Obavijesti

News

Komentari 55

Mirna (28): Treba mi novac da studiram na fakultetu života

Mirna (28): Treba mi novac da studiram na fakultetu života
4

Mirna Mihoković (28) studira na prestižnom pariškom fakultetu na kojem primaju tek sedam studenata iz cijelog svijeta. Dobila je stipendiju francuske i hrvatske vlade

VIDEO

Hrvatska dizajnerica Mirna Mihoković (28) dobila je stipendiju hrvatske i francuske vlade. No treba joj još 13.700 eura za školarinu pa je pokrenula crowdfunding kampanju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:46

- Stipendija hrvatskog Ministarstva obrazovanja te francuske vlade omogućuje mi pokrivanje nužnih troškova smještaja, hrane, javnog prijevoza i zdravstvenog osiguranja, ali još ostaje pitanje školarine. Taj novac ne mogu prikupiti – započinje svoju priču Mirna Mihoković (28) iz Zagreba.

Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu kako bi postala inženjer modnog dizajna. Tijekom studija, kao odlična studentica, bila je na razmjeni kroz ERASMUS u francuskom Roubaixu i tad je odlučila da želi nastaviti školovanje i usavršiti se na nekom od francuskih sveučilišta. Aplicirala je na Paris College of Arts. Od velikog broja prijavljenih iz cijeloga svijeta, fakultet bira sedam kandidata koje smatraju najboljima. Među njima je još 2015. godine bila Mirna. Unatoč sjajnom uspjehu, ta su joj vrata zbog teških životnih okolnosti ostala zatvorena.

- Moji roditelji su rastavljeni. Otac je socijalni slučaj, a mama radi kao medicinska sestra, no cijela plaća ode joj na kredite tako da joj ništa ne ostaje za život. Imam još starijeg i mlađeg brata, a svi zajedno živimo u bakinoj kući. Iako sam bila izvan sebe od sreće, taj studij jednostavno nisam imala čime upisati – objašnjava Mirna.

mirna_mihokovic

Pauzirala je godinu, kupila kartu za Francusku u nadi da će ondje zaraditi za školarinu. No mogla je raditi jedino kao konobarica, a rijetki poslovi kostimografa i drugih vezanih uz struku nisu joj mogli omogućiti ni preživljavanje, a kamoli štednju. Administracija fakulteta omogućila joj je da pauzira još jednu godinu i ako ne bude u mogućnosti prikupiti novac, novih prilika više neće biti. Vratila se u Zagreb te zatražila stipendiju koju je dobila, no to još nije riješilo pitanje školarine. Počela je strahovati da su njezini snovi preveliki za nju, a planovi koje ima mogli bi pomoći mnogima.

- Stipendiju sam dobila zahvaljujući projektu koji sam osmislila, a riječ je o odjeći u funkciji proteze. Naime, u svijetu postoje mnogi ljudi koji zbog bolesti i ozljeda moraju nositi različite proteze. Imaju problema s pronalaskom adekvatne odjeće koja je namijenjena samo onima bez takvih problema. Danas imamo na raspolaganju mnoštvo novih materijala koji nam omogućuju da svakom čovjeku ovisno o njegovim osobnim potrebama možemo kreirati funkcionalnu i udobnu odjeću – objasnila je.

mirna_mihokovic

Novac za školarinu odlučila je prikupiti pomoću crowdfunding kampanje na platformi Generosity. Kampanju je pokrenula 4. kolovoza, a uspjela je prikupiti oko 1900 dolara od 89 donatora iz cijelog svijeta. Naslov kampanje je “Dream big with me, I want to study”. Onima koji je podrže nudi vlastite majice, ruksake, kostimografske i druge usluge iz svoje struke. Prikupljenim novcem će platiti jednu godinu studija, a nada se da će uspjeti prikupiti još 6000 eura za drugu godinu.

- Trenutačno mi se moj san čini nedostižnim, a vrata zatvorena. Molim sve koji su u mogućnosti pomoći mi da ostvarim svoj san – zaključila je na kraju.     

S konobarenjem se nije usrećila

Mirna je kupila kartu za Francusku nadajući se da će tamo zaraditi za školarinu. Uspjela je samo konobariti.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa