molili udruge za strpljenje u isplati sredstava dok Vlada ne donese odluku o raspodjeli sredstava.

- Za 2016./2017. školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja za pomoćnike u nastavi/stručne komunikacijske posrednike osiguralo je sredstva u ukupnome iznosu većem od 85 milijuna kuna. Sredstvima Europskoga socijalnog fonda angažirano je 2.030 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika, a projektima udruga 287 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika kako bi se djeci/učenicima koji imaju znatne razvojne teškoće omogućilo da se uz rehabilitacijsku i stručnu profesionalnu potporu uspješno uključe u sustav odgoja i obrazovanja u sredini u kojoj žive- navode u priopćenju.

Dva dana prije priča je bila drugačija.

- Isplata 4. rate sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi bit će izvršena nakon što Vlada Republike Hrvatske donese Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjela dijela prihoda od igara na sreću za 2017. godinu, budući da se sredstva udrugama isplaćuju od prihoda od igara na sreću. Molimo Vas za strpljenje i zahvaljujemo na razumijevanju- poslali su udrugama mail, otkrila je SDP- ova zastupnica Sabina Glasovac.

Upravo na tu temu, prije nego je Ministarstvo objavilo da su osigurali 85 milijuna kuna i dok je još bilo aktualno da sredstava za pomoćnike u nastavi nema, SDP je u četvrtak ujutro na samom početku sjednice u Hrvatskom saboru zatražio stanku. 

- Ukoliko se idućih pet dana nešto ne učini, djeca s teškoćama u razvoju ostat će bez asistenata u nastavi zbog toga jer Ministarstvo nije osiguralo isplatu plaća za 12. mjesec. A ukoliko se takvo stanje ponovi u siječnju i veljači, udruge će morati otpuštati pomoćnike u nastavi. A sve zbog toga što Vlada još uvijek nije donijela Uredbu o raspodjeli lutrijskih sredstava. Ja se pitam, ako djeca s poteškoćama nisu prioritet ove Vlade, što je onda prioritet ministru obrazovanja? Ako su toliko socijalno i društveno neosjetljivi da ne shvaćaju koliko asistenti djeci s poteškoćama znače, čemu onda nama Vlada i Ministarstvo obrazovanja od kojeg smo jedino vidjeli da je generator afera i problema - rekla je Sabina Glasovac naglasivši kako nitko nema pravo djeci s poteškoćama u razvoju onemogućiti asistente u nastavi. 

- Je li to proeuropska, socijalna Vlada kojoj je na prvom mjestu obrazovanje- upitala je Glasovac.

Samo nekoliko sati kasnije, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je objavilo kako sve ide prema planu te da su ipak za asistente pronašli rješenje i financijska sredstva.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa