News

Komentari 1

Ministri vanjskih poslova na hitnom sastanku zbog talibana

Ministri vanjskih poslova na hitnom sastanku zbog talibana

NATO je suočen s teškim pitanjima nakon što je islamistička skupina preuzela kontrolu nad Afganistanom poslije povlačenja svojih snaga

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za petak izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova dok su zapadne sile i dalje u šoku zbog brzine kojom su talibani preuzeli vlast u Afganistanu.

POGLEDAJTE VIDEO

Online razgovori bit će prilika "da nastavimo našu tijesnu koordinaciju i razmotrimo naš zajednički pristup glede Afganistana", objavio je Stoltenberg na Twitteru u srijedu.

Savez je suočen s teškim pitanjima nakon što je radikalna islamistička skupina preuzela kontrolu nad Afganistanom poslije povlačenja snaga NATO-a iz te zemlje. Sjedinjene Države bile su svrgnule talibane s vlasti 2001. na početku misije koju su podržale članice NATO-a.

Ministri vanjski poslova moraju raspraviti niz pitanja, uključujući evakuacije koje su u tijeku, ali također i kako se postaviti prema talibanima. NATO je obeećao nastavak potpore afganistanskom narodu unatoč vojnom povlačenju.

NATO zadržava civilnu nazočnost u toj zemlji, ali više na terenu neće imati nijednog vojnika, rekao je Stoltenberg u utorak.

Zemlje članice Saveza, uključujući SAD i Britaniju, još uvijek imaju vojnike na terenu, uglavnom kako bi osiguravali zračnu luku u Kabulu i koordinirali evakuacijske letove.