Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
38 komentara

Ministrica Bedeković: 'Protiv vlasnice doma kaznena prijava'

U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor Ministarstva i doneseno je rješenje o zatvaranju ovog doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma, rekla je ministrica u Saboru

38 komentara

HDZ-ov Žarko Tušek osvrnuo se na tragediju u Domu u Andraševcu i na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru upitao ministricu demografije Vesnu Bedeković što je Ministarstvo po tom pitanju učinilo i što će činiti u budućnosti. Ministrica je podsjetila kako se radi o domu u privatnom vlasništvu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- U ponedjeljak je obavljen inspekcijski nadzor Ministarstva i doneseno je rješenje o zatvaranju ovog doma i podnesena je kaznena prijava protiv vlasnice doma. Osim činjeničnog stanja da je vlasnica u domu imala više osoba od dozvoljenog, utvrđen je još niz drugih nepravilnosti - istaknula je ministrica dodavši kako su zatražili i od svih županija izvješća o stanju domova, koliko je dozvola izdano te će nakon toga napraviti analizu.

- U pripremi je novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će regulirati izjednačavanje kriterija  za obiteljske domove i na kvalitetniji način provoditi nadzor i praćenje rada ovakvih ustanova.  Ministarstvo demografije potiče i niz izvaninstitucijskih usluga kako bi omogućili što duži ostanak starijih osoba u obitelji - dodala je ministrica. 

Ministarstvo će, dodala je, učiniti sve da obitelji korisnika koji su prebačeni u druge domove nemaju dodatne financijske troškove.

Na pitanje osjeća li moralnu i političku odgovornost te planira li dati ostavku, istaknula je kako ostavka nije rješenje. 

- Rješenje je nastavak kontinuiranog rada na poboljšanju sustava. Kad je riječ o ovom konkretnom slučaju, koji je pokazao da stanje nije onakvo kakvo bi trebalo biti, prije svega je potrebno izjednačiti kriterije za obiteljske domove i ostale pružatelje usluga smještaja starijih osoba i na cjelovitiji način riješiti pitanje nadziranja ovih institucija i domova. Ja sam u sustav došla prije šest mjeseci i kontinuirano se bavim rješavanjem svih problema koje su u sustavu na temelju zatečenog stanja - poručila je. 

Plenković: Poboljšat ćemo zakonski okvir 

Na aktualnom prijepodnevu je i nezavisni Tomislav Žagar pitao premijera Andreja Plenkovića što će učiniti da domovi budu sigurniji za građane. 

INSPEKCIJA U DOMU Nakon tragedije u Andraševcu, u Zagorju proglasili Dan žalosti

Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima nastradalih, istaknuo kako je odmah u subotu ujutro posjetio mjesto tragedije, da su štićenici preseljeni u druge domove te podsjetio na Strategiju za starije osobe koju Vlada provodi.

- Kroz novi Zakon o socijalnoj skrbi i učinkovitiji inspekcijski nadzor treba vidjeti ima li još slučajeva kao Andraševac, odgovara li broj smještanih kapaciteta stvarnom stanju i je li izgrađeno prema najvišem standardu. Kada to sve utvrdimo, a takvih domova ima više od 700, moći ćemo poboljšati i zakonski okvir i kontrolu takvih domova. Nadzor Ministarstva će sada utvrditi sve što je potrebno da iz ovog slučaja povučemo lekciju za budućnost - istaknuo je premijer dodavši kako su napravili sve da se štićenici odmah prebace u druge domove.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message