Obavijesti

News

Komentari 5

Ministarstvo poljoprivrede od EU traži 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede od EU traži 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka

Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane, a ova će pomoć biti u okviru COVID mjera za pomoć za ublažavanje poremećaja na tržištu, istaknuo je Igor Rešetar

VIDEO

Zbog teške situacije u mljekarstvu, povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede tražit će od Europske unije (EU) 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Skočile cijene hrane u svijetu, no kod nas je taj rast još spor: Evo što bi još moglo poskupiti
Skočile cijene hrane u svijetu, no kod nas je taj rast još spor: Evo što bi još moglo poskupiti

Komora u priopćenju navodi kako je jučer održan sastanak Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Odbora za mljekarstvo HPK s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, na kojem se razgovaralo o teškom stanju u mljekarstvu mljekarstvu te povećanju ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, kao i potrebama za jačanje tehnoloških kapaciteta gospodarstava.

- Nakon što je iznijeta problematika sektora doneseni su zaključci, među kojima je i to da će Ministarstvo poljoprivrede tražiti pomoć od 15 milijuna kuna od EU za nabavku stočne hrane. Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane, a ova će pomoć biti u okviru COVID mjera za pomoć za ublažavanje poremećaja na tržištu - istaknuo je predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ove godine zbog suše je manje povrća nego prošle pa je skuplje
Ove godine zbog suše je manje povrća nego prošle pa je skuplje

Najavljeno je i kako će uskoro biti javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u sektor mljekarstva, oprema – roboti, izmuzišta) koje bi se trebalo održati oko 1. listopada 2021.

Pritom će Ministarstvo poljoprivrede već do kraja sljedećeg tjedna poslati modele dobivanja maksimalnog postotka (70 posto).

Kroz Mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i Mjeru 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima prioritet će se dati za kupnju reprodukcijskog materijala u stočarstvu (junice, krmače, jarice). Natječaj ide u javnu raspravu do 31. srpnja, navode iz HPK.

Rešetar je istaknuo i kako je na sastanku obećano i da će se raspisati natječaji za privatnu savjetodavnu službe, a predstavnici proizvođača mlijeka podržali su napore Ministarstva poljoprivrede u dijelu koji je važan za kreiranje mjere Dobrobiti životinja, koja je važna za stočarski sektor.

Nastavljen pad otkupne cijene mlijeka

Iz HPK u priopćenju iznose podatke Tržišnog informacijsko sustava u poljoprivredi (TISUP) prema kojima se u lipnju nastavlja pad otkupne cijene mlijeka.

U zadnja tri mjeseca, kako navode, cijena mlijeka pala je za 3,9 posto, a prosječna otkupna cijena mlijeka realne kvalitete u lipnju ove godine iznosila je 2,45871 kn/kg (32,80 eura/100 kg)  i u odnosu na prethodni mjesec bila je niža za 1,56 posto, a u odnosu na cijene istog razdoblja lanjske godine gotovo jednaka.

Prema procjeni otkupna cijena mlijeka za srpanj (2,46 kn/kg) ne ukazuje na značajne promjene.

Naučite sami pripremiti mlijeko od badema - jednostavno je!
Naučite sami pripremiti mlijeko od badema - jednostavno je!

U prvoj polovici ove godine na EU tržištu primjetan je kontinuirani blagi porast cijena mlijeka, suprotan trendu kretanja cijena prethodnih godina.

Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u svibnju ove godine iznosila je 35,74 eura/100 kg i u odnosu na cijene godinu dana ranije bila je viša za 8,4 posto.

Cijenu mlijeka za lipanj EK procjenjuje na 35,95 eura/100 kg, što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na hrvatskom tržištu u prosjeku više za 8,76 posto.

Iz HPK u priopćenju navode i da je u travnju ove godine udio vrijednosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda činio 2,7 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, dok je udio vrijednosti uvoza bio 6,8 posto.

Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u travnju je iznosio 77,3 milijuna eura odnosno 89.658 tona, dok je izvoz iznosio 22,2 milijuna eura odnosno 18.968 tona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1