Obavijesti

News

Komentari 5

Ministri raspravljali o novom Protokolu za slučajeve nasilja

Ministri raspravljali o novom Protokolu za slučajeve nasilja
1

Uz ministricu demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku Murganić sudjelovali su i ministri pravosuđa Dražen Bošnjaković i unutarnjih poslova Davor Božinović

VIDEO

Građanska inicijativa #spasime organizirala je u srijedu panel diskusiju o novom Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji se nalazi u e-savjetovanju, a ministrica Nada Murganić istaknula je kako postoji jaka politička volja da se Protokolom ojača međuresorna suradnja kako bi se nasilje u obitelji tretiralo na odgovarajući način i svelo na najmanju moguću mjeru.

Uz ministricu demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku Murganić, na panelu održanom na Filozofskom fakultetu, sudjelovali su i ministri pravosuđa Dražen Bošnjaković i unutarnjih poslova Davor Božinović.

Murganić je rekla kako je prijedlog protokola osuvremenjen i ujednačen s nacionalnim zakonodavstvom, direktivama i Istanbulskom konvencijom tetreba kvalitetnije uskladiti djelovanje svih koji postupaju u slučajevima nasilja u obitelji.

Važnost međuresorne suradnje

- Centri za socijalnu skrb imaju veliku i značajnu odgovornost a protokol treba bi biti putokaz za međuresornu suradnju - da svi učinkovito i brzo reagiramo, da svi imamo jednaki stav o tome što je nasilje, koja je sumnja i saznanja o nasilju tko je žrtva i kako postupati - rekla je Murganić.

Godinama se donose različiti zakonski propisi, čija primjena pokaže da nisu bili dobra rješenja i mi smo svi spremni mijenjati te zakonske okvire, dodala je.

Zašto je pokret #spasime prvi koji će donijeti prave rezultate?
Zašto je pokret #spasime prvi koji će donijeti prave rezultate?

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je kako je postojeća kaznena politika iznimno blaga te je potrebno povećati zapriječene kazne za počinitelje nasilja u obitelji, što će dovesti i do izricanja većih kazni. 

Najavio je izmjene Kaznenog zakona kao i izmjene zakona o kaznenom postupku te o zaštiti od nasilja u obitelji, za koje su osnovane radne skupine u kojima su i predstavnice inicijative #spasi me i civilnog društva.

Što se tiče njihovih zahtijeva da se nasilje u obitelji tretira kao kazneno a ne prekršajno djelo, ministar Bošnjaković ističe kako će o tome odlučiti stručnjaci. Dodao je kako ipak treba imati u vidu da su prekršajni postupci brži i traju kraće, dok je kazneni postupak predviđen za teža djela i dugotrajniji je.

'Premijeru, hoćete li pričati s nama', Plenković: 'Može, hoću'
'Premijeru, hoćete li pričati s nama', Plenković: 'Može, hoću'

Smatra kako je nužno ujednačavanje kaznene politike, edukacija sudaca i državnih odvjetnika, koje treba senzibilizirati za taj problem te kako postupati a da više nemamo tako velike raspone među izrečenim kaznama. 

Bolja sistematizacija rada policijskih službenika

Ministar unutarnjih poslova Božinović podsjetio je da je policija ta koja u slučajevima nasilja u obitelji prva izlazi na teren pa je i najviše u fokusu javnog interesa.

- Više od 10.000 prekršajnih te više do 5.000 kaznenih djela u tom području pokazuju koliko je policija angažirana, no ako znamo da na jedno prijavljeno dolazi pet neprijavljenih djela, onda vidimo i koliko je velika ta tamna brojka - rekao je.

Predloženi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji bolje sistematizirao rad policijskih službenika, od žurnog izlaska na mjesto događaja, do svih aktivnosti vezanih uz zaštitu žrtve. Novost koju donosi je da policija mora raditi individualnu procjenu i potrebe žrtve ali i eventualni recidiv počinitelja, što je cijeli splet poslova koje policijski službenici moraju prvi prepoznati i u suradnji s drugim institucijama odraditi, rekao je  Božinović.

'Prijedlog ne ispunjava u cijelosti svoju zadaću'

Podsjetio je i kako je broj 112 sada u nadležnosti MUP-a te su za djelatnike izrađene privremene upute što trebaju raditi u slučaju prijave nasilja u obitelji a uskoro se kreće i s edukacijom operatera. 

Plenković želi preuzeti ulogu spasitelja pokreta #spasime
Plenković želi preuzeti ulogu spasitelja pokreta #spasime

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić ocijenila je u panel raspravi kako će prijedlog Protokola trebati nakon e-savjetovanja ići na ozbiljniju doradu jer ne ispunjava u cijelosti svoju zadaću.

Njezina je primjedba da Protokol, nakon 20 godina u kojima se odnos u društvu prema nasilju u obitelji temeljito promijenio, ponovno o partnerskom i obiteljskom nasilju progovara kao o osobnom i obiteljskom problemu, što žrtvu obeshrabruje da ga prijavi.

Također je ocijenila kako Protokol sve stručne službe usmjerava prema prekršajnim postupcima unatoč nastojanjima da se nasilje u obitelji primarno razmatra kao kazneno djelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa